pühapäev, 31. august 2008

novell on nagu seks

Töötasin välja, eeskätt keskkooliõpilastele asja selgeks tegemise eesmärgil, uue selgituse mõistele novell.

Novell on nagu seks: kestab lühikest aega ja lõpeb puändiga. Ja kogu selle lühikese aja jooksul valitseb, s.o peab valitsema pinge. Mõlemad on halvad, kui puänti ei tule. Kui aga asi liiga venima hakkab, läheb raskeks pinget üleval hoida.

Niisiis, emakeeleõpetajad, ärge jahuge enam grada- ja ma ei tea mis tsioonidest, vaid tehke see kõik õpilastele lihtsate ja neilegi arusaadavate vahenditega selgeks!


Sel juhul aga, mis on romaan? Romaan on, kui soovite, näiteks aia värvimine. Mida täna ei jõua - teed homme. Ja ei ole midagi katki, kui hoopis nädala aja pärast jälle pintsli kätte võtad. Enama aja jooksul võib siiski värv paksuks minna.

Luuletus aga on see, kui sa teed külmkapi ukse lahti, teades küll, et seal midagi ei ole, aga ennäe, valesti mäletasid, on küll - see kook jäi ju eile söömata, mm!

3 kommentaari:

Manjana ütles ...

Nii pole aus! Kui juba alustasid seksiga võrdlemist, siis tuleb lõpuni minna. Luuletus võiks ju olla nagu seks tudmatuga: mõnikord on marukiire ja huvitav, vahest aga tudub, nagu oleks jama sisse kukkunud, kolmas variant võib kesta läbi öö ja kogu aeg on põnev. Ja tuttavaga on üldjuhul turvaline :)

jne.

järjepidevus, mees! Novelli võrdlus oli väga hea!

LiizaKazz ütles ...

minule meeldib koogi võrdlus
ma olen seksifoobik :D

aia värvimine - no on kah...

ilves@metsas.ee ütles ...

lapsed ei oska ju nikkuda