esmaspäev, 28. jaanuar 2008

võrdlev kirjandusteadus

Nii, juba pikka aega olen tahtnud teha võrdlevat kirjandusteadust. Siinkohal avaldan uuesti ka mõned juba varem mu blogist läbi käinud fotod, aga kuna nad on uues kontekstis, siis ei tohiks sellest hullu olla. Niisiis, kuidas kõik oli:

Tartu NAK-i legendaarse toa ajalugu piltides,
kommentaaridega

2001, märts
Esmalt oli umbes nii. Esiplaanil, kõige keskmes suur laud, täis pudeleid, klaase, pabereid ja kõike muud. Laual on esiplaanil raamatud, mis sümboliseerivad toas viibivate isikute tihedat sidet kirjandusega. Pöörame tähelepanu ka foto paremas servas näha olevatele toiduvalmistamise nõudele, samuti seinu katvatele taiestele, mis pärit Matti Miliuse kogust. Veel on fotole jäänud aken, mille kaudu käidi katusel värsket õhku hingamas, kuni kremoon kinni kiilus. Fotol olevad isikud, vasakult: Aapo, Veiko, Vahur, Albert Gulk. Foto autor: Wimberg.


2001, aprill
Veel üks foto samast ajast. Näeme Wimbergi altariks muudetud vana pottahju, millele annavad sakraalse mõõtme sellele lisatud pühad esemed, täpsemalt WBG-nimelise "elusa õlle" tühjad pudelid. Suurema osa ajast pidi altar taaravandaalide rüüsteretkede tõttu siiski viibima desakraliseeritud staatuses, mistõttu siinne foto on eriti unikaalne. Lühiajaliselt kaunistas altarit ka kuskilt maja pealt leitud sõbraliku vennasvabariigi lipp, mis aga kadus saladuslikult - võib-olla kiskus keegi pahatahtlik isik selle mõnel pimedal ööl lihtsalt ribadeks ja mattis puu alla. (Sama saladuslikult kadus ka NAK-i tuba ehtinud, punasele kangale valgega maalitud SOTSIA loosung, mis oli 2001. a kevadel seisnud nädal aega koguni TPÜ peamaja fuajees!) Altarist vasakul on kapp, mis täis kassette (U96 jm), sealsamas all märkab tähelepanelik silm veel midagi toale püsivalt iseloomulikku. Fotole on lisaks altari omanikule jäänud ka Veiko. Foto autor: Lauri Vanamölder.


2004, märts
Ja siis tuli see, mis ei vaja enam mingeid täiendavaid kommentaare:


2007, aprill
Ja nüüd on nii... Leia 10, 100, 1000 erinevust. Värske Rõhu toimetus, fotol loovkirjutamise töötuba. Foto autor: David Campbell. Veel fotosid siin. Pöörake tähelepanu odavale laminaadile, elutule mööblile, neitsikambri-tapeedile ja üldisele kontorimentaliteedile. Samuti (vrd esimese ja teise pildiga) pole toas näha mitte ühtegi alkohoolse joogi pudelit, kõik joovad ainult vett... Kauguses on näha vaid kohvipakk. Kas siin toas üleüldse on kunagi põrandale oksendatud või öö läbi metsikult pidu pandud?! Ja siin tehakse siis nüüd kirjandust?

...SIC TRANSIT GLORIA MUNDI...

3 kommentaari:

plasma-jack ütles ...

WBG oli see õlu
ma saan aru küll, et wrg oleks ilusam, a mul on korgidki alles, kogusin sel ajal korke

Anonüümne ütles ...

"Uued" noored näevad kuidagi paremad välja, see on tähtis erinevus küll...

wr ütles ...

Õige, oli jah WBG... Lühend nimest Wesenbergh vist. Ja oli veel sinist, kollast ja rohelist värvi. Minu lemmik oli kollane.