laupäev, 6. september 2008

põnevat statistikat

eelmisel aastal Eestis sõlmitud abielusid: 7022
eelmisel aastal Eestis lahutatud abielusid: 3809

allikas

Kas ei pane see mõtlema, et abielu kui sotsiaalse elu vormi aeg on igaveseks möödas? Kui üle poolte (nende arvude järgi 54,24%) lahutatakse?

Olen juba varem kirjutanud, et tänapäeval ei ole enam mingit mõtet abielluda - raha magama panna, sugulaste ja sõprade ees lolli mängida, ennast ei tea mis visioonidest kaasa haarata lasta jne. Tõenäoliselt võib öelda lausa nii, et kui enne oli hea, siis pärast läheb halvemaks, ja kui enne oli halb, siis pärast läheb täiesti halvaks.

Tänapäeval ei aja enam abielluma miski muu, kui naiste lapsepõlvest kaasatulnud kinnisidee lumivalgest kleidist ja "elu ilusaimast päevast". See on kõik. Ja mehed annavad sellele printsessimängule kergekäeliselt järele. Olen ise selle vea teinud, üks nende 3809 seast on minu juhtum, seepärast tean teisi hoiatada. Ei ole vaja, et igaüks seda viga uuesti teeks.

Eriti veel siis, kui ollakse noores eas. Milleks ennast niimoodi topeltlukuga kinni panna - kui pahatihti just selle teise luku mehhanism kipub väga kergesti rikki minema, nii et isegi võtmega ligi ei pääse.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

loen Su Lipamäed, hästi tundlikult kirjutet romaan. Mis sellesse abielu ja lahutuste analüüsi puutub, siis paluksin Sul natuke PÕHJUSTELE keskenduda. MIKS selles nn single-person-society kammaijaas pered pidama ei jää! Sul peaks silma ja teadmisi olema, et tegelikele põhjustele viidata, miks on suguelust saanud ajaviite laiatarbe kaup, latentne nekrofiilia - pillide ja kummide saatel. Miks nais- ja meessoost isikud kelgutada tahavad, aga saanikese vedamine on vastumeelt, tundekultuur mõlemat jalga lonkab! Mõtle ja süüvi, kirjuta! V.A. jõudis oma lõpuni ausas filmis juba üpris lähedale abielu lõpu põhjusi ja ajendeid analüüsides.

konnula contra ütles ...

mai tea, kuskil oli pikaajalisem statistika lahutuste ja abielude kohta, mingi aasta umbes 1974 oli lahutusi rohkem kui abielusid olnud
Ma ei mäleta, kus ma seda statistikat nägin.