kolmapäev, 18. märts 2009

ennäe, ennäe, kultuuriminister võttis kirjatöö ette

Kultuuriminister Laine Jänest, kes peab üleval ministeeriumitäit suuresti mitte millegagi tegelevaid ametnikke ja tegeleb ise ka väga edukalt nimetatud tegevusega, on tabanud seletamatu aktiivushoog. Täiesti ootamatult on ta kätte võtnud ja kirjutanud, uskuge või mitte, vastukajaks Jan Kausi artiklile - tillukese repliigikese! Aga oma tillukesse repliigikesse suudab minister ometi mahutada tihedalt ignorantsi, häma ja muud demagoogilist udu.

1) Ah et minister Jänes toetab kirjanike liidu hiljutist pöördumist kirjanike sissetulekute ja sotsiaalsete tagatiste asjus? Väga kena. Jääme nüüd ootama lisaks lahkele sõnale, millega pole käesoleval juhul mitte midagi pihta hakata, ka konkreetseid samme. Aga neid minister Jänese poolt oodata oleks põhjendamatult optimistlik. Targem on oodata järgmist ministrit.

2) Ah et minister on 2010. aasta nimetanud lugemisaastaks? Taas väga kena. Aga kas on ka mingeid konkreetseid, sisulisi kirjanike, kirjanduse heaolu puudutavaid samme astutud? Teadupärast võib igasugu asju igatmoodi nimetada, ilma et kuskil selletõttu mingit sisulist arengut paremuse suunas toimuks. Äkki kärbiks sel puhul raamatute käibemaksu tagasi sinna, kus see eelmisel aastal oli?

3) Ah et riik toetab loomeinimesi kultuurkapitali ja loomeliitude kaudu? Tõsi, toetab. Aga mitte tänu allakirjutanud ministrile, vaid eelmistele ministritele. Kulka loodi juba eelmise vabariigi ajal, sellele ei tasu enam oma nime juurde toppida. (Järgneb arvudekeelne udutamine, kui tubli ikka kulka on. Jaa, on tubli, teame. Seda pole vaja kultuurinimestele tõestada. Kultuuriinimesed selle välja võitlesidki, armuannina ei antud midagi.)

4) Ah et ministeerium võiks osta kirjanikelt aastas kindla arvu käsikirjade avaldamisõiguse? Saan aru, et sellegi helduse peaks ministri visiooni kohaselt kinni plekkima ikka seesama kultuurkapital, mille najal eesti kultuur praegu hingitseb. Nii hea on kõik rahalised kohustused kulka kaela lükata, eks!

5) "Ka oleks hea mõte mar­kee­ri­da raa­ma­tuid, mis on võit­nud kul­tuur­ka­pi­ta­li au­hin­du, et lu­ge­ja tun­nus­ta­tud teo­seid raa­ma­tu­poes pa­re­mi­ni mär­kaks." Kas tõesti keegi neist tuhandetest toolinühkijatest Jänese ministeeriumis ei teadnud ministrile öelda, et seda on juba tehtud. Ja et see ei mõjunud läbimüügile absoluutselt. Ja et see jäeti kohe kus seda ja teist kui mõttetu trükikulu. Eesti lugeja ei vaata poes sellist lipakat. Eesti lugeja vaatab näiteks hinda, jah, sedasama numbrit seal raamatu küljes, mille teie, minister Jänes, lasite käesoleval aastal käibemaksu tõusuga suuremaks kruvida.

6) "Olen ka täies­ti nõus, et kõigi va­ba­kut­se­lis­te­na töö­ta­va­te loo­vi­si­ku­te ra­vi­kind­lus­tu­se probleemi­le peab leid­ma la­hen­du­se kul­tuu­ri-, sot­siaal- ja ra­han­dus­mi­nis­tee­riu­mi ning loomeliitude esin­da­ja­te koostöös. Se­da mõtet on kul­tuu­ri­mi­nis­tee­rium ise esit­le­nud kau­ni­te kuns­ti­de nõuko­ja koo­so­le­ku­tel."

Sõnastus ei ole korrektne. Õige oleks: mõtet, et riik peab hoolitsema sel moel oma loovisikute eest, on teile endale, lugupeetud minister, korduvalt üritatud pealuusse sisestada, aga see on olnud väga kõvast materjalist. Ja nüüd loobite seda nagu kuuma kartulit teiste ministeeriumide kaela. Et ainult kultuuriministeerium ei peaks oma raha mängu panema. Khm, kui küsida tohib, siis mille peale teie ministeerium üldse raha kulutab? Peale ametnikuarmee ülalpidamise muidugi.

7) Aga mis puudutab kultuuriministeeriumi osalust "Las laps loeb!" projektis, siis ei tasuks sellega tulla kirjandusinimeste hulka küll hüppama. Kulka plekkis siingi honorarid kinni. Kas kuskil on ka minister Jänese rahaline panus? Väideti, et oli. Hästi. Mina tean vaid, et raamatus on temalt hädine eessõna ning raamatu esitlus tipnes tegijatele ja autoritele Oravakese kommide jagamisega. (Olen sellest pikemalt kirjutanud.)

- - - Nii et torkida ministrit veel ja veel! Las vingerdab! Äkki siis ikkagi võtab ka midagi konkreetset ette, aitab sõnadetegemisest ja udutamisest. Ega kultuuriministeeriumi juhtimine pole ainult telesaadetes naeratamine ja taktikepiga vehkimine, eh-ei!

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Hea Wimberg, lubage märkida, et sellel esitlusel, millele oma ajaveebis juba mitmendat korda viitate, te ise ei viibinud. Seega, olgu kuitahes head allikad, väike kriitikameel nende poolt antud kirjelduste vastu võiks siiski säilida.

wr ütles ...

Lp Anonüümne, minu allikas on usaldusväärne ja kontrollitud. Kui teil on teistsugust infot, siis palun sellest teada anda.