esmaspäev, 29. september 2008

hullud inimesed akna taga

Minu akna all kasvab paar kaske. Kaskedel teadagi on selline omadus, et nad lasevad oma lehtedel sügise tulles maha langeda. Ja siis on muruplats kollaseid lehekesi täis. Tuulekesel neis hea krabistada.

Aga on inimesi, keda see hirmsal moel häirib, kui kuskil on paar lehekest maas. Ja see on lausa uskumatu, kuidas sellised inimesed suudavad omakorda teisi inimesi häirida!

Eelmisel nädalal ärkasin ühel hommikul imeliku ja häiriva müra peale. Praokil akna tagant kostus valjut, monotoonset ja järelejätmatut raginat. Nagu niidaks keegi trimmeriga noort võsa.

Ja mis ilmnes! Keegi vana mees korjab tolmuimeja põhimõttel töötava masinaga akna taga lehti! Muruplats on suur, kogur võtab aeglaselt, tööd on veel ees palju, müra on väga segav ja seda on kindlasti rohkem, kui asi väärt oleks - aga vanamees on külm rahu ise. Nagu ajaks maailma kõige õigemat asja.

Teisel päeval sama lugu. Seekord üritasin töötada. Käsil on süvenemist nõudev asi, tarvis kogu vaim koondada. Aga mis vaimu sa koondad, kui järsku läheb akna taga lahti seesama müra, sest öö jooksul on jälle mõned lehekesed maha langenud! Jätke järele, armsad inimesed!

Otsige üles kas või vana hea reha, jätke see jõle masin!

Nii - ja täna hommikul jäetigi see jõle masin. Ärkasin üles teiste kummaliste helide peale. Praokil akna tagant kostus luudest läbilõikav, visa ja korrapärane: kraaaaah! kraaaaah! kraaaaah! kraaaaah! Vaatasin aknast välja - kes see sunnik kraabib seal? Seekord oli mehele naine appi tulnud. Riisus rehaga murult lehti kokku. Mees aga seisis kõrval ja toppis lehti prügikottidesse. Kraaaaah! kraaaaah! kraaaaah! kraaaaah!

Ja siis hakkad mõistma, miks Oskar Lutsu suurim soov oli leida vaikne nurgake! Praegu õnneks on muru jälle puhas ja kõik vaikne. Ja puu otsas enam eriti palju lehti ka ei ole. Võib-olla veel paari piinarohke hommiku jagu...

2 kommentaari:

Vali Dool ütles ...

Asi on palju õudsem kui sa arvad - ta ei IME neid lehti vaid PUHUB!!! Lihtsalt laiali, teise kohta! Teeb neile tuule alla. (vähemalt ma olen nii parkides näinud tehtavat).

wr ütles ...

Mkm, see, mis mu akna taga oli, tõmbas lehed masina tagaosas asuvasse korvikesse, ja siis masina "piloot" tühjendas seda korvikest aeg-ajalt. Aga tõmbevõime paistis selle müraga võrreldes ikka üsna tühine. Sama mõttekas oleks sarnase riistapuuga näiteks tänava kohalt udu kokku imeda.