reede, 15. veebruar 2008

Ray Bradbury "Marsi kroonikad" Uzbekfilmi multikana 1984

"Marsi kroonikad" on kindlasti Ray Bradbury tuntuim teos. Kas just parim, see on maitse küsimus, mulle näiteks meeldivad "451° Fahrenheiti" ja "Võilillevein" rohkem. "451° Fahrenheitist" on tehtud 1966. aastal täispikk mängufilm (USA, rež François Truffaut, osades Oskar Werner, Julie Christie jt), mis on väga nõrk ja romaani võimsat sõnumit edasi mitte andev ekraniseering. Nagu näitab IMDB, peaks aastal 2009 valmima selle teose põhjal uus mängufilm, loodetavasti on see muljetavaldavam. Kui Guy Montag'i mängib selles tõesti Tom Hanks, nagu jutud räägivad, siis on üks eeldus selleks juba olemas.

Vähem tuntumaid ekraniseeringuid on tehtud ka "Marsi kroonikatest" - USA telesari 1980. aastast ja Nõukogude Liidu (!) mängufilm "Trinadtsatõi apostol" 1988. aastast (viimases mängivad mh Mikk Mikiver ja Elle Kull). Venelased on Bradburyt eriti armastanud, see nähtub sellest, et ainsa "Võililleveini" ekraniseeringu on ka nemad teinud, koos ukrainlastega - "Vino iz oduvantšikov" (1997, rež Igor Apasjan, viimases mängib mh Innokenti Smoktunovski).

Aga usun, et ühe kõige diibima Bradbury-ekraniseeringu üldse on teinud 1984. aastal Uzbekfilm. See on joonisfilmi kujul edasi antud "Marsi kroonikate" lõpunovell "Kord tulevad soojad vihmad" ("There Will Come Soft Rains", vene keeles "Budet laskovõi dožd", muu info siin). Ja selle, nagu veel suure hulga nõukaaegseid multse saab endale arvutisse tõmmata siit. Head vaatamist! Muide, laste multifilm see küll ei ole. Vähemalt mitte tänapäeval...

Vene tänapäeva multifilmidest olen kirjutanud veel siin. Ja keda huvitab Ray Bradbury ja filmimaailma kokkupuude lähemalt, sellele kulub ära see link.

Kommentaare ei ole: