teisipäev, 2. detsember 2008

kõik Richard Kaljo musketäripildid raamatus!

.
NB!

NB!
NB!

Kirjastus Jutulind on kogumikuna välja andnud kõik Richard Kaljo musketäripildid!


Kogumikus „Musketärid” on ühiste kaante vahel kõik Richard Kaljo sulejoonistused Alexandre Dumas’ muske­tä­ri­triloogiale „Kolm musketäri”, „Kakskümmend aastat hiljem” ja „Kümme aastat hiljem”, kokku 193 mustvalget ja 10 täisvärvilist illustratsiooni.

Kaljo illustratsioonidega ilmusid need Dumas’ teosed eesti keeles viie köitena aastail 1957–1960, kogu Nõukogude Liidu kirjanduses tähelepanuväärses raamatusarjas „Seiklusjutte maalt ja merelt”. Alates sellest ajast on need lennukad, stiilsed ja ajastutruud illustratsioonid kuulunud eesti lugeja jaoks lahutamatult ja enesestmõistetavalt Dumas’ musketärilugude juurde. Neile on ülivõrdeliste epiteetide andmisel ühevõrra ühel nõul nii lugejad kui ka kunstiteadlased.

„Musketäridesse” on 26 joonistust võetud originaalist, ülejäänud on pärit 1957.–1960. aasta väljaannetest. Kõik joonistused on tänapäevaste võimalustega puhastatud ja töödeldud, esitatud kogumikus oma raamatus ilmumise järjekorras ja varustatud selgitavate allkirjadega. Raamat sisaldab toimetaja ülevaatlikku eessõna. Kõik tekstid on rööpselt inglise keeles.


Vaata ka siit.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Paljude piltide originaalid ei kuulu võib-olla üldse Kaljole:
http://paber.ekspress.ee/viewdoc/F7B1A05DCBDE1BA3C22572A6003FE585

http://paber.ekspress.ee/viewdoc/DFE2975AE2B22121C22572BF00451515

wr ütles ...

Jajah, võrrelge seal Leloir'd ja Kaljot, siis on näha, kumb paneb teisele meisterlikkuse ja stiilsuse poolest pika puuga. Minu jaoks ei ole igatahes kahtlustki. Olgu seejuures konkreetse stseeni või rakursi loojaks kes iganes.

Anonüümne ütles ...

Kaljo, Richard, 1914-1978, illustreerija
http://www.ahf.ee/hyvitised2007a.html
paistab, et tema tagant keegi ei ole autori õigusi pärinud?

RAAMATUILLUSTRATSIOONIDE KOGU RRis

http://www.nlib.ee/html/digi/rmt_ill/autorid.html

wr ütles ...

Richard Kaljo autoriõiguste pärija on täiesti olemas, tal on selle kohta notariaalne kinnitus ja kirjastusel on temaga sõlmitud leping.

Viimaste aastate jooksul ei ole Kaljo illustratsioone minu teada mujal avaldatud, kui Eesti Ekspressi välja antud "Kolmes musketäris".