esmaspäev, 10. märts 2008

kontseptsioon: Smaugi kompleks

Ma ei mäletagi, millal see oli, kui töötasin välja kontseptsiooni Smaugi kompleksist. Aga viimastel aegadel olen mõelnud, et see kontseptsioon vajaks avalikku formuleerimist ja Eesti mõtteruumi toomist. Sest minu meelest sellel kompleksil pole veel head nimetust.

Niisiis, Smaugi kompleks - mis see on? Meenutame, et Smaug oli lohe J. R. R. Tolkieni "Kääbikust". Ta elas mäe sees suure kullahunniku otsas. Talle endale ei olnud sellest kullast vaja ühtki kübet, sest mida lohe ikka kullaga teeb? Osakest sellest kullast oli talle vaja ainult soomuseks kõhu alla, aga see oli sinna jäänud ainult pidevast selle otsas magamisest. Ometi oli pahandus suur, kui keegi julges sellest varandusest ühe vidina endale võtta! Siis lehvatas lohe pahameel sõna otseses mõttes põlema. Ja millised olid selle teo tagajärjed, võib raamatust lugeda.

Päris elus iseloomustab Smaugi kompleks n-ö põhimõttekindlaid rikkaid ihnureid, kellel on pappi nii jalaga segada, et võiks vabalt seda elamise asja natuke lõdvemalt võtta. Aga ei, ometi on nad valmis mikroskoopilise summa pärast vallandama midagi väikse maailmasõja taolist. Smaugi kompleksi põdevad inimesed teenivad 100 000 krooni suuruseid kuupalku, vahel koguni istuvad mõne firma omanikutoolil ja omavad mõisasid. Selle külluse otsas on nad valmis iga hetk laskma endas kokku kriitilise massi, kui kuskil on nende finantse mõjutavalt tehtud 40-kroonise kulutuse asemel 52-kroonine kulutus või tehtud mingi muu nende arvates liiga suur väljaminek, mille tasategemiseks neil tegelikult poleks vaja muud, kui korraks köhatada.

Selline on inimene, kes põeb Smaugi kompleksi. Loomulikult ei ole temast ühiskonnale kasu muuks, kui ainult SKT kergitamiseks. Mõnikord, paremal juhul, annab ta veel igakuise sissetuleku näol leivaraha kitsale hulgale eunuhhilaadsetele galeeritöölistele. Väga võimalik, et ta on alustanud tavalise nõukogudeaegse reakehvikuna ning kompleksi aluspõhjuseks on kiire tung klassi vahetada, mille käigus tallatakse millestki küsimata üle teiste inimeste.

Ah jaa, loomulikult olen selliseid smauglasi ka elus päris lähedalt näinud. Ega ma muidu siin praegu nii ülevaatlik ei oskaks olla. Tõenäoliselt on neid iseloomustavaid nüansse veelgi, aga ega ma nende täiendava tundmaõppimise järele just ei kibele - iga normaalne inimene püüab sellistest isikutest eemale hoiduda. Oma kogemuste pinnalt soovitan smauglastega olla ettevaatlik: ka head nägu ei tee nad muuks, kui oma turuosa hoidmiseks- kaitsmiseks-suurendamiseks.

Kommentaare ei ole: