reede, 17. aprill 2009

sai jälle veidi reisida, ehk kas tunned Eesti pubisid?

Pole vaja välismaal ringi kolistada, seal läheb üüratus koguses eurosid ja närve. Eestis on väga hea siseturismi harrastada. Eriti kevadel, mil panoraamid on eriti klaarid, taevas sini-sinine ja päike paistab juba palavalt.

Läbisime üleeile järgmise marsruudi: Tallinn - Kehra - Vikipalu metsad - Aegviidu - Jäneda - Roosna-Alliku - Järva-Jaani - Koeru - Jõgeva - Kaarepere - tagasi Jõgeva poole, sest oli vale suund - Härjanurme - tagasi Jõgeva poole, sest oli taas vale suund - Siimusti - Vägari - Aidu - Lahavere - Kalana - Päinurme - Huuksi - Sõrandu - Peetri - Kaaruka küla.

Eile oli seiklemist vähem: Kaaruka küla - Esna mõis - Peetri - Vodja - Paide - Türi - Käru - Kehtna - Rapla - Tallinn. Kahe päeva peale tuli kilomeetreid kokku ligi 500.

Olen elamustest tulvil. Lihtsalt ühe seigana mainin, et kui me parasjagu sügaval Esna mõisa taguses ürgmetsas Grünewaldide kabeli ees pingil 200 aasta vanuste hauakivide vahel jalgu puhkasime - mets täis sinililli! -, ilmus sinna järsku neli inimest, kellest üks oli Esna mõisa kõrval elav kirjanik Tõnu Õnnepalu. Ülejäänud kolm olid Klassikaraadio ajakirjanikud. Tõnu hakkas kabelis raadio jaoks luuletusi lugema.

Rohkem praegu ei muljeta, võib-olla hiljem, kui juba ka pildid käepärast.

*

Arutan praegu edasi hoopis teemal, mis tuli mulle pähe täna kuskil Kehtna ja Rapla vahel. Nimelt: pubid üle Eesti. Kes saaks vastu vaielda, et pubid on mööda kodumaad ringi sõites väga tähtsad kohad? Sest just pubist võib rändaja leida head kehakinnitust. Mis oleksid alternatiivid? Poest saiakesi ja limpsi osta? Statoilist kabanoss võtta? Mõnes restoranis triigitud lina taga istet võtta? Ei, ei, ei - kuni lähidal juhtub olema mõni pubi. Astud sisse, lased seaprael oivaline maista, mm, oeh, pistad siis hõlmad vöö vahele ja jätkad oma teed!

Järgnevalt teen nimekirja üle Eesti asuvatest pubidest (trahteritest, tavernidest jne), kus ma olen ise söönud ja kuhu ma ei kõhkleks teist kordagi sisse astumast. Olgu see nimekiri abimeheks teistele rännusellidele! Ja olgu veel üles tähendatud, et hindan pubisid siinkohal eelkõige nelja teguri põhjal: esmalt toidu maitsvus, seejärel atmosfäär, interjöör ja eksterjöör. Tallinna ja Tartu jätan välja, kui eraldi käsitlust väärivad piirkonnad.

-

RAKVERE - seal oli mõni aeg tagasi trahter Berlin (loe), kus ma ikka tavatsesin sellesse linna sattudes peatuda ning kus mina, Andra, Aapo, Afanasjev ja Contra veel 30. augustil 2007. aastal pornotuuri ajal kergeks eineks maha istusime, aga sellest tehti kahjuks kasiino. Paar tänavat eemal, Tallinna tn 8, leiab siiski uue pubi, nimeks Virma.

JÄNEDA - Tallinna poolt tulles keerata paremale, enne imetleda kaunist Jäneda mõisa, seejärel süüa kõht täis sealsamas kõrval asuvas kõrtsis nimega Musta Täku Tall. Muide, selle suve jooksul esinevad Jänedal nii Apelsin kui ka Kukerpillid. Nii et kuum koht!

VÄIKE-MAARJA - otse kiriku vastas üle tee, Pikk tn 16, on pubi, mille nimeks paigaga seotud kuulsa maadleja Georg Lurichi järgi Georgi Söögituba. Kodulehekülg siin. Esimest korda sõin seal 7. novembril 2006. aastal koos Kätlin Vainolaga, kui olime just lõpetanud Lastekaitseliidu egiidi all toimunud esinemise 1.-4. klassi õpilastele Väike-Maarja koolis.

JÕGEVA - sõin seal kunagi koos Jaanus Vaiksooga ühes pubis, taas mingilt koolikülastuselt tulles. Kahjuks ei jäänud selle pubi nimi meelde. Seekord uuesti Jõgevat väisates küsisin tänaval kõndinud naisterahva käest, kus asub kohalik pubi. Vastati: "Aa, Sinu Pubi? Aga see on juba kinni." Ilmselt oligi siis tegu selle pubiga, aadressil Pargi tn 5. Ja tõesti, see oli täiesti mõistusevastaselt kolmapäeval kell 20 juba kinni... Kas jõgevalased siis ei käigi õhtuti pubis ennast tuulutamas?

RÄPINA - tulime 23. märtsil 2007. aastal Urvastest Contra sünnipäevalt: mina, Aapo ja Andra, ja läksime Räpinasse Aapole külla. Oi need olid kaunid päevad. Aapo ja Andra jaoks veel eriti! Veel samal päeval läksime sööma Puuriida Pubisse, mis asub Kooli tn 16. Ja õhtul läksime Aapo ja Kessuga ööklubisse Teine Kodu, Võõpsu mnt 29. Seal kippus Aapo mulle piljardis alla jääma ja kutsus siis venna appi. Kes lõpuks võitis, seda ma ei mäleta, aga ilmselt Aapo vend võitis, sest ta on kibe käsi. Aga see ei puutu siinkohal asjasse. Asjasse puutub see, et järgmisel päeval ärkasime üles, pesime silmad ära ja läksime sööma...

VÄRSKA - ...Värska lähedale Seto Tsäimajja, mis asub Seto Talumuuseumis ja on kahtlemata setude lähim vaste pubile. Selle leiab kohe maantee äärest vasakut kätt ühes pika katusega talumajas. Seal on võimalik süüa traditsioonilisi setu rahvatoite, mh suulliimi ('sool' + 'leem'). Pikemalt võib lugeda siit. Ühegi Eesti-sisese trassi peale see küll ei jää, väga kõrvaline kant, aga soovitan sinna siiski üritada ära eksida.

VILJANDI - sattudes folgilinna, võib keha kinnitada loomulikult Tegelaste Toas. Selle aadressi ei hakka siia panemagi, sest kõik niikuinii teavad, ja neile, kes ei tea, võib orientiiriks anda kesklinnas kiriku lähedal silla, mis viib üle kraavi. Ja Viljandis on üks teine hea pubi veel, Liverpool, see suure rõduga sisehoovil. Liverpoolis olin kord Jürgen Rooste ja muusik Marko Martinsoniga, ja teisel korral SOTSIA raames toimunud kirjanike Viljandi-dessandi ajal - siis sain seal rõdu peal lähemalt tuttavaks Eia Uusiga, kõrval istus veel Eeva Park, kuskil olid ka Andra ja Jürgen. Ja lisan veel, et Tegelaste Toas olin 24. oktoobril 2005. aastal kirjanike raamatukogutuuri ajal koos Peeter Sauteri, Kerttu Rakke ja Olavi Ruitlasega, pärast etteastet Viljandi Linnaraamatukogus.

MÄO - teel Tallinnast Viljandisse või Tartusse, või tagasiteel, kui vähegi aega on ja kõhul mingitki nurisemist, tasub läbi astuda Mäos paiknevast Apelsinimajast. Pubi mõõtu see küll välja ei anna, aga kindlasti on see üks asjalikumaid söögikohti mõlema suure maantee peal kokku. Seljanka on seal täiesti tipptopp, koduselt rammus, samuti võib ennast premeerida sooja piruka ja värske Järva Teatajaga. Mõnisada meetrit Tartu poole on veel Sämmi Grill, aga see on juba peenem värk ja läheb restorani kategooriasse. Kui aega rohkem, ja loomulikult raha ka, siis miks mitte. Ühe korra ma olen seal ka söönud, 19. juulil 2008. aastal, kui tulime koos Andrease ja tema Kessuga (s.o mitte Räpina Kessuga, kelle nimi tegelikult on hoopis Janek) Roosna-Allikult (loe). Siit loe Apelsinimaja kohta lähemalt.

PAIDE - maailmale Hermann Hesse isa ja Ans. Anduri kinkinud linn on söögikohtadest ja meelelahutusest rääkides ei midagi muud kui pommiauk. Sry! Mingi aeg tagasi oli seal selline pubi nagu Kaval Ants, kuhu ma läbisõidul olles ikka rohkem kui mitu korda olen sisse astunud, aga siis pandi see kinni - räägiti, et liig sagedasteks muutunud kakelungide pärast. Ja muidugi oli Keskväljakul Kaubakeskuse teisel korrusel ka restoran, veel ehtsa sovhoosiaja õhustikuga, sõin seal veel 16. detsembril 2006. aastal, kui Türile JaPe'le sõitsin. Aga mingi aeg tagasi oli sellega ka mingi probleem, igatahes seal süüa ei saanud. Nüüd veebruari lõpus oli Paides olemas siiski uus pubi - Alempos, asukohaga Keskväljak 8. Ehk siis Tallinna poolt linna sisse sõites kiriku juurest järgmine tänav vasakule. Tont seda teab, kaua see vastu peab. Mul on tunne, et Paide lihtsalt ei ole kõhu täis söömise linn... Või õhtul kuhugi välja minemise linn.

TÜRI - see on üks imeline linnake, mille jaoks ma ei oska piisavalt ülivõrdeid leiutada, ja selles imelises linnakeses on olemas ka pubi, Dracula Pub. Asub see peatänava ääres, Paide poolt tulles vasakut kätt. Tasub kindlasti sisse astuda, kui minek ühest Eesti otsast teise. Peale muu on seal ka piljardilaud. Kartulisalatis on minu jaoks liiga palju mädarõigast, aga näiteks strogonov on suurepärane. Dracula pubis istusin samuti 2005. aasta sügisel, 25. oktoobril, kirjanike raamatukogutuuri ajal koos Sauteri, Rakke ja Ruitlasega, pärast etteastet Paides. Seal pubis liitus meiega veel JaPe-grupp, mis sisaldas Kivisildnikut ja põlist türilast Jaan Pehki. Ja tagatoas asuva laua tagumise serva peale isoleeris siis ennast mingil hetkel Kerttu Rakke, kes avas oma neitsilikult valge, kuid hirmsasti ära kulunud läpaka ja hakkas kurnatud ilmel kirjutama "Kodu keset linna" osa... Hiljem olen seal pubis olnud veel korduvalt, ja kui kosmos annab, siis viibin veel palju kordi.

RAPLA - giidide argoos väljendudes: kui sa oled Raplas käinud, aga pole maha istunud Meie Pubis, siis sa samahästi kui polekski Raplas käinud. Põhimõtteliselt ongi vaja Raplast teada 3 asja: seal elavad Ehinid, sealne kirik on ainus Eesti kahe torniga kirik väljaspool Tallinna ja - Meie Pubi, asukohaga Viljandi mnt 15. Eelmisel suvel, Rabarockilt tulles, täpsemalt 15. juunil, sõin seal näiteks koos Kinobussi seltskonnaga. Ja samuti eelmisel suvel, olgu täpsustatud ka kuupäev, 29. juuli, sõin seal koos Jaani Pehki ja Veiko Märkaga, teel Keava külje alla Linnaaluste külla Tarsi talusse esinema (loe).

PALDISKI - on täiesti võimalik, et tee võib teid viia kunagi Paldiskisse, ja sama võimalik on see, et teil tuleb seal soov midagi kõhtutäitvat haugata. Võite seda teha tavernis Peetri Toll, mis asub sadama kõrval. Peatänaval näitab selles suunas ka viit. Kui maja ette jõuate, siis tekib teil kindlasti teatud kõhedus. Aga ärge laske kahtlasevõitu eksterjööril ennast häirida, vaid minge sisse. Mina einestasin seal 15. juulil 2008. Rohkem muljeid leiab siit.

-

Rohkem seekord meelde ei tule. Mäletan, et üks hea pubi oli ka Kuressaares, kesklinnast veidi eemal - aga nimi ei meenu. Ja Koerus olen mööda sõitnud pubist Janune Kägu, kuid pole seni veel sisse astunud.

Armsad blogikülastajad, ehk oskate ka omalt poolt soovitada üle Eesti leiduvaid häid pubisid, kuhu näljasel rändajal tasub sisse astuda? Oleksin tänulik!

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Janune Kägu on hea! umbes nagu Jõgeva Sinu pubi kuhu sa kahjuks ei saand sisse astuda


ära järgmine kord sõida Janusest Käost mööda, o rändaja! astu sisse parem

Põltsamaal on hea Hullava Naise pubi!

ja ma jagan sinu mõtteid pubist kui tõelisest alternatiivist bensujaamasöögile

Anonüümne ütles ...

Võib Viljandis teise pubi näol tegemist olla Liverpooliga?

wr ütles ...

Aitäh!

Ja vist oligi Liverpool. Aitäh!

wk ütles ...

Kas Kükita grill ei vääri enam mainimist? Kunagi oli see küll tore lihtne koht, kus pisut suppi süüa.

konnula contra ütles ...

Mul oma kodu ligidal, ehk siis Antslas on Veski pubi, kust mul esimese matsuna tuleb meelde jõuluaegne verivorst vedelal kujul. Ehk siis püreena. Vapustavalt hea.

Mind muidu tavaliselt söök nii väga ei huvita, oluline on hea wifi ja mugav võimalus spordiülekandeid vaadata. Näiteks Tartus ma lähen tavaliselt Võitjate pubisse, kui sporti vaja vaadata.

meiel ütles ...

abja-paluojas on teelisele meelepärane Mulgi Kõrts. sattusin sinna rattaga matkates läinud suvel. väga armas ja tore oli. kui mulgiputru armastad, siis sobib sedaenam.

sulnisse elvasse sattudes on pakkund head äraolemist üks eesti parima nimega kõrtse. Pubi Vapper Mäger Partnerid ja Kolmas Eesti oli viimati küll veidi kulunud, kuid muidu ikka tore.

no ja kui pärnu tuled, võtame õlled ja söögid Sassis ehk Aleksandri Pubis, mis asub vaeste patuste alevis. :-)

plasma-jack ütles ...

Sinu Pubi on vhea koht. ainult kohalikud vaatavad veits viltu, liiga kauaks pole mõtet taidlema jääda.

Juurak ütles ...

Paeses Paides on tegelikult veel "Parkali pubi", kus saab sööki-jooki ja nädalavahetustel ehk ka kakelda.
Aga "Alempos'e" toidud on äärmiselt head ning sealne teenindus meeldiv. Minu kodupubi ikkagi. Varemalt oli seal pitsakohvik, mis nüüd Pärnu tänaval asetseb. Ja pitsad on neil täitsa head.
Pubisid Paides rohkem minu teada pole, aga päevasel ajal kõhu täis saab mitmest kohast. Keskväljakul on "Kalevi" kohvik, kultuurimajas on kohvik, raamatukogus on kohvik. Raamatukogu hoovis on ääretult heade hindadega sööklastiilis asutus ja kindlasti on mõned kohad veel, mis paugust meelde ei tule.
Seoses Valitorni renoveerimisega sinna toituma pole mõtet minna - järgmised aasta-poolteist on see suletud. Kahjuks.

wr ütles ...

Aitäh kõigile soovitajatele! Lisan nimetatud kohad kindlasti oma mõttelisele Eesti-kaardile!