kolmapäev, 13. mai 2009

reisist Vormsile, koos SUURE fotogaleriiga

Majanduslikult keerulisel ajal tasub harrastada siseturismi. Eesti on täis ilusaid kohti, kuhu minna. Võib lihtsalt autoga ringi sõita, näpp maanteeatlases ja pilk üle allalastud aknaklaasi uurivalt välja heidetud, aga võib ka spetsiaalselt kuhugi suuna võtta, külalistemajas toa kinni panna ja kohapeal ennast tükk aega mõnusalt tunda. Ja kui ei ole suurtel maanteedel uhamist, siis võiks kaaluda reis ette võtta jalgrattal.

Niisiis käisimegi 1.-3 maini jalgratastega Vormsil. Väga ilus saar! Milline loodus! Millised metsad ja rannad! Imelised teekesed metsade vahel, lääneosas kruusakattega (ja tolmavad!), idaosas asfaldiga. Armsad külad ja majad. Olime seal enne ametliku turismihooaja algust, mistõttu oli meil täieline voli tunda ennast lausa pioneeridena, ja samuti veel sel ajal kevadest, mil päike juba lõõskab, aga puud ei ole veel täies lehtes - ja siis on ju avarus eriti näha, lehestikukangad pole veel ees.

Praegu pidi Vormsil elama umbes 160 inimest, ütles üks kohalik Norrby külast, endine Sviby sadamakapten, kuid alles mõni aeg tagasi elas seal mitu korda rohkem. Teine kohalik, kes kanu kasvatas, teatas murelikult, et talvel tuli üle jää saarele hunt. Kolmas kohalik rääkis, et kevadeti pärast lume sulamist tasub jalutada Saxby rannas ja vaadata, mida meri on talve jooksul rannale uhtunud. Jalutasime meiegi, aga ei leidnud midagi esemelist - muljed olid eredad.

Kokkuvõtteks, Vormsi on nagu väike metsik saar keset tsivilisatsiooni ookeani. Rahu, vaikus. Küladevahelistel teedel on liiklustihedus umbes kaks autot tunnis. Tõeline idüll ja paradiis - kui paradiisi all silmas pidada rikkumatust tsivilisatsiooni pahedest ja enam-vähem puutumatust inimtegevuse ebameeldivatest tagajärgedest.

Mõned nõuanded ka, järgmistele siseturistidele, uljastele matkasellidele.

1) Vormsile tasub minna
jalgrattaga. Saar on väike, ainult natuke suurem kui Tallinna linn. Jõuab kõikjale. Palju on olulisi metsa- ja rannaradu, kuhu autoga ei pääsegi. Lisaks: Vormsil puudub tankla. Ja paradiisi minnes on ju kena auto üldse ukse taha, nt Rohuküla sadamasse jätta!

2) Kaasa on mõttekas võtta
sularaha, sest Vormsil puudub pangaautomaat ja kaardiga maksmise või arve esitamise võimaluse peale ei tasu saare ettevõtetes panustada. Saare ainsas poes, mis asub Hullos, saab põhimõtteliselt küll kaardiga maksta, saime meiegi, aga samas öeldi, et vahel ka ei pruugi saada. Igaks juhuks võiks kaasa võtta ka internetipanga haldamise vahendid, siis on võimalik tasuda kohapeal interneti teel, kui sull peaks ootamatult lõppema.

3) Vormsi
kaart tasub varuda enne sinnaminekut, sest seal pole mõtet selle otsimise peale aega kulutada, aga seda on metsas ja mere ääres orienteerumiseks siiski väga vaja. Internetis olevad kaardid on kehvad. Parim ja värskeima infoga Vormsi kaart, mida meie nägime, seisis Sviby sadamas tahvlile kinnitatult. Mõni aasta tagasi sai idapoolne ringtee asfaltkatte ja siin on see juba märgitud. Tegin sellest allpool näha oleva foto, peaks saama välja trükkida ja kasutada.

Ja nüüd järgneb fotogalerii! Hoolikalt valitud, suurem osa kujundusprogrammi pintslikesega õrnalt üle käidud. Head vaatamist!

Vormsi kaart Sviby sadamas

Kaunis traktor Rumpo poolsaarel

Rumpo poolsaar, vaade mandrile

Rumpo poolsaar, päikeseloojang Vormsi kohal

Rumpo poolsaar, päikeseloojang Vormsi kohal.
Vaade Sviby rannale.

Esimese talve kana Hullos

Rõngasrist Vormsi kirikuaias

Vormsi kirikuaed

Vormsi kirik

Vormsi vana kalmistu

Vormsi vana kalmistu

Idapoolne ringtee. Hullo-Kersleti-Borrby-Fällarna teerist.

Bockide pesa Fällarna teeotsa bussiooteputkas

Fällarna metsas

Saxby rannas

Saxby rannas

Saxby rand

Saxby rand

Saxby rannas

Saxby rannas. Vana piirivalve vaatetorn

Naelad

Hiiumaa

Saxby rannas. Vana piirivalvekordon

Vana piirivalvekordon seest

Haak

Saxby majakavahi maja

Saxby majakas

Idapoolne ringtee. Saxby-Förby-Suuremõisa maantee.

Suuremõisa

Suuremõisa

Suuremõisas on ka valgusfoor

Varemed Suuremõisas

Varemed Suuremõisas

Kaunis traktor Suuremõisas

Hullo pood

Keegi tuli poodi ilusa vana jalgrattaga

In the woods

Vana sõjaväebaas Hullos

Vana sõjaväebaas Hullos

Vana sõjaväebaas Hullos

Sõnum vana sõjaväebaasi seinal

Keegi tuli ka järgmisel hommikul poodi kena sõiduriistaga

Rälby külas

Rälby külas

Rälby külas

Rälby külas.
Prügimajandus oli Vormsil hästi korraldatud - prügi viidi sellistesse majadesse.

Norrby külas

Kuulutus Norrby bussipeatuses

Norrby külas

Norrby külas.
Sviby endine sadamakapten tuli lahkesti juttu ajama.

Norrby sadam. Eemal paistab Noarootsi poolsaar.

Norrby sadam

Norrby sadam

Norrby sadam. Vana piirivalvekordon.
(Kord ammu-ammu ühel kaugel maal elas ühes lossis...)

Lagunenud maja Norrby-Söderby maantee ääres

Söderby külas

Vanad majaasemed Söderby külas

Teel Sviby sadamasse

© Wr, Katja

12 kommentaari:

Lee ütles ...

Maja peaks minu andmete kohaselt jah olema majakavahi oma, niiet küsimärgi võid tagant ära võtta:)
Ja kui sa mäletad, siis Hullo vana sõjaväebaasist otse küla poole tagasi minnes oli tee ääres üks kahekorruseline helesinist värvi punase katusega maja. Minu maja:)

Ja tore, et teile Vormsis meeldis:)

wr ütles ...

Aitäh, võtsin ära!

Aga oskad sa veel öelda, mis värk on Vormsil nende valgusfooridega? Suuremõisas oli üks, Dibys teine... Vormsile iseloomulik aiakaunistuselement?

Ja kas see sõjaväebaas üldse kunagi valmis saigi?

Lee ütles ...

Need valgusfoorid isegi töötasid kunagi, Suuremõisa oma vilkus oranži tuld paar aastat ja siis kustus. Ja no olgem ausad, neid pole ju reaalselt vaja. Ma ei kujuta ette ka, et miks nad seal üldse on.

Ja sõjaväebaas oli valmis küll, kasutuses ka. See hoone, mis peahoonest vasakule jäi oli näiteks sõjaväelaste elamu. Aga noh, nende lahkumisest on päris palju aastaid möödas ja eks Vormsi noorus ole ka jõudumööda seda kohta lagundamas käinud. Kahju, et ta nüüd varisemisohtlik on. Seal on mingi mürgine seen ka elutsemas, niiet sinna sisse ei soovita kellegil minna. Mõned aastad tagasi sai seal tornis veel käia ja vägaväga ilus vaade oli sealt ülevalt. Aga nojah.

:)

wr ütles ...

Aitäh!

Veel üks küsimus: mis varemed need nii uhked, sammastega, seal Suuremõisas on? Vormsil vist ei olnud ühtegi mõisa, vähemalt mulle kätte sattunud mõisateatmik näitas nii. Ehkki kohanimi jälle väidab vastupidist.

Lee ütles ...

Oli ikka Vormsil ka mõis. Magnushofi mõis, mis tõlkes tähendabki Suuremõisat.

Praktiliselt kõik hooned on mingil kujul säinud, näiteks mõisahoonest ja pargist üle tee on imeilus vana teenijatele mõeldud hoone.

Vot. :)

wr ütles ...

Teema edasiarenduseks. Kas keegi Haapsalu kohaliku eluga veidi paremini kursis olev isik soovitaks seal mõnda head pubi vm söögikohta? Seekord sõime Aafrikas, aga selle hinnatase oli toidu maitsvuse taset (ja interjöörigi) arvestades küll liialt kõrge. Alternatiiv oli veel pitsabaar - aga ehk on midagi asjalikumat? Kus haapsalulased ise söömas käivad?

andry ütles ...

Haapsalu pubi kohta kõsi Aidi Vallikult, tal on lahe blogi, selle kaudu saad tatši.

Kas Vormsil Ennuga ka suhtlesite? See on alati vägev elamus

terizom

wr ütles ...

Aitäh soovituse eest!
Aga Vormsil Ennu ei näinudki. Ma ei teagi, kus ta seal elab. Mäletan, et keegi kunagi rääkis, nagu kuskil vigvamis keset metsa...?

siim k ütles ...

jah, polegi ammu vormsis käinud, see postitus ajab suveks saareplaane tegema. soovitan veel kõinastu laidu, vägev värk muhumaa otsas, kuhu pääsemiseks tuleb külateedel ukerdada ja umbes kilomeeter vees sumbata. siin me oleme ja viru valge miski reklaam seal filmitud, kui õigesti mäletan. leidsin sobiva pildi ka.
http://farm4.static.flickr.com/3277/2682096597_a436b2f8ce.jpg?v=0

wr ütles ...

Aitäh hea mõtte eest.
Aga sa mõtled äkki "Mehed ei nuta"?

siim k ütles ...

jep, sul on õigus, mehed ei nuta, mu eesti filmimälu on lünklik. aga siin me olemes peaks ka hästi vähe kõinastut näidatud olema, aga see pole tegelikult oluline. kõinastul peaks isegi miskisugune laagriplats olema, kus saab telgi üles visata. igatahes, väga vägev koht ja kuigi seal suvel on natuke rohkem inimesi, (aastaringselt elab üks pere) on tegemist ikka päris üksildase kohaga.

Secret K ütles ...

Ühe vagusfooridest viis minu mäletamist mööda sinna põrnikaklubi... Ja Enn elab Rumpos ;)