reede, 2. oktoober 2009

Sotsiaalministeerium soovitab lastele anda viinereid mitte rohkem kui üks kord kuus!

Siinses blogis on viimasel ajal korduvalt jutuks tulnud viinerite ja teiste tänapäeval Eestis toodetavate vorstitoodete ebatervislikkus (loe siit ja siit). Sama teema võtsin üles ka 29. septembril eetris olnud lastesaates "Saame kokku Tomi juures" (vaata).

Kokkuvõtvalt: viinerite ja enamiku muude Eestis toodetud vorstitoodete näol on tegu mitte söögiga, vaid ainult seeditava massiga, millele tarbimist toidusedelis tuleks oluliselt piirata.

Nüüd leidsin sellele kinnitust seadusandlusest. Hetkel reguleerib Eesti koolides ja lasteaedades toitlustamist sotsiaalministri määrus "Tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis", mis on välja antud 15. jaanuaril 2008. See ütleb väga selgelt (paragrahv 5, lõige 7, punkt 9):

Viinereid, keeduvorsti, sardelle ning nendest valmistatud kastmeid on soovitatav mitte pakkuda rohkem kui üks kord kuus...

Sõna otseses mõttes soovitab Sotsiaalministeerium anda lastele viinereid mitte rohkem kui üks kord kuus! Miks ei näe me vastavat hoiatust viineripakenditel?!?!

Määrus võtab pikalt ja üksikasjaliselt kokku, mida ei tohi ja mida ei ole soovitatav lastele söögiks anda. Soovitan selle dokumendiga tutvuda kõigil, kellel pistmist laste toitlustamisega, sh lapsevanematel. Seda saab lugeda siit.

1 kommentaar:

Kader ütles ...

Mh, ja siis ilmub selline artikkel: http://ohtuleht.ee/index.aspx?id=348949