teisipäev, 6. november 2007

Freudi kiri 166 800 krooni eest

Sain Fraser's Autographs'i värske kataloogi. Tegu on Londonis Strandil resideeruva firmaga, mis on maailma kuulsamaid autogrammide ja kuulsuste memorabiilia müüjaid - kuuludes muide samasse kontserni ja asudes samas majas filateeliamaailmas sama prestiižse Stanley Gibbonsiga. Sellest hobist eemal seisvad inimesed ilmselt ei oskagi aimata, KUI suured summad selles äris võivad liikuda. Aeg-ajalt, jah, jõuab ajalehtedesse uudis, millise hulga miljonite eest see või teine memorabiilne ese on kuskil oksjonil maha müüdud, nt hiljuti Che Guevara juukselokk, aga tegelikult on siin oma kindel ja väljakujunenud igapäevane turg. Kuulsuse autogramm võib olla samasugune investeerimise allikas kui Picasso või Van Goghi maal. Toon allpool väikse põneva loetelu ürikutest, mida värske Fraser's Autographs'i kataloog pakub. Hinnad on Inglise naeltest ümber arvutatud Eesti kroonideks (x 24)

Saldavor Dali. Signeeritud foto. 22 800.
Auguste Rodin. Käsitsi kirjutatud kiri. 70 800.
Charles Dickens. Signeeritud lühitekst. 60 000.
Sigmund Freud. Signeeritud lühitekst. 108 000.
Victor Hugo. Käsitsi kirjutatud kiri. 18 000.
H. G. Wells. Käsitsi kirjutatud kiri. 18 000.
Greta Garbo. Käsitsi kirjutatud kiri. 84 000.
Alfred Hitchcock. Signeeritud foto. 37 200.
Marilyn Monroe. Juuksekarv. 11 880.
Roger Moore. Signeeritud foto. 7080.
Napoleon. Tema telgist pärast Moskvast lahkumist leitud raamat. 22 800.
Jimi Hendrix, Mitch Mitchell, Noel Redding. Signeeritud plaadiümbris. 70 800.
Albert Einstein. Masinal kirjutatud, signeeritud kiri. 94 800.
Sigmund Freud. Käsitsi kirjutatud kiri. 166 800.
Fidel Castro. Signeeritud foto. 94 800.

Jne. Jne. Jne. Kirjanikud, poliitikud, muusikud, filmitähed, sportlased, kosmonaudid. Mõnede ürikute hind küündib 230 000 krooni ligi, aga siis on tegu ühtlasi ka unikaalse esemega, mis lisaks veel signeeritud. Väga palju liigub Dickensit ja Churchilli, mõlema hind on ka väga kõrge. Imelik, et Victor Hugo on hoopis madalamalt koteeritud. Kuskile 1200-2400 krooni vahele jäävad tänapäeva filmitähtede signeeritud fotod. Aga need ei paista ses mõttes apetiitsed, et 1) ei saa siiski 100% kindel olla autentsuses, ehkki Fraser's Autographs on ilmselt üks usaldusväärsemaid selle ala kontoreid, 2) autogrammiks on väga tihti lihtsalt mingi konks, mis tekitab paratamatult tunde, et "ma võin ju ka sellise konksu teha"... Firmal on hea võrgukataloog, kust saab ka väga kergesti endale soovitavaid asju koju tellida. Olen sealt ise tellinud, lisaks paarile tänapäeva nimele (Arthur C. Clarke, Pet Shop Boys, Kyle MacLachlan) ka Hjalmar Schachti, kes oli Hitleri valitsuses majandusminister, aga enne kõige hullemaid aastaid, ja kes istus Nürnbergi pearoimarite pingil. Siiski talle mingeid erilisi sanktsioone ei rakendatud ja mees teenis oma alal edasi ka Saksamaa LV päevil. Üllatuslikult oli ta signeering üsna odav. Aga küll see viga aja jooksul paraneb. Igatahes tuli siit mõte koguda "kokku" kõik Hitleri ministrid... Hitleri signeeritud fotosid on küll siin vahel müüa, hind jääb 170 000 krooni kanti. Kõige kõrgemalt koteeritud ürikute hulka kuuluvad veel biitlid koos Lennoniga, Sex Pistols koos Sid'iga, Apollo 11 meeskond, Marilyn Monroe ja printsess Diana. Vastavat edetabelit investeerijaile võib vaadata siit.

Lisaks Fraser's Autographs'ile tegutseb Londonis
samal alal teine kuulus firma veel, nimelt John Wilson Manuscripts, millel ka võrgus hea kataloog. Erinevalt Fraser's Autographs'ist, mis haarab ka tänapäeva ja popmaailma, jääb John Wilson Manuscripts minevikku ja tegeleb klassikaga, olles seejuures ka palju rohkem anglo-ameerika maailma põhine.

Kommentaare ei ole: