neljapäev, 29. mai 2008

juba hommikul pandi raske valiku ette

Helises telefon, üsna varasel ajal, helistajaks Raadio2 hommikuprogramm. Esitati igavikuline küsimus: kumb on tugevam, kas Kalevipoeg või Suur Tõll. Ühildasin oma teadmisi rahvaluulest oma kogemustega loogilise mõtlemise vallas ja jõudsin järgmistele tulemustele.

VÄIDE: Kalevipoeg on tugevam kui Suur Tõll.

PÕHJENDUS 1: Suur Tõll oli kogu Saaremaa tugevaim mees, aga Kalevipoeg kõigi Eesti alade tugevaim mees. Ta tõestas seda muuhulgas võiduga kiviviskevõistluses - kuhu muide Suur Tõll kohale rinda pistma ei ilmunud (boikoteeris?).

PÕHJENDUS 2: Kalevipoeg käis pikal reisil maailma lõppu, aga Suur Tõll ei käinud mitte kuskil. Pikad merereisid, eriti tolleaegsetele vahenditele mõeldes, ei ole aga nõrgukestele! Rääkimata julgusest ja vaimu tugevusest.

PÕHJENDUS 3: Suur Tõll oli võitluses märgatavalt viletsam vend, sest lasi endal pea maha lüüa. Kalevipoeg kaotas ainult jalad, ja sedagi omaenda hooletuse pärast, mitte võitluses vaenlasega.

PÕHJENDUS 4: Kalevipoeg leidis ekspluateerimist ka pärast surma, teadupärast töötab ta allilmas valvurina, käsi kaljukammitsassa. Seevastu Suur Tõll muutus kiviks, viibides seetõttu äärmiselt ebaaktiivses ja kasutus olekus.

Kommentaare ei ole: