teisipäev, 5. mai 2009

vaja on ka kultuurilisi kriteeriume Euroopa Liiduga liitumiseks

Seni on esitatud Euroopa Liiduga liituda soovivatele riikidele vaid majanduslikke ja poliitilisi kriteeriume. Aga tuleks esitada ka kultuurilisi. Näiteks: selliseid asju ei tehta. Minul on küll Türgi suhtes kõik selge - selle riigi koht Euroopa Liidus ei ole. Mis sellest, et Eurovisioonist osa võtab.

Mõelge, kui selline asi juhtuks näiteks Stockholmis või Brüsselis. See pole ju võimatu, üks abiellujatest peab ainult türgi päritolu olema - aga Euroopa on juba praegu selle maailmanurga asiaate täis -, kui juba võivadki kohale saabuda türgi "pulmatraditsioone" edasikandvad automaaturid.

Või, kui mõni valge eurooplane söandaks minna Türgisse elama ja naituma. Tahaks näha, mis juttu
poliitiliselt korrektsed kultuurierinevuste takkakiitjad siis räägiksid, kui sellised asjad hakkaksid valgeid eurooplasi puudutama? Kas siis on endiselt oodata heietusi laadis "erinevad väärtused teevad meie elu vaid rikkamaks ja põnevamaks"?

Ei ole vaja neid erinevaid väärtusi nii palju ka, leian. Aitab küll juba. Euroopa Liidus on juba piisavalt probleeme. Itaallased käivad eesti naisi vahtimas, briti poissmehed pranokivad Tallinna vanalinnas, Schröder mehkeldab Kremliga jne. Rääkimata sellest, et igasugu massi voolab Euroopa Liitu resideeruma niigi igast maailma otsast.

Eurointegratsiooni ja Türgi teemal loe ka kauge kirjasõbra Hassani kirja.

12 kommentaari:

Manjana ütles ...

Mõnus nats!

Sellest kirjatükist võib leida kaks huvitavad "tarkusetera": türklased pole valged, kuid nad on asiaadid. Vahva!

White Arians are waiting for you!

jail.ee ütles ...

Ja mis White Ariansil siis viga on?
Kõik ei saa ju vasakpoolsed ka olla.
Multikultuursus ei ole tore, sest paratamatult on osad kultuurid tänu oma religioonile domineerivamad kui teised.

"Only smart ones know the media lies" (Tsitaat "Skrewdriverilt")

wr ütles ...

Positsioneerin ennast rassismi ja rahvaste "vennaliku" paabeli kui kahe äärmuse vahelisele alale, kus valitsevad tänapäeva normaalseks eluks vajalikud tingimused.

ilves@metsas.ee ütles ...

juhiks tähelepanu, et tegemist oli kurdidega, mitte türklastega. ja see on hoopis teine ja oluliselt keerulisem teema.

wr ütles ...

Jajah, võtad Türgi, saad boonusena kurdid peale. Pluss armeenlaste vimma. Jne. Aga Aapo nägi Istanbulis Eurovisioonil käies ka vist natuke euroopalikumat Türgi palet? Orhan Pamukist üritati Green Roomis vist mitte väga juttu teha?

afanasjev ütles ...

100% õige

see on mõistuse hääl lihtsalt

Sirje Kingsepp või kes sa oledki, Manjana, tule ela fakin tshurkade keskel Brüsseli Lõunavaksali ümbruses

ja siis räägime uuesti

ilves@metsas.ee ütles ...

ega's ma ainult greenroom'is ei istunud. päeval liikusin jah kolme ihukaitsjaga, aga öösel sai päris maailma pidi usinasti ringi aetud ja üht-teist selgeks saadud. kõigele vaatamata olen pigem seda meelt, et türgi tuleks euroopa liitu võtta, muidu ongi oht, et sellised pulmatulistajad võidavad.

Anonüümne ütles ...

Aga Wimberg, kuidas Sa näiteks siin elavatesse venelastesse suhtud?
Nemad on ju ka võõra ja kahtlase väärtusega kultuuri esindajad, kelle kirumise pealt üks õige Eesti mees kokku ei hoia.

wr ütles ...

Noh, ma ei ole siis see "õige Eesti mees". Kui nad juba siin on, siis tuleb kuidagi selle olukorraga nii hakkama saada, et üksteist maha ei lööda. Kirumine ja sõimamine ei aita midagi, külvab ainult viha juurde, ja siis need pronksiööd sünnivadki.

On ju füüsikast teada, et mida rohkem allapoole midagi suruda, seda suurema hooga see ükskord sealt vastu vahtimist lendab. Ja milleks on seda vaja?

Eestlased peavad lihtsalt aktsepteerima asjaolu, et "kuldne" Pätsi aeg on minevik ja neid venelasi ei ole kuhugi "panna", ajalugu on nad siia toonud ja nüüd tuleb nendega hakkama saada.

Ja venelased peavad omakorda aktsepteerima asjaolu, et see on ajalooliselt eestlaste kodumaa, siin räägitakse tähtsuselt esimese keelena eesti keelt ja tähtsuselt esimesel kohal on eesti kultuur. Ja et siin alaliselt elades tuleb eesti keel selgeks õppida. Või siis mitte protesteerida keeleoskamatusest tingitud kehvema elukvaliteedi üle.

Ei ole võimatu nii eestlastel kui ka venelastel (ukrainlastel, valgevenelastel, aga miks mitte ka somaallastel, itaallastel jne) neid asjaolusid aktsepteerida. Aga kui aktsepteeritaks, siis oleks Keskerakonna ja Öise Vahtkonna sarnastel eesti iseseivuse vastaselt meelestatud psühhopaatide grupeeringutel, aga ka bäckmanidel hoopis vähem seda inimmassi, kelle "huvidele" apelleerida.

Jah, ma ütlen lausa: eestlane, kellele läheb korda oma riigi ja rahva hea käekäik, üritab kuidagi oma riigis elavate mitte-eestlastega hakkama saada. Eri kultuuride erinevused ei ole Eestis siiski nii suured nagu selle Kurdistani pulma puhul... Ikkagi veel valged inimesed omavahel.

wr ütles ...

Lisan veel paar mõtet.

Esiteks tahan teha üldistuse, et MIDA paremini saavad Eestis eestlased ja venelased omavahel läbi, SEDA vähem võimalusi on Kremli-meelsetel jõududel ja jõukestel siin midagi Eesti-vastast korda saata. Seda väiksem on potentsiaalse Venemaa rünnaku korral Eesti venelaste toetus Vene armeele. Jne. Tasub mõelda!

Teiseks, kui eestlaste ja venelaste vahel oleks veidigi rohkem asjalikku suhtlemist, siis ei kütaks sellised avaldused, nagu täna tehti ÜRO-s (Euroopa kõige ahistatumad rahvusvähemused on mustlased ja Balti riikides elavad venelased), ja paljud muud selleteemalised uudised nii palju vaenulikke kirgi üles.

Miks? Sest siis saaks see "kannatav" pool "ahistavale" poolele öelda, et meie ei tea sellest midagi, meie käest ei ole seda küsitud, meie pole sellist asja kellelegi väitnud, ja veel enam - me tõesti ei tunne, nagu meil oleks siin nüüd nii halb elada. Ühesõnaga: meie pole Kremlis või linnaosavalitsuses kitumas käinud, ja see, millest uudises juttu, on poliitikute oma initsiatiiv ja looming. (Tuginen seda väites isiklikule allikale.)

Aga kuna suhtlus on väike, siis elab kumbki pool teadmatuses teise poole tegelikest seisukohtadest. Ja ägedamatel eestlastel on jälle võimalus öelda, et kui ei meeldi, eks minge siis tagasi Venemaale. Ja viha on jälle üles köetud. (Eesti venekeelsetesse infokanalitesse polnud see uudis tänase õhtu seisuga veel jõudnud. Huvitav, milline oleks Eesti venelaste endi reaktsioon sellele jutule?)

Manjana ütles ...

afanasjev, või kes sa oledki. aa, miks ma peaks? mulle piisab kujutluspildist, kuidas sa hirmunult kõiki, kes sinuga ühte nägu ei ole, põrnitsed. küll sul võib raske olla :D

wr ütles ...

Siin veel midagi, Türgi-teema jätkuks: http://www.epl.ee/artikkel/467829