neljapäev, 1. oktoober 2009

Kalevi kommid - ühe kommisõbra nägemus

.

Olen juba kaua aega plaaninud sellest kirjutada, aga pole jõudnud. Nüüd on Evelin Ilvese ja Priit Pulleritsu vastasseisu valguses selleks sobiv aeg.

Kalevi toodang. Täpsemalt kommid.

Ma ei tea täpselt, mida need sisaldavad. Kommide pakendeil E-aineid kirjas pole ja ega ma oska ka iga osise nimetuse taga selle tegelikku palet ja võimalikku ohtu näha. Aga ma võtan Kalevi komme ostes alati teadmiseks, et ega see organismile kindlasti täielikult kahjutu lõbu ei ole. Kui välja jätta šokolaadi (väidetavalt) soodustav mõju mõttetööle. Vajaliku suhkru saan ma kätte oma igapäevasest kohvist, nii et ka selle aine vajadust ei pea ma kommidega reguleerima.

Loomulikult on tegu suurtööstusega, ja nagu iga äri on rajatud põhimõttele "tooda võimalikult odavalt ja müü võimalikult kallilt", on seda kindlasti ka Kalev. Eesti toiduainetööstuse puhul on tootmise selline alus nii eeldatav, sest siin ju alles hakatakse kompama tervisliku toitumise vajadust. Ostjad ei taipagi veel nõuda korralikku toitu, vaid lepivad ersatsiga.

Magusasöömine on niikuinii riskantne, kui sellega üle piiri minna. Hambad, kehakaal, veresuhkur jne. Aga kust läheb piir?

Seega, ma ei eeldagi Kalevilt, et see näeb mingit vaeva kallite, kvaliteetsete ja selle võrra tervislikumate koostisosade hankimiseks või tootmisviiside juurutamiseks, kui saab ilma läbi. Miks kallilt ja vaevarikkalt, kui kommi saab sama magusaks mingite palju odavamate nippidega, mis ka ei ole toiduaineseadustega vastuolus. Eks ju. Loogish.

Nii et vabalt võib seal sees olla transrasvu ja muud kahjulikku. Ma üldse ei imestaks, kui oleks. Loodetavasti uuritakse see asi erapooletute spetsialistide pilgu all hoolega järele. Suurtööstusi tuleb vahetevahel torkida, muidu need lähevad edevaks ja unustavad ennast.


Aga jätame praegu selle teema.

Mul kui suurel kommisõbral on Kalevile ikkagi esitada teravaid pretensioone. Kalev, su sortiment on alla käinud! Viimasel ajal olen järjest sagedamini jäänud Kalevi toodangu riiuli ette seisma, suutmata pakutavast midagi valida. Miski ei tekita seal isu. Ja kraban midagi hoopis kas Laima või Fazeri toodetest. Ja päris viimasel ajal olen juba hakanud Kalevi riiulitest üldse mööda kõndima.

Teeme nüüd kiire ülevaate. Jagan Kalevi toodanguleti ühes tavalises poes kolmeks osaks. Esimese osa, kõige alumise riiuli võtavad enda alla lutsukommid. Lutsukomm, nagu teada, on komm, mida tarbivad, arusaadavatel põhjustel, eelkõige pensionärid. Aga neile sobib see eriti ka seepärast, et see on kõige odavam komm.

Ma tõesti ei suuda ette kujutada, et lutsukomme võiks osta keegi, kellel on veel hambad suus! Ometi on need muutunud ülisuureks osaks Kalevi toodangust. Peale pensionäride kujutan ette neid tarbimas vahest ehk ainult vange või inglasi, kes armastavad teed juues lutsukommi keele alla panna. Aga mina ei ole ükski kolmest kategooriast ja minu jaoks on lutsukomm mõttetu toode.

Teise kolmandiku, teise riiuli võtavad enda alla täidisega šokolaadikommid. Siin võib kohata selliseid veidrusi nagu kohvioatäidisega komm. Ja maitsetu maitsega Kaevur. Lisaks veidrustele on siin paar-kolm sorti, mis on okeid.

Aga kui neist tüdined, siis ega mujale polegi otsivat pilku pöörata, kui paremale Laima või vasakule Fazeri toodangu suunas. Sest kolmas kolmandik Kalevi toodangust on juba nätsukommid lastele, kah kõikvõimalike eksperimentaalversioonidena, täiskasvanu maitsmismeelele üldiselt maitsetud plönnid, ja glasuuriga ragistamiskommid, mis on head, aga mida ei saa liialt tarbida, just hammaste pärast, ja mida ei saa ka enam päris kommiks pidada.

Esimese löögi minu ja Kalevi suhtele andis mõni aasta tagasi uudis, et Kalev lõpetab mulle nii maitsenud sidrunikommi tootmise. Ma ei saa aru, miks oli vaja klassika tootmisest maha võtta ja miskise kohvioa-jamaga asendada? Teise löögi sain siis, kui öeldi, et vahepeal kah mu lemmikute hulka libisenud Draakoni apelsiniversioon, mis oli teistest omataolistest õnnestunuma maitsega, läheb ka tootmisest maha, sest korraga tohib tootmises olla ainult kindel arv Draakoni sorte. Siis hakkas mulle see asi juba veider tunduma. Veider ja vastuvõetamatu. Milleks selline tõmblemine?

Kui kommivabrik Kalev tahab olla traditsioonidega Eesti ettevõte ja kanda mingit rahvusliku uhkuse brändi ja seostuda sõnaga "klassika", siis miks on vaja ennast unustada niivõrd eksperimenteerimisse? Miks on vaja neid uusi nimetusi vanade ja heade arvelt?

Ja ikka ja veel, miks on vaja NII PALJU lutsukomme?

Mina olen igatahes Kalevile juba üsna käega löönud ja hakanud süvenenumalt uurima Fazeri ja Laima lette. Soomlaste Fazer muide on bränd, mida ma ka ebatervisliku ersatsi kasutamises ei tahaks kahtlustada. Soomes on tervislik toitumine väga au sees. Soome toitu olen valmis peaaegu et pimesi usaldama.

Peaaegu tahaks öelda, et Kalev, su ajad on, vähemalt mõneks ajaks, möödas. Sinu maitse ei ole praegu enam see, mis see oli kunagi. Võimalik, et see on suuresti kinni psühholoogias. Kuid magusa söömine, nagu iga muu nauding, ongi suuresti kinni psühholoogias! Lisame ka selle arusaamatu manöövri uute ümbrispaberitega. See ei toonud nüüd küll ühtki uut austajat juurde, mis sest, et mõni komm säilib nüüd ehk kauem.

Illustreerin postitust Kalevi šokolaadipaberitega ajast, millele nüüd Kalevi lettide ees seistes vaikse ohkega tagasi mõtlen. (Illustratsioonide allikas on internet.)

25 kommentaari:

kati ütles ...

Kuigi üldise allakäigujutuga nõustun, on kohvioaga kommid mu 400%lised lemmikud :)

Anonüümne ütles ...

ja mina unistan ikka veel koorekohvi šokolaadist. Kahjuks Kalev mu kirjadele pole vastanud...

Kader ütles ...

Kunagi olin Kalevi Kalevi-kommide fänn. Võisin neid terve paki päeva jooksul ära nagistada. Nüüd ei tekita nad minus enam mingeid tundeid. Samas kommi ju tahan, midagi magusat ikka ostan vahel, aga kunagist absoluutset lemmikut enam ei taha. Ei usu, et viga ainult minus on...

wr ütles ...

Eilses Tomi 600. saates oli külas Evelin Ilves. Väga hea saade tuli välja, vaadake: http://etv.err.ee/arhiiv.php?id=98355

Ja seal ütleb ka Evelin, et need kommid ja saiad, mis praegu poes müügil, ei ole enam need, mis 15 aastat tagasi.

Vaadake ka üleeilset Tomi-saadet, kus paljastati kummikommide ja viinerite sisaldus: http://etv.err.ee/arhiiv.php?id=98329 Võib-olla on sellega seoses oodata uut skandaali, kes teab.

wr ütles ...

Ja kommentaarid täitsa samal teemal jätkuvad siin: http://www.postimees.ee/?id=170030&com=1

midaiganes ütles ...

Mina sõin lapsena lutsukomme, muidugi teatud eelistustega ja osasid neist mitte. Noor penskar siis :D, tegelikult muidugi sellepärast, et šokolaadikomme polnud kogu aeg saada, eriti veel maal. Nüüd ka ära ei ütle, aga ma ei osta poest üldse komme enam, ainult šokolaadi.
Aga pole need lutsukommid midagi nii söömatut, et ainult pensionärid ja vangid neid sööma peaks.

Anu ütles ...

Pöial-Liisi pakend mõjus eriti magus-nostalgiliselt... Ja allakäigujutuga nõustun.

Anonüümne ütles ...

Trühvlid ja Maiuspala karbikommid on head, ülejäänud shokolaadikommid kõik ühesuguse "batoonikese" maitsega... Ja Koorekohvi shokolaadi tahaks tagasi tõesti!

ilves@metsas.ee ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
ilves@metsas.ee ütles ...

http://pugatchova.blogspot.com/2009/10/sokoladka-sladkaja.html väike asjassepuutumatu re-disain

Manjana ütles ...

mu lapse lemmikkommid on lutsukad. igasugused pulgakommid on ka sisuliselt lutsukad ja lapsed söövad neid hea meelega. seega pole aint penskarite rida. kusjuures laps ei kasuta lutsukate söömisel hambaid, erinevalt minust.

Unknown ütles ...

Pralineekommidel pole üldiselt viga midagi. Ja düsessil. Muud pole ma eriti viimasel ajal söönud. Ehk siis osaliselt penskar. Aga düsess on ka eluaeg meeldinud, ja üldse pirnid (mida ma ilmselt tarbin rohkem kui komme)

Aga proua Ilves võiks tasem olla, ja rohkem kontrollida mida ja kuskohas suust välja ajab - jah, viinerid ei ole ehk kõige tervislikum toit, aga lastesaade ei ole koht selle rääkimiseks. Samuti on tema arstikarjäär juba ammu läbi. Iseasi kui ta sellega kogu aeg tegelnud oleks, mitte miski PR-iga vahepeal.

Kui tädi tahab misiganes teemat propageerida, võtku ja konsulteeritug kadrioru PR inimestega alul ja tehku viisakas ja väljapeetud kampaania, mitte selline lahmimine ja vassimine nagu seni.

wr ütles ...

Miks ei ole lastesaade õige koht, kus rääkida, et viinerid on täis sodi, mitte liha? Viinerid on paraku laste seas väga populaarsed, ja ka paljud vanemad näikse arvavat, et kui lapsel vinku suus, siis kõht täis.

Ma kordan veel, et kui keegi ei kobise, siis lähevad need suurfirmade tooteretseptid järjest hullemaks. Varsti antakse sealt ainult maitsestatud saepuru ja üritatakse väita, et tegu on igati korraliku toiduga.

Mina igatahes olen poest vorstiostmist vähendanud umbes 80%. Kui iga mõtlev inime nii teeks, siis ehk tuleksid mingil päeval ka liha sisaldavad vorstid müügile.

Huvitavat lugemist sel teemal võib leida ka siit: http://laulukene.blogspot.com/2009/08/tosiselt-ka-vaadake-mis-sta-te-sisse.html

Unknown ütles ...

roheliste listist - teadmiseks:
Saatja: Tiiu Zibo
Kuupäev: 2 oktoober 2009 9:16

Tere,
lisaksin infomaterjali transrasvade kohta ( antud materjal pärineb TÜ biokeemia PhD Tiiu Vihalemma loengumaterjalist - Südame tervis )

Mis üldse on transrasvad ja kui palju me neid üldse võiks tarbida, et oleks tervisele ohutu kogus ning kui palju me neid tegelikult tänapäeval tarbime ? Ohutuks koguseks loetakse 1g 1000 kcl kohta kuid tänapäeval me tarbime neid kordi rohkem. Vajalik arvestada asjaoluga, et transrasvu sisaldavad nii saiad, pirukad, koogid, tordid, kohukesed, jäätised, kommid, friikartulid jne.
Kahtlemata on võimalik asendada hüdrogeenitud rasvad kommides ja küpsetistes heade rasvadega, milleks on võirasv e ghee, kakaovõi, kookosrasv või palmirasv. Põhjus, miks neid ei kasutata on hind, sest transrasvad on odavad rasvad ja head rasvad on kallid rasvad. Heade rasvade kasutamine muudaks toote lõpphinna kallimaks, mis tooks kaasa küll toote kvaliteedi kuid ka toote kõrgema hinna ning toodangu tarbimise vähenemise. Kas tarbida vähem ja kvaliteetset või rohkem ja kvantiteetset ? Töösturite seisukohalt on kahtlemata olulisem toodangu suurem läbimüük kuid kindlasti on võimalik leida alternatiiv, mis oleks soodne nii tootjale kui tarbijale ja ühtlasi tervisele.

Margariini sünd –retk ajalukku

* Imperaator Louis Napoleon III kokkuhoid
* 1869.a. H.Mége-Mouriez segas vaala-ja loomarasva, hapupiima ja mägede ürdid, mille tulemiks oli odav leivakate mis ei sisaldanud trans ( hüdrogeenitud rasv) rasvhappeid
* 20 sajandil jõuti arvamusele, et loomsed rasvad on halvad neis leiduvate Chol ja küllastatud rasvhapete pärast
* Keemikute uus ülesanne- luua tervislikest õlidest tahke leivakate

- tahke leivakatte võidukäik algas pärast Teist maailmasõda

Margariini tootmine – vedela tervisliku õli muutmine kahjulikuks hüdrogeenitud rasvaks - rakendades teadusavastusi on püütud saada tervisesõbralikke leivamäärdeid

- saada odavam ja õhuhapnikule paremini vastupidav mass kui koor ja või

- et margariinid säiliksid pikka aega lisatakse sünteetilisi AO-
butüülhüdroksüanisooli ( E 320) ja
butüülhüdroksütolueeni ( E321), mis on organismike kahjulikud ja kantserogeensed.

Mis toimub õli rafineerimisel ?

* muudab küllastunud , MUFA ja PUFA sisaldust ja asendamatute rasvhapete suhet

- Õli muutub paksemaks/tihedamaks, kuna osa PUFA dest läheb cis-vormist trans-vormi
- Tänu trans-rasvhapetele on õli paksem, jäigem, tahkem nagu küllastunud rasvhapped on tahked toatemperatuuril

Hüdrogeenimine ja trans- rasvhapped

* Hüdrogeenimine on biokeemiline protsess, mille käigus taimsetes õlides olevate rasvhapete kaksiksidemetele lisatakse vesiniku aatomeid
* Osa looduslikus cis-vormis rasvhapetest läheb üle trans vormi
* Trans-rasvhapped on suuremas hulkades ja pikema aja jooksul mõjudes inimese veresoonte endoteeli kahjustava toimega
- 1g – ringis võiks transrasvhappeid saada 1000kcal kohta - Lääne Euroopas saadakse 2,1-5,4 trans-rasvhappeid

- Itaalias, Kreekas, Norras 1,4-2,1 g päevas

- USA-s 3-10 ( 30) g päevas, ühes söögikorras võis veel 2004.a. aastal olla kuni 7,2g transrasvhappeid !!!

Transrasvhapped - südame- ja veresoonte haiguste põhjus nr. 1! Isegi rafineeritud õli sisaldab transrasvhappeid !

Transrasvhapped :

· Langetavad rohkem HDL kolesterooli taset kui pehme või dieet

* Tõstavad LDL kolesterooli taset veres
* Häirivad hormoontasakaalu
* Vähendavad organismi kaitsevõimet

Kader ütles ...

Mul tekkis ka küsimus, miks ei tohiks lastesaates rääkida viinerite kahjulikkusest? Kas seepärast, et lapsed tavaliselt ei koosta ise toidusedelit? Äkki siis jõuabki vanemateni asi paremini kohale, kui laps nt poes teatab, et isa, ära osta viinereid, viinerid on kräpp, tarretatud rasv...

Anonüümne ütles ...

Astrid,suur tänu teabe eest!
Aga need vanad head sidrunikommid!~Jah,peaks tegema SUURE üleskutse Kalevile---head asjad tagasi ja ruttu! Samuti paberipakend endiseks.Kunagi seletati ära,et vanad pakkemasinad aegusid ja uued olid ODAVAD osta võrreldes vana hea variandiga.Tarbijavaenulik mõtlemine.
Veel võiks olla transrasvadega variant ja õigete rasvade variant müügil,ehkki kui ostab laps ,on teadagi ,mis ja mida...

Saila ütles ...

mina ytahan kaa sidrunikommi tagasi. kõige hullem on, et trühvel extrat ei tehtavat ka nyyd enam -see oli mu lemmik kõikide maailmas toodetavate tryflite ees.
ja vanahea kama shokolaadi on nad kah osanud täiesti ära narrida.
lapsena armastasin lutsukaid, eranditult. aga ei usu, et kunagi veel neid hakkaksin tahtma.

Anonüümne ütles ...

tuli silma ette mitme lapsega üksikema, kes, tahtes perele kord kuus kartuli ja kaalika kõrvale mingitki loomset valku pakkuda, on säästupoest viinereid ostnud. ja siis teatavad lapsed, et nemad seda kräppi ei söö...

Kader ütles ...

Midagi sellist, nagu viimane anonüümik kirjutas, ma ootasingi. Viiner ei ole loomne valk. Natuke hakkliha kartuli ja kaalika kõrvale ei ole kallim valik, küll aga tervislikum. Potitäit hautist võib mitu päeva süüa. Üksikema või üksikisa.

Anonüümne ütles ...

Ei jää muud üle kui soomlaste lemmikule silma heita. Hea et fazergi meie kommivajadusi rahuldab- tehes seda ülimalt edukalt, võiks lisada.
Vast tuleks ka mainida, et kommentaari kirjutamise ajal närib kommenteerija fazeri uut gourmet sarja maiust.

Unknown ütles ...

on üks vene ajakirjanik - Vsevolod Ovtšinnov - kirjutanud oma teenistusest vanal heal Inglismaal - "Kornij duba" (eesti keeli ka ilmunud: Inglased : muljeid ja mõtisklusi Inglismaast ja tema asukatest / Vsevolod Vladimirovitš Ovtšinnikov ; [vene keelest tõlkinud ja eessõna: E. Põder]
Ilmunud Tallinn : Eesti Raamat, 1989 ). Tema tähelepanek oli, et sealsed lapsed komme ega shokolaadi ei söö, magusaga maiustavad täiskasvanud! Lapse maius olla porgand, õun jms!
Meenub veel eelmisel eesti ajal kaitstud väitekiri:
Autor Madissoon, Hans, 1887-1956
Pealkiri Alaealiste kurjategijate kasvatuse tulemustest, eriti Eestis : Harku kolonii 7-aastase tegevuse materjalide alusel / H. Madisson
Ilmunud Tartus : H. Madisson, 1926 (Tartu : Varrak)
kus autor tõestab, et esimene asi mida alaealine varastatud raha eest ostma tõttab on - KOMPVEKID, edaspidi - suitsud.
Miks?

Anonüümne ütles ...

viiner sisaldab liha, vett, tärklist (sedasama, mis kartuli sees), soola, maitseaineid ja vähesel määral lisaaineid (naatriumglutamaat ja nitritid). need viimased on ilmselt ainsad kahtlased ained, mida hakklihas pole (kuigi mine tea...). siiski, mõned viinerid sisaldavad ka sojavalku - seda, mis jaapanlased saja-aastaseks teeb :)
kui süüa kaks viinerit kord kuus, siis ei ole see ilmselt mingi surmalaks. vaheldus maksab ka midagi, kes ikka jõuab päevast päeva sama kaalikahautist süüa. aga vaestele inimestele on ju lihtsalt mõnus ette kirjutada, kuidas nad rikastega sama tervislikult elada saaksid - sportida paljajalu metsa all, koguda kevadel aasalt oblikaid jne :)

Kader ütles ...

Sojavalk pole sugugi ainult positiivsete omadustega. Mõni viiner kuus ei tapa loomulikult kedagi. Milleks lahmida, lahterdada, tuua mängu üksikemad, vaesed ja rikkad? Fakt on, et puhas liha on... puhtam kui viiner.

Annika ütles ...

Eelpool oli juttu ka kummikommidest, kusjuures Kalevi kummikommid on ainsad, mida ma söön (kuigi neid ei tooda Kalev ise, vaid ostetakse sisse), sest need on parema maitsega kui muud (eriti täidisega ja hapud kummikommid) ja sisaldavad hulga vähem E-sid ja muid kahjulikke asju kui muud värvilised kummikommid. Kaseke on minu vaieldamatu lemmik ja teiseks on Kalevil väga õnnestunud mingid väikestes valgetes karpides šokolaadikommid kirsi ja pähklitega. Teisi komme eriti ei osta.
Laima toodang ei kõlba mu meelest üldse süüa, aga Fazer oskab häid asju teha küll ja rohkemgi veel :P
Aga enne kui kommide kallal transrasvade pärast ilkuda, oleks võinud ikkagi ette võtta kohukesed ja jäätised, mis on transrasvasid paksult täis.
Ja viinerite kohapealt nõustun täiesti, ma ei ole veel aru saanud, et miks lapsevanemad lastele neid hirmsasti sisse söödavad.

wr ütles ...

Jätkan mõttevahetust siin: http://laulukene.blogspot.com/2009/10/sotsiaalministeerium-soovitab-lastele.html