neljapäev, 24. september 2009

õhupallide lendulaskmine - NÕME komme!

.

Vahel loen, näen või kuulen - jälle lastud sellel või teisel sündmusel pidulikkuse rõhutamiseks ports õhupalle õhku. Viimati nüüd tänahommikusel "meeleavaldusel" Toompea lossi ees. Tagajärjeks loomulikult, et see kummisaast langeb mõnikümmend kilomeetrit eemal kuskil vabas looduses maha ja omandab loodusreostuse staatuse, jäädes sinna järgmiseks eiteamitmeks aastaks lagunema ja looduslikke protsesse segama.

Kui kahjulikud on loodusele kõik need miljonid kilekotid, mida kuni viimase ajani poodides kaasa topiti, seda peaksid juba kõik teadma. Aga ei ole ju ka õhupallid muud, kui liik sünteetilisest materjalist kotte, mida armastatakse täis puhuda ja selle peale totralt rõõmustada. Või tehakse neid mingist biolagunevast massist? Ei ole kuulnud. Ikka sellest sodist, mis kõige odavam - siis on hea tonnide kaupa toota, tänaval pihku toppida ja lasta muretult taeva poole lennelda.


Mitte ainult programmijärgsest masslennutamisest ei käi jutt, vaid ka iseeneslikust ja spontaansest. Näiteks ka Vabadussamba avamisel jagati inimestele õhupalle, täis õhust kergemat gaasi - ja tulemuseks oli see, et pärast oli terve taevas kesklinna kohal neid täis. Kes see siis viitsib õhupalli koju tarida, mis sellega seal peale hakata! Ikka kas käest lendu või järgmisesse prügikasti. Kes vähemalt paugugi teeb, on midagigi kogu sest mõttetustest välja pigistanud.

Poliitilised aktsioonid, kõikvõimalikud laadad ja festid, pulmad jm suured peod, isegi lasteüritused - kõik kohad on neid õhupalle täis. Esmalt käes, siis juba taeva all. Mõttetu ja looduse suhtes kuritegelik ühe-hetke meelelahutus. Kui tahate lastele rõõmu teha, ostke neile parem jäätist ja visake pulk pärast põõsa alla huumuseks.

Et asi ei piirduks eestlasliku virisemisega ilma parandustettepanekuteta, pakun välja mõttekoha. Keskkonnaaktivistid võiksid nõuda, et vähemalt riiklikel propagandaüritustel keelataks ära heeliumi vm õhust kergema gaasiga täidetud õhupallide jagamine. Kes tahab õhupalli käes lehvitada, puhub selle ise täis. Esiteks piirab see õhupallide hulka üldse, ja teiseks, kuna väljahingatav õhk ei vii õhupalli taeva poole, väheneb oluliselt ka reostus. Saast jääb lihtsalt samasse väljakule. Kas poleks hea mõte?


Esimene foto on pärit Eesti Päevalehest (Peeter Langovits), teine Reformierakonna kodulehelt ja kolmas Postimehest (Raigo Pajula). Ükski ei kujuta tänast farssi Toompea lossi ees. Aga illustreerivad nad seda mass-saaste kommet väga hästi. Loodetevasti AÕ omanikud ei pahanda, et õilsa asja nimel kasutan.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aga tead,loe Virgoscr Kruvet praegu I&I kohta...Lahe lugu!

Anonüümne ütles ...

"scr" eelmises ei kuulu asja juurde

Anu V. ütles ...

Ma pole ammu ühegi blogipostitusega nii 100% nõus olnud!

Anonüümne ütles ...

Latex balloons are made from 100% natural latex. Latex balloons are biodegradable, and decompose as fast as an oak leaf in your backyard!
Latex balloons come from rubber trees. Latex is collected by cutting the tree’s bark, then catching the latex in a cup. Latex harvesting doesn’t hurt the tree!
Latex balloons are Earth-friendly! Rubber trees grow in rain forests. Latex harvesting discourages deforestation because latex-producing trees are left intact. A tree can produce latex for up to 40 years!