esmaspäev, 20. aprill 2009

Tallinna ootab must stsenaarium

Kui Riigikogu ja kohalikud valimised toimuksid praegu, siis tuleks nii Riigikogus kui ka Tallinnas robinal pukki Keskerakond, selgub värskest uuringust.

Seejuures Riigikogu valimistel oleks praegu 61 protsenti Keskerakonna toetajatest mitte-eestlased. Eestlaste toetus Keskerakonnale oleks selle kõrval 12 protsenti.

Täpselt sama on jõudude vahekord Tallinna kohalikus poliitikas. Kolmikliitu toetaks seal praegu 50% eestlastest. Keskerakonda aga 13 protsenti eestlastest ja 62 protsenti mitte-eestlastest.

Igast 5-st mitte-eestlasest valiks 3 Savisaare. Seega võib järeldada, et eestlastele Savisaare JOKK-poliitikast tõsielulugusid rääkima ei pea. Nad teavad niigi, mispärast neid mitte toetada. Seda tuleb teha mitte-eesti keeles. Kas on tehtud? Pole näha-kuulda olnud.

Reformierakonna Tallinna linnapea kandidaat Keit Pentus lausus aga, et valimisteni on veel palju aega ning praeguste arvamusküsitluste põhjal ei tasu kaugeleulatuvaid järeldusi teha. "Seda tööd, et viia valijateni oma ideed, pole veel tõsiselt alustatud," lisas ta.

Armas Keit Pentus! Tõenäoliselt ei huvita peale minu veel paljusid poliitikast natukenegi jagavaid inimesi see nõndanimetatud idee! Me ju teame, et need ideed - ehk rahvakeeli valimislubadused - ei tähenda Eesti Vabariigis mitte ühegi partei puhul enam ammu absoluutselt mitte midagi, kõigist neist programmipunktidest ja loosungitest loobutakse poliitilise argipäeva keerises, parteidevahelises kemplemises ja kokku-lahkumängus nii kergekäeliselt, et nende ärakuulamise peale valimiste eel ei tasu isegi kõrvu raisata.

Mina, valija, vaatan inimesi ja erakonna üldist moraalset palet, üldist kuvandit. Tegelege sellega. Minu eelistused on tekkinud aastate jooksul ja lasevad ennast väga vähe kõigutada. Valima minnakse ikka oma maailmavaatest, mitte partei selle hooaja loosungist lähtudes. Teie "idee" minu otsusi ei mõjuta, ma ei usu enam sellesse. Ma ju tean, et see on lihtsalt valimiste mängu protseduurireeglite juurde kuuluv õhu väristamine. Ma arvan, et ma pole ainus, kes just sellise mõtteviisiga valimisurni juurde läheb.

Erakond, kes tahab pakkuda Keskerakonnale väärilist konkurentsi, peaks tõsiselt hakkama mõtlema, kuidas mitte-eestlasi enda poolele meelitada. Esmalt tuleb muidugi neid üldse märgata ja kaasinimestena aktsepteerida. Eestlased ei ela siin riigis üksi, ja need, kes siin veel elavad, osalevad samamoodi riigi valitsemises. Halloo, kas tõesti kuuldub nii uskumatu?!

PS. Kui suureks saan, hakkan politoloogiks.

2 kommentaari:

Manjana ütles ...

aa kirjuta hoopis poliitiline lasteraamat :)?

wr ütles ...

Jaa.