laupäev, 13. september 2008

millega tegeleb praegu riigikogu kultuurikomisjon?

Mis te arvate, millega tegeleb praegu riigikogu kultuurikomisjon? Kultuurkapitali teemaga? Kirjanike tervisekindlustuse teemaga? Kultuuri käibemaksustamise teemaga? Kunstiülikooli ehitamise rahastamise teemaga?

Oh ei! Eile enne saadet kuulsin Kreitzbergi käest, et riigikogu kultuurikomisjon püüab neil päevil hoopis otsusele jõuda, millise meloodia saatel peaks Pika Hermanni tipus lippu langetatama. Praegu teatavasti kõlab heiskamisel riigihümn ja langetamisel "Mu isamaa armas".

Aga teatava instantsi sooviks on, et Pika Hermanni tipust kostuks edaspidi langetamisel Ernesaksa "Mu isamaa on minu arm". Selleks instantsiks on Eesti Meestelaulu Selts ja teema sisseandjaks kultuurikomisjonis ei keegi muu kui kultuuriminister! Ja mina juba arvasin, et selles ministeeriumis ei tegeldagi õieti millegagi!

Siit saab lugeda kultuurikomisjoni istungi protokolli 21. jaanuarist 2008 (punkt 2, "Eesti lipu seaduse § 3 muutmise seaduse eelnõu. Arutelu selle võimalikust algatamisest"). Osalevad Laine Jänes, Lauri Vahtre, Kuno Areng jpt. Teema näikse olevat tuline ja põhimõtteline. Tol korral jättis kultuurikomisjon lõpuks küll ettepaneku toetamata, aga nagu eile kuulda võis, on see teema siis ilmselt uuesti päevakorda tõusnud.

Vaat selline kultuuriminister meil
. Kohe teab, mis on ühiskonnas tema valdkonda puutuvalt nihu, ja mitte ainult ei tea, vaid leiab endas jõudu ka otsustavalt käed külge panna!

*

Eile, mõned minutid enne saate algust leidsime stuudiolaua taga istudes, et Laine Jänes vist nagu kardaks filme ja filmikunsti. Kohe seejärel leidsime, et Laine Jänes paistab kartvat ka teatrit. Siis leidsime, et Laine Jänes kardab vist üldse kogu kultuuri - peale koorilaulu. Lõpuks jõudis kollektiiv paradokslikule järeldusele, et raske on leida kedagi, kes oleks
suurem kulturofoob kui Laine Jänes...

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Jänese kasukat ei saa puhtaks ka torusiiliga!