kolmapäev, 14. oktoober 2009

hämmastav! mida peidab endas üks tilluke saiake!

.
Ise olen väike,

ent mu jõud on suur!

Seda laulu on siinkohal õige paslik laulda. Niisiis, käisime Katjaga nädalavahetusel Soomaal. Sellest, mis me seal nägime ja kuidas ma loomulikult laukasse astusin ja pärast ennast kuivaks väänasin, teen ehk edaspidi juttu. Praegu olgu teemaks üks kulinaarse iseloomuga üllatus, või täpsemalt öeldes, jahmatus. Mida kõike peidab endas üks tilluke, 45-grammine saiake!

Teel Soomaale peatusime Kohila lähistel Statoilis, võtsime kohvi ja kabanossi. Kohvi ostjale anti tasuta kaasa tsellofaanpakendis saiake. Me oleks selle isegi ära unustanud ja ilma tulema tulnud, aga ei, müüja tuli ja tuletas spetsiaalselt meelde. Pistis lausa pihku. (Säilivusaja lõpp hakkas ligi jõudma, ilmselt sellepärast oligi tasuta.) See oli temast muidugi väga kena, ja üldse oli teenindus selles Statoili jaamas sel päeval väga kena. Kabanoss oli ka hea. (Ma spetsiaalselt ei mõtle, et see vorst sisaldab seal ju ka mõndagi. Vähemalt on sel "mõndagil" mingi maitse.)

Saiake, pakendist välja võetuna, nägi välja selline:


Ei ole ju midagi keerulist, mõtlete? Tainas, kreem, moos. Jahu, piim, suhkur, munad. Ja paar asja veel. Eh-ei! Hakates pakendi tagaküljelt toote sisaldust uurima, sai selgeks, et selle tillukese saiakese valmistamiseks läks vaja ikka palju rohkem aineid ja ainekesi. Info oli järgnev -

VIINISAI
Netokogus: 45 g

KOOSTISOSAD:

-nisujahu
-kihistusmargariin (puhtad taimsed rasvad ja õlid, osaliselt hüdrogeenitud, emulgaatorid: rasvhapete mono- ja diglütseriidid E471, letsitiin E322, keedusoolasisaldus: 0,2%, happesuse regulaator: sidrunhape E330, toiduvärv: E160a)
-joogivesi
-vaarikamarmelaad (suhkur, vaarikad (22%), vesi, modifitseeritud tärklis: E1442, paksendaja: pektiin E440, happesuse regulaatorid: sidrunhape E330, kaltsiumtsitraat E333, naatriumtsitraat E331, säilitusaine: kaaliumsorbaat E202, toiduvärv: karmiinhape E120)
-vanilje-kreemipulber (suhkur, modifitseeritud tärklis, dekstroos, piimapulber, taimerasv, stabilisaator E170, emulgaator E401, toiduvärvid E101, E160a)
-suhkur
-presspärm
-keedusool
-jahuparendaja E300

Kas pole võimas pagarikunsti meistriteos? Milline meeliülendav palett kõiksugu stabilisaatoreid, regulaatoreid, emulgaatoreid! Vaadake kas või ainult seda vaarikamarmelaadi sisaldust! Milline vanaema suudaks sellele midagi ligilähedastki vastu panna?

Kahjuks jääb teadmata, kuidas see viinisai ka maitseb, sest ma ei söandanud seda suhu panna. Teistel palusin ka igaks juhuks mitte panna. Aga kellel soov teada, kellele kuulub selle maiuse autorlus, siis siin on valmistaja andmed: Reval Kondiiter OÜ, Laki 11a, Tallinn. Seega ei ole mingi keemiakombinaat, ikka magusatsehh.

Mida lõpetuseks ikka öelda. Ei muud, kui et vaadake veelkord pilti, lugege sisaldust ja -

HEAD ISU!!!

10 kommentaari:

Unknown ütles ...

See on see kurikuulus Statoili e-saiake :)

Anonüümne ütles ...

Suvalise supermarketi pagarilettide saiadel on samasugune koostis - aga kui sildiga peal ei ole, ega siis inimesed sellele ju ei mõtle...

Elviina's blog ütles ...

Meie igapäevast leiba ... jne, sama jutt on ju ka leivaga ja peaaegu iga tööstuslikult valmistatud tootega.

Seega mida ei tea, seda ei karda.

wr ütles ...

Nojah, ju vist. Aga käesoleval juhul oli toote mõõtmete ja nimekirja pikkuse vahel ikka väga suur dissonants. Samas, julgen arvata, et Statoili saiad on ikka eriti keemiat täis, et võimalikult kaua vastu peaksid, alguses poes, siis kindalaekas jne. Tavaleivad ja -saiad ju pole mõeldudki pikaaegselt kestma. Ei tea. Keegi võiks põneva ülevaate teha, nagu viineriteema puhul juhtus: http://laulukene.blogspot.com/2009/08/tosiselt-ka-vaadake-mis-sta-te-sisse.html

Anonüümne ütles ...

Ei ole selles Statoili-saiakeses rohkem keemiat kui suvaliss poesaiakeses - mine ja loe, kui ei usu. Igas saiapätsiski, rääkimata kreemide ja moosidega saiakestest, on sees taimerasvad ja jahuparandajad, säilitusained, emulgaatorid, stabilisaatorid, jne

wr ütles ...

Tarbijad jätkavad asjade sisse vaatamist: http://asjadest.blogspot.com/2009/10/vastik-vilkuv-ja-haisev-hesburgeri-pall.html

wr ütles ...

Ei saa olla siiski päris nõus, et kõik leivad-saiad poes on sama keemilised.

Leiburi rosinakukkel: nisujahu, vesi, rosinad (16%), suhkur, pärm, taimne õli, keedusool (0,5%), emulgaator E481.

Leiburi juustukukkel: nisujahu, vesi, juust (16%), taimne õli, pärm, suhkur, keedusool (1,1%), emulgaator E481.

Eesti Pagari röstsepik Tosta:
nisujahu, joogivesi, nisutang (5%), suhkur, margariin (osaliselt hüdrogeenitud taimsed rasvad, emulgaatorid: rasvhapete mono- ja diglütseriidid, letsitiin), pärm, keedusool (1,3%), emulgaator: E482, säilitusaine: naatriumatsetaat.

- - -

Kuidagi nagu... vähem ersatsi?

Anonüümne ütles ...

12.11.2009 Hommikuterevisioonis rääkis sellest. Soovitan vaadata. Saiake ei sisalda mitte ühtegi kahjulikku ainet- teinekord tasuks asjale sügavamale vaadata ja uurida seda ka mis need lisaained tegelikult on. B-vitamiin ja C-vitamiin!
Edu!

wr ütles ...

Tänan!
Täpsustan: see saiake sisaldab heal juhul kahjutut sodi, millega on asendatud väärtuslikud toiduained.

Aga osade E-ainete kahjulikkus (ja neid on ikka veidi rohkem, kui paar värviainet) ei ole müüt.

P2rtel ütles ...

Vaarikamoosis on vaarikaid 22% ja hulk vett. Selleks, et see lurr püsti püsiks, lisatakse paksendajaid, selleks, et ta moosi värvi paistaks, keeratakse punast värvi juurde ning, et maitse rohkem marjasarnaseks tagasi läheks, lisatakse hapet ka. Põhimõtteliselt saaks vast ka ilma vaarikateta, "et tulla vastu hinnatundliku kliendi soovidele" :)