esmaspäev, 13. aprill 2009

eksperiment! koostame heade poliitikute nimekirja

Nägin linnas valimisplakateid ja jäin mõttesse, kui palju on Eestis üldse normaalseid, usaldusväärseid ja samas ka tegusaid või vähemalt tegususe perspektiiviga poliitikuid.

Kellel poleks selja taga pikka rodu skandaale. Kes ei sigatseks ega laiaks karistamatult. Kes ei peaks valijaid ajudeta biomassiks. Kes ei elaks justkui mingis teises maailmas. Kellel ei oleks mingit kiiksu, patoloogiat või paranoiat.

Kes räägiks normaalset juttu. Ja justkui tunduks ka - normaalne.

Ei ole neid poliitikuid palju! Keskerakonnast ei leia kedagi, kõik ühtmoodi karistamatud kabanossid. Reformierakond ei ärata ka in corpore enam mingit usaldust. Isamaa ja Res Publica liidust ei tule ka kohe kedagi pähe.

Sain esialgu ainult sellise jada:

* Toomas Hendrik Ilves, Eesti Vabariigi president
* Indrek Tarand, üksikkandidaat Euroopa Parlamendi valimistel
* Jüri Pihl, SDE, esimees
* Eiki Nestor, SDE, riigikogu liige

Keegi on veel kindlasti ununenud. Aidake kaasa mõelda! Kes võiks veel pretendeerida usaldusväärse poliitiku nimetusele?

-

Hiljem lisatud:

* Urmas Paet, Reformierakond, välisminister
* Andres Herkel, IRL, riigikogu liige
* Mart Nutt, IRL, riigikogu liige
* Tunne Kelam, IRL, Euroopa Parlamendi saadik

Sai siiski Reformierakonnast ka ühe ja IRL-st 3 nime. Äkki leiab kedagi Keskerakonnastki? Pakutud on Rainer Vakrat, aga teised teda jälle ei soovita.

Nii et IRL-st juba 3 nime... Kas tõesti varjavad läbikukkunud peaminister Juhan Parts, hüsteerikust "ajaloolane" Lauri Vahtre ja sovhooside hävitamise teel maaelu hävitamises peasüüdlasena nähtud Mart Laar, kes ju sellest parteist pidevalt pildil, enda selja taga nii palju normaalset seltskonda? Kas tõesti on ka IRL-i puhul sama probleem, nagu Keskerakonna puhul - juhtoina-parteisamba (kui August Alle moodi öelda) tagant ei pääse normaalne poliitika eriti nähtavale?

See võrdlus on maailmavaatelisest
seisukohast muidugi kohatu, sest IRL-il on vähemalt isamaalised aated, aga Keskerakonna ideebaasis ei leidu absoluutselt mitte midagi peale populismi ja ajupesu, viimasel ajal ka otsesõimu teiste parteide aadressil - ja kambast annavad tooni vaid karistamatud korruptandid ja hangeldavad suurärimehed. Jõle jõuk! Kes nende poolt hääletab, peab olema tõeline idioot, või Eestis toimuva suhtes sada prossa ignorantne ullike.

Aga seda võib küll öelda, et need tõeliselt head ja usaldusväärsed poliitikud kaovad juhtoinaste ja parteisammaste mõuramise juures tagaplaanile ära, olgu siis IRL või Keskerakond, Reformierakond või Pihli-eelne SDE. Isegi rohelised on Strandbergi sahmerdamise tõttu juba taandunud parteist
mingiks huvitegevusseltsiks, minu silmis. Ja mõuravad nood juhtoinad ju päevast päeva, okupeerides ajalehtede esikülgi ja uudistesaateid ning komposteerides riigi kodanike ajusid! Millal siis peakski vaiksem ja seega päevauudislikus mõttes "ebaseksikam" normaalne element ka avalikkuse tähelepanu saama?

-

Andres Tarand väärib ka esiletõstmist, aga juba poliitikast taandunute kategoorias.

17 kommentaari:

wonderwoman ütles ...

Mis selle mehe nimi oli, kes vahepeal Nõmme linnapea oli... nelja tähega. :) Ta tundus ka tore, ehkki ma ei tea poliitikast essugi.

Anonüümne ütles ...

Lisaksin veel Keskerakonna Koit Pikaro , Isamaa Taavi Veskimägi ja Iseseisvuspartei Kivislidnik.

wr ütles ...

Pead silmas Urmas Paetit? Jah, tema oli ka normaalne mees, eriti kultuuriministrina.

Kusjuures, praeguse Nõmme linnapea Rainer Vakra kohta on nõmmekad ise häid sõnu öelnud, hoolimata tema keski-kuuluvusest.

wr ütles ...

Krt, kas Pikaro mitte ka patoloogiaga pole?

Anonüümne ütles ...

Lauri Vahtre?
Muidu pakuks Lauristini. Ta on natuke selline südametunnistus.

wr ütles ...

Lauristin, jah, kindlasti. Vahtre tundub mulle liiga hüsteeriline - liigitaks paranoikude alla.

Vaatan, mis nimesid veel koguneb ja siis täiendan nimekirja. Paeti ja Lauristini lisaks küll. Aga kus Lauristin praegu poliitiliselt tegev on?

ilves@metsas.ee ütles ...

kaido kama. kahjuks peidab ennast metsas

Anonüümne ütles ...

Vakra nüüd küll mitte - eelmisel nädalal meedias valetas, nii et silm ka ei pilkunud, et tema ei lubanud Nõmme turu kauplejatele eellepinguid, samas võta poole aasta taguse koosoleku protokoll ette ja mis seal on! Must valgel lubadus Vakra suust just seda teha!

konnula contra ütles ...

Ma julgeks Kalvi Kõva ka pakkuda, temaga on teisest küljest selline jama, et temast pole enam midagi kuulda olnud, kui ta ära Riigikokku tuli.

nikitheone ütles ...

ma võtaks sealt listist pihli ära
lisaks aga silver meikari, kes küll kahjuks tegeleb valede asjadega, aga vähemalt tegeleb.

Manjana ütles ...

ma arvan, et enne kui inimene hakkab koostama mingit edetabelit poliitikutest, võiks vähemalt teada, kes on tegevpoliitik ja kes mitte. kuidagi hale kui isegi ei teata, millega lauristin tegeleb.

aga harimise eesmärgil võiks siis öelda, et marju lauristin pole juba ammu valimistel osalenud ja oli viimati sotsiaalminister aastatel 1992-1994 ja praegu on Tartu Ülikooli Sotsiaalteaduskonna Ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituudi Sotsiaalse kommunikatsiooni õppetoolis professor.

wr ütles ...

Aitäh kõigile märkuste ja ülestähenduste eest!

Ja manjanale hariva kommentaari eest.

plasma-jack ütles ...

Ma arvan ka, et Silver Meikar. Ja Aleksei Lotman tundub okei. Ja Andres Herkel.

Anonüümne ütles ...

Mart Nutt pidi ka asjalik härrasmees olema.
- lauri

wr ütles ...

Tõsi, Herkel ja Nutt on heast küljest meelde jäänud.

Seitse juba koos, hurraa.

Paul-Eerik Rummo on kahjuks liiga tagaplaanile lükatud/nihkunud, muidu paneks tema ka sisse.

Ja Andres Tarand tegi juba poliitikaga lõpparve, muidu oleks temagi sisse pannud.

WK ütles ...

Üks minu lemmikuid on Peeter Tulviste. Isiklikult on meeldinud ka Mart Laar, aga tuleb tunnistada, et tema on ka mõningate lollustega hakkama saanud. Veel vääriks mainimist Toomas Trapido, Marek Strandberg ja Sven Mikser. Jüri Luik ka, aga temagi on pigem aktiivsest poliitikast taandunute hulgas. Tunne Kelam vääriks mainimist oma tegevusega Europarlamendis (kommunismi kuritegude hukkamõistmise temaatika).

Anonüümne ütles ...

Sven Mikser. Sihuke konkreetne poiss tundub.