kolmapäev, 19. märts 2008

"Kakskümmend aastat hiljem" 10 aastat hiljem

Hakkasin üle lugema Dumas' vanema romaani "Kakskümmend aastat hiljem". Viimati lugesin seda vist küll oma 10 aastat tagasi, võib-olla isegi rohkem. Iga rida on puhas kuld! Milline stiil! Milline siin-seal välgatav huumor! Millised tegelased! Millised seiklused! Ah! Nagu on kunagi mu mäletamist mööda kirjutanud ka Mart Kivastik, on "Kakskümmend aastat hiljem" isegi parem, kui "Kolm musketäri". Nagu ma nimetaksin, otsides võrdlust eesti kirjandusklassikast, Oskar Lutsu "Suve" paremaks tema "Kevadest".

Üldse võiks väga huvitavaid tulemusi võiks anda "kakskümmend aastat hilisema" d’Artagnani kõrvutamine Joseph de Ülesooga… Monoloogid, huumor… Näiteks d’Artagnan vannub korduvalt: "Tont võtku!", Joosep aga: "Madis võtku!" Samuti on mõlemad pidevas rahahädas. Kui d’Artagnani soov on üles ehitada esivanematelt päranduseks saadud loss, mis viimase 200 aastaga on lootusetult laokile lastud minna, siis Joosepi eesmärgiks on teha Ülesoo talus kapitaalseid ümberehitustöid ning tuua sinna moodne karjavirtsahvt eesotsas ehtsa friisi tõuga. Ja mõlema elu jälgitakse kindlate ajavahemike tagant, kusjuures lõppfaasis on lugejal võimalik liigutusega kaasa elada armastatud tegelaste viimasetele hetkedele…

Eile öösel kirjutasin ka luuletuse:

PÕNEV KIRJANDUSLUGU

I

"Kolme musketäri" alguses
on Athos 27-aastane,
Aramis 21 ja
d’Artagnan 18.

Austria Anna
on 24-aastane.

"Kolme musketäri" lõpus
on Mordaunt 3-aastane
ja Raouli sünnini jääb
veel 5 aastat.

Allikas:
"Kakskümmend aastat hiljem"


II

Laa-laa-laa-laa-lalalalaa,
no mis luuletus see on?

*

Täna öösel aga avasin siinsamas kõrval hääletuse romaanide "Kolm musketäri" ja "Kakskümmend aastat hiljem" tegelaskonna teemal. Võtke lahkesti sõna!

Kommentaare ei ole: