kolmapäev, 3. september 2008

kulka jamas süüdi mitte näitlejad, vaid sportlased!!!

Niisiis, saigi kinnitatud see, millest juba eelmisel nädalal info liikus: kulka 170 võlglast, need, kes aruandega võlgu üle 1 aasta, eesotsas Veikko Tääriga, antakse üle inkassole. Siin on artikkel ja siin võlglaste nimekiri, mõlemad Postimehes.

Aga mis selgub seda nimekirja uurides!!! Enamik võlglasi ei ole mitte näitlejad, vaid - sportlased! Oma treeninglaagritoetuste, turniirikorraldusrahade, võimla rentide ja muu säärasega. Ja neid on ikka väga massiliselt! Conclusion: sportlased kulka varju alt välja kui diskrediteeriv element? Nemad on ju siis need põhilised kultuuriraha röövlid?

Ja hakatagugi nüüd sportlasi materdama, palun! Üks võlgnikest on muide teenekas maadleja, 2006. a maailmameister Heiki Nabi, 2000 krooniga. Nii et antagu tuld - kui muidugi ajakirjanike hammas kuldmedali peale hakkab! Äkki tuleb koguni inkasso medalitekapi kallale?

Sportlastele sekundeerib võlgnevuselt provintsi-isetegevus. Muide, just provintsi-isetegevusele, kirjanike-tindisolkijate asemel, nõudsid hiljutise kulkakangutamise ajal mõned verised netikommijad toetuste eraldamist...

Noh, on ka paar näitlejat siin nimekirjas. Aga kas nende suhtarv on tõesti nii suur, et kogu see solk pidi saama välja kallatud nende peale, see las jääda selle laviini vallandanud ajakirjanike ja väljaannete südametunnistusele. Professionaalne ajakirjandus oleks alustanud selle nimekirja hankimisest ja alles siis hakanud laialt sõna võtma.

Aga need kirjanikud-tindisolkijad, need rahva raha kulul irevil sui elajad, koolilaste paljakssööjad? Leidsin 170 võlglase seast seitse (7) raamatuga aruandevõlglaseks jäänud eraisikut (sh Aino Tooming, Linda Luht, Eduard Einmann, Toomas Karjahärm, Neeme Põder, Jüri Kallas) ja kolm (3) juriidilist isikut (AS Tänapäev, Audioraamat OÜ, Narva Eesti Maja).

Olgu olulise märkusena lisatud, et neist seitsmest eraisikust on neli esimest pigem iseseisvad harrastusliteraadid kui kirjanikkonna liikmed ja lähevad provintsi-isetegevuse kategooriasse - mistõttu taandan eraisikutest võlglaste netoarvu kolmele (3), veel sellegi täpsustusega, et Toomas Karjahärm ei ole kirjanik, vaid puhas ajaloolane. Nii et tegelikult jääb vaid kaks (2) puhtalt kirjanikust võlglast...! Hästi, kirjanduse sihtkapitali südametunnistusele ilmselt jääb neist 10 kirjandusliku iseloomuga juhtumist vähemalt 8-9. (Millisele sihtkapitalile võlgnevad oma trükiste jaoks saadud raha teatrimees Andreas W, sporditeadlane Atko Viru ja muusik Andrus Rootsmäe ehk InBoil, seda ma ei oska oletada.)

Aga vaatame nüüd, kas see püha "maksumaksja raha" raha on tuima näoga oma tasku libistatud või ei? Toomas Karjahärmi raamat (koos Väino Sirkiga) on ilmunud ja ilmselt kuulub (vähemalt ma eeldan) ajalootudengite kohustusliku kirjanduse hulka. Neeme Põdra luulekogu on samuti ilmunud ja omal moel eesti kirjandust rikastanud. Tänapäeva raamat Bourdieu'st on samuti ilmunud - ja kas keegi julgeb siin üldse väita, et see ei arenda eesti kultuuri? Samuti on ilmunud Andreas W raamat "Gatlingi kuulipilduja". Riigi raha vastutustundetus oma tasku kühveldamises ei saa kirjanikke igatahes mitte keegi süüdistada.

Ja mitte kordagi ei leidu selles nimekirjas ka sõnapaari "arvuti ost".

4 kommentaari:

plasma-jack ütles ...

saada oma postitus äripäeva ja postimehe vastavatele töötajatele või veel parem, avalda arvamusloona

ilves@metsas.ee ütles ...

atko viru olla vahepeal koguni ära surnud. sellise hooletuse eest peaks kultuuriminister astuma kuhugi.

Simo Runnel ütles ...

Aruannet ei saa kirjutada, kui raha pole välja makstud. Mulle eraldati juba teises kvartalis 3000 krooni. Selle kättesaamiseks tuleb allkirjastada leping. Lepingut on kaks korda postiga teele saadetud, aga minuni pole see jõudnud. Postitöötajad või naabrid varastavad osa posti ära. Varastatakse nii kirju, ajalehti kui ka ajakirju.

Anonüümne ütles ...

See artikkel on väga eilne päev! Postitaja wr kell 02:15 on oma reipas õiglustundes selle siia üles pannud, aga tänaseks on paljud oma võla tasunud ja ei kuulu sootukski enam võlglaste nimekirja. Postitaja wr võiks ju isiklikult ühendust võtta iga võlglasega personaalselt ja aru pärida, et miks keegi sinna nimekirja sattunud oli, sest millegi pärast on antud wr'i väga isiklikult puudutanud võõrad võlad.
Ju ikka igaüks pea ise oma asjadega tegelema ja pesunaise töö tegemine just väga väärikas ei näi. Näitlejaid aga ei tasu küll kadestada, sest kõrgpalgalised nad just küll ei ole ja minul on hea meel, et nad reisida saavad ja kes see ikka väiksest reisipuhkusest siis ära ütleks! Parem igal ühel korraldada ise mingi tore üritus ja teha hea projekt ja küsida kulkast toetus ja teha ise kõik hästi ja ilusti ja ongi elu parem!:)