neljapäev, 21. mai 2009

jalgrattaga läbi Tallinna kesklinna - lahendused?

Tekkis soov ja tarvidus uurida jalgrattur-tallinlastest blogilugejate käest: milliseid tänavaid kasutate teie, kui olete teel ühest Tallinna otsast teise, aga soovite vältida kesklinna kõrgeid äärekive, ristmikerägastikke ja autodemassi? Eriti huvitavad mind lahendused marsruudil Nõmme-Lasnamäe.

Kesklinn on, nagu öeldud, jalgratturi vaatekohast liiga jõle, et sellest asja eest, teist taga läbi ukerdada. Ja Lauluväljaku tõus Narva maanteel on asi, mida minusugune profaan tahaks vältida: jalgrattateed pole, teepeenart ka mitte, ei ole isegi kõige väiksemat eraldi serva (ehkki jalgrattateede kaart näitab seal küll sõiduteele markeeritud rada!) - äga otse autode ja bussidega ühes reas, või siis võta ratas sülle ja tassi seda 100 meetrit mööda treppe. See on vist ka kõige raskem tõus Lasnamäe kaldapealsele.

Aga Laagna tee, mis oleks alternatiiv, on veel hullem. See on sobiv ainult enesetapjatele. Räägin praegu just selle linnapoolsest algusest. Kui Lauluväljaku tõusust üles minnes võtavad ettevaatlikud autojuhid gaasi maha, siis Laagna teel, mis on hea ja sile, vastupidi, võetakse välja see viimane, mida linnasisene kiirusepiirang lubab. Ei mingit jalgrattateed, isegi mitte ribakest kõnniteed, kuhu mahuks rattaga kõige selle kihutamise eest kõrvale tõmbuma. Ainult kitsas lõik teepeenart, kuhu siis ennast kramplikult hoiad, üritades mööda sööstvatele masinatele mitte ette jääda.

Ja Järvevana tee, mis oleks kolmas võimalus, on juba lausa maantee, kiirusepiiranguga 70 km/h, sealt läheb ka suurte kaubaautode trass.
Tartu maantee poolt tulles on selle ääres paari kilomeetri jooksul suurepärane jalgrattatee, aga siis see lõpeb ja jääb ainult teepeenar. Tõsi, see on vähemalt kahe meetri laiune.

Nõmmel on kõik kena, seal sõida, kus tahad. Vabaduse puiesteed ääristab lausa kogu pikkuses jalgrattatee, nagu ka Pärnu maanteed Järve Selverist Tammsaare tee pikenduseni. Lasnamäel on ka kõik super, kohe pärast Lauluväljaku tõusu algab tippkvaliteediga jalgrattatee, mis ääristab kogu Narva maanteed kuni Maarduni välja. Samuti saadab jalgrattatee Smuuli teed kogu selle pikkuses, alates Narva maanteest ja lõpetades Suur-Sõjamäel.

Aga mis on neist äärelinnamõnudest kasu, kui läbida tuleb džungellik kesklinn? Kus on nii, et poole ajast kannab ratas sõitjat, poole ajast aga sõitja ratast.

Ei päästa ka nükked läbi Kadrioru või Veerenni, sest esimeses on vastas lõpuks ikka ohtlik/tüütu Lauluväljaku tõus ja teises veel ohtlikum Laagna tee algus. Väga hea lahendus oleks Laagna teelt pöörata Pallasti sillale - selleks jalgratast natuke trepist üles tassides (ja oledki kaldapealsel!) - ja sealt edasi Valgele tänavale. Aga selleks tuleb läbida just seesama lõik Laagna tee algust, mida kirjeldasin. Rääkimata sellest, et ka Tammsaare tee pikenduse otsast Laagna teeni jõudmine on omaette piin.

Selle koha peal vannun pikalt, põhjalikult ja südamest.

10 kommentaari:

siim k ütles ...

soovitaks sulle ühistranspordi foorumisse teema teha, kui tõesti mõnda lahendust tahad. http://foorum.ytra.eu/
teema on küll veidike mööda, aga seal on sellised vennad kes a'la mõtlevad igavusest mitte-kunagi-teoks-saavaid bussiliine välja ja tänavate ja liikluse tundmine paistab neil väga käpas olevat.

nikitheone ütles ...

kui kesklinna poolt liigud, siis ära mine narva mnt teed pidi üles, vaid mine lauluväljaku enda kaudu üles. kui mingeid üritusi pole, on merepoolsed väravad lahti ja sealt üles sõita ei ole üldse nii raske nagu algul tundub.
ise kasutan ka seda teed, sõidan koguaeg lasnamägi-kesklinn.

wr ütles ...

Hm, see lauluväljaku enda kaudu on juba hea mõte, aitäh!

wr ütles ...

Aga mis trajektoori sa Lauluväljaku ja kesklinna vahel valid? Ma olen üritanud ikka Nafta ja Tuukri kaudu tulla, aga Tuukris on lõpus ainsaks võimaluseks kiire liiklusega tee servas sõita, taas hästi ebamugav. Narva mnt ise muidugi on foor foori otsa. Või tuled läbi pargi?

nikitheone ütles ...

kui tulen lasnalt, siis sõidan ka lauluväljakult alla - veered sinna jalgrattateeni, millega sõidan sinna Tuukri bensukani, siis vahetan rida - lähen teisele poole kõnniteele ja sealt sõidan plaza juures üles ja avastan end foorumi ees. ma tavaliselt sõidan tallinna ülikoolini küll, seega mul sealt edasi pole väga aktuaalne.
ei soovita aga ratast jätta foorumi hoteli juurde, mul just varastati sealt ära üks ilus ja punane ratas :(

triinu ütles ...

Alternatiivid: mine üles lauluväljaku kaudu nagu nikitheone soovitas.
Või sõida Pirita tee rattateed mööda Pirita Selverini ja seal väga mõnusad metsarajad ja rattarajad, mida mööda Lasnamäele saab.

Anonüümne ütles ...

koli tartusse. või maale. pille

wr ütles ...

Jah, liikluses mu pea vahel eriti ei taha jagada. See lauluka variant on ju nii loogiline.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas ei sõida selle pärast rattaga, et linn tolmab ja see on othlik!

andry ütles ...

ma ise ei sõida Kivimäelt Järvevana teeni iila mööda Vabakat, vaid kas Sihi tänavat pidi Järve Selverini või Lootuse puiesteed mööda Haavani.

Selverist edasi saab veel hea jupi Järve autoteeninduse tagant, tee jääb raydtee ja autoteeninduse vahele, aga siis, siis läheb ilgeks jamaks.

Linnast Lasnakale, ma neid tänavanimesid ei tea, aga pika otsa saab sõita läbi Kadrioru, ja siis järsult üles Lasnakale keerata, kasvõi Peterburi maanteele saab sedaviisi