reede, 22. august 2008

looja, hoia hiiepuid - dešifreeritud

Minus on juba kaua aastaid tekitanud küsimust Tõnis Mägi laulus "Palve" esinev fraas "Looja, hoia hiiepuid". Tekitanud küsimust ja häirinud elamuse saamisel, kuivõrd ma muidugi olen üldse suuteline religioosse sisuga laulust elamust saama. Aga ütleme siis, et - kontserdil ilma muigamata ära taluma.

Et siis miks peaks kristlik jumal hoidma paganlikke hiiepuid, kui need oma maailmavaateliselt kontseptsioonilt ja ideoloogiliselt lähtepositsioonilt lähevad teravasse vastuollu kristluse alusteksti piibliga?

Nüüd võtsin köögis selle päeva esimese tassi kohvi ja - järsku sain selgust, mida Tõnis Mägi selle fraasiga mõtleb. Rõhk ei ole sõnal "hiiepuid", vaid sõnal "hoia". Ehk siis mõtleb ilmselt midagi sellist: "armas jumal, tapa need paganad maha ja lase kuivada nende leivakünal, aga palun hoia hiiepuid, sest milles puud süüdi on".

8 kommentaari:

plasma-jack ütles ...

a miks peaks looja olema tingimata kristlik jumal?

wr ütles ...

Maarjamaa diskursuses kindlasti.

Metsatöllu diskursuses jälle ei oleks!

Lemmi ütles ...

Tõnis Mägi kui tektis autori diskursuses on Looja raudselt kristlik.

aga tulles nüüd tagasi dešifreeringu juurde - kui Looja need pagana paganad maha lööb, kes siis alles jäävad?

lisaks - tõsikristlane ei säästaks paganliku religiooni atribuutikat, sest need on ju ometi kurja väge täis ning inimesed tuleb nende alvast mõjust vabastada.

kokkuvõtteks arvan, et Tõnisel on kerge identideedikriis, ehk siis uuskristlasena vemmeldab tal kuskil veres vaarisade pärand ja tal on kerge probleem nende kahega suhestumisega.

Mõistagi ma jälle ilgun.

Vali Dool ütles ...

Mina arvan, et Tõnn on ikkagi pagan ning peab silmas vana Taevast ennast, et too kaitseks hiipeuid - just hiiepuudena, mitte tavataimedena.

Tõnn on ennast pidevalt küll ka kristlasena kõlada lasknud, kuid see ei tähenda veel, et ta samas ka pagan ei võiks olla. On ju olemas religioonid, mis kummardavad mitut jummit, miks ei võiks siis olla inimesi, kes kummardavad mitut jummit, aga erinevatest religioonidest. Lihtne on tunnistada ju, et Eesti jumalad on olemas ja samal ajal seikles Jeesus mujal ringi.

Tõn on lihtsalt krist-pagan, mees kes oskab näha suurt pilti. No ja ka laulda.

wr ütles ...

Kokkuvõtlikum tõlgendus võiks olla, et kristlasest Tõnis esitab oma jumalale armuandmispalve hukka(u)misele mõistetud hiiepuude asjus: säästa neid! andestame neile, ehkki nad on patused!

"...sest ladvad neil längus on maas."

S.o Tõnis näitab oma hingesuurust vastaspoole esindaja suhtes, nähes neid viletsusse paisatuna. Nagu tehti Tom Cruisega filmis "Viimane samurai".

haldjas ütles ...

:)))))))))))))))))))

Jajaa, mul ka kriibivad need sõnad ikka aegajalt.

Aga kullakesed, siin ei ole tegu mitte ainult Mäksi identiteedikriisiga. Sõnad on ju Villu Kanguri kirjutet :)

Lemmi ütles ...

ma olin millegipärast kindel, et Mäksi sõnad.
aga suurt vahet pole - laulu kirjutamise ajal olid mõlemad kõvad elusõnalased - http://wiki.zzz.ee/index.php/Elu_s%C3%B5na

wr ütles ...

Igatahes väga krüptiline ja põhjatu tekst. Hetkel mu tarkus ammendatud...