kolmapäev, 30. september 2009

täna kell 18.05 Tomi-saates külas Evelin Ilves!

Kelle meeli ei köidaks praegu Evelin Ilvese, Priit Pulleritsu ja kommivabrik Kalevi vahel lõkkele lahvatanud mõttevahetus! Kes siis on mida täpselt öelnud? See selgub ehk tulevikus.

Aga täna on Evelin Ilves külas Tomi-saates ja jutuks tuleb tervislik toitumine, sportlikud eluviisid ja presidendiprouaks olemine. ETV2, kell 18.05.

Tervisliku toitumise huvilised & eestvõitlejad vaadaku ETV arhiivist kindlasti ka eilset saadet, sest seal paljastati värvikommide ja viinerite tegelik pale!

- - -

Sina, Pullerits! Mida tähendab, et sul on Ilvese jutu vastukaaluks ette näidata "
pool tundi kestnud intervjuu üksikasjalikud ülestähendused", nagu ma loen Õhtulehest?! Kas see tähendab, et sina teed veel intervjuusid, kirjutades vestluskaaslse juttu käsitsi märksõnadena üles? Nii tehti ajakirjandust siis, kui tehnika viimaseks sõnaks oli ratta leiutamine. Tänapäeval ei ole sellisel teel tehtud lood enam ajakirjandus, vaid belletristika. Postimehe peatoimetaja, osta Priidule ometi diktofon! Paberile pandud kraaksjalad ei oma kahjuks tõestusmaterjali kaalu.

3 kommentaari:

Nõgene ütles ...

Käsitsi märkmete tegemine on suhteliselt levinud. Viljelejad peavad seda sageli omamoodi kvaliteedimärgiks, tehes nö pärisajakirjandust, nii nagu vanasti.

Annab see ju tunnistust suurepärasestr kiirkirjaoskusest, kuuldemälust jms. Ma siiski julgen kahelda, et meil liigub ridamisi Truman Capote'i sarnase tsitaadimäluga tegelasi.

wr ütles ...

Jah, on ka mind niimoodi "intervjueeritud". See, mis lehte jõudis, ei olnud enam minu tekst, vaid ajakirjaniku omaloome. Faktid sassis, minu jutt teise inimese suus, jne. Sellise käsitsimeetodi peaks lausa ära keelama, vähemalt kvaliteetlehtedes.

Ja esimene asi, mis nii kaob, ja jäägitult, on usutletava oma stiil. Tulemuseks ajakirjanduslik nullstiil. Vähemalt kultuurivaldkonnas ja pikemate žanrite puhul (s.o mitte uudis) on see meetod sisule eriti laastav.

Oma 5,5 ajakirjanikuaasta jooksul ei läinud ma isegi kaht lauset küsima ilma diktofoni kõrval tööle panemata.

Unknown ütles ...

jah, diktofon ja paber korraga on õige lahendus. See distsiplineerib mõlemat poolt.