kolmapäev, 6. mai 2009

hajamõtteid integratsioonist (tänase ÜRO-uudise valguses)

Alguses oli see mõttearendus mu ühe eelmise, eurointegratsiooni-teemalise postituse kommentaariumis, aga nüüd, veidi mõelnuna, teen sellest eraldi postituse. Ikkagi oluline teema. Ja minu seisukoht Eesti-Vene integratsioonist.

Anonüümne küsis:

Aga Wimberg, kuidas Sa näiteks siin elavatesse venelastesse suhtud?
Nemad on ju ka võõra ja kahtlase väärtusega kultuuri esindajad, kelle kirumise pealt üks õige Eesti mees kokku ei hoia.

Minu vastus:

Noh, ma ei ole siis see "õige Eesti mees". Kui nad juba siin on, siis tuleb kuidagi selle olukorraga nii hakkama saada, et üksteist maha ei lööda. Kirumine ja sõimamine ei aita midagi, külvab ainult viha juurde, ja siis need pronksiööd sünnivadki.

On ju füüsikast teada, et mida rohkem allapoole midagi suruda, seda suurema hooga see ükskord sealt vastu vahtimist lendab. Ja milleks on seda vaja?

Eestlased peavad lihtsalt aktsepteerima asjaolu, et "kuldne" Pätsi aeg on minevik ja neid venelasi ei ole kuhugi "panna", ajalugu on nad siia toonud ja nüüd tuleb nendega hakkama saada.

Ja venelased peavad omakorda aktsepteerima asjaolu, et see on ajalooliselt eestlaste kodumaa, siin räägitakse tähtsuselt esimese keelena eesti keelt ja tähtsuselt esimesel kohal on eesti kultuur. Ja et siin alaliselt elades tuleb eesti keel selgeks õppida. Või siis mitte protesteerida keeleoskamatusest tingitud kehvema elukvaliteedi üle.

Ei ole võimatu nii eestlastel kui ka venelastel (ukrainlastel, valgevenelastel, aga miks mitte ka somaallastel, itaallastel jne) neid asjaolusid aktsepteerida. Aga kui aktsepteeritaks, siis oleks Keskerakonna ja Öise Vahtkonna sarnastel eesti iseseisvuse vastaselt meelestatud psühhopaatide grupeeringutel, aga ka bäckmanidel hoopis vähem seda inimmassi, kelle "huvidele" apelleerida.

Jah, ma ütlen lausa: eestlane, kellele läheb korda oma riigi ja rahva hea käekäik, üritab kuidagi oma riigis elavate mitte-eestlastega hakkama saada. Eri kultuuride erinevused ei ole Eestis siiski nii suured nagu selle Kurdistani pulma puhul... Ikkagi veel valged inimesed omavahel.

Siis käisin poes, tuulutasin mõtteid ja tulin tagasi, kirjutasin veel.

Minu vastus 2:

Lisan veel paar mõtet.

Esiteks tahan teha üldistuse, et MIDA paremini saavad Eestis eestlased ja venelased omavahel läbi, SEDA vähem võimalusi on Kremli-meelsetel jõududel ja jõukestel siin midagi Eesti-vastast korda saata. Seda väiksem on potentsiaalse Venemaa rünnaku korral Eesti venelaste toetus Vene armeele. Jne. Tasub mõelda!

Teiseks, kui eestlaste ja venelaste vahel oleks veidigi rohkem asjalikku suhtlemist, siis ei kütaks sellised avaldused, nagu täna tehti ÜRO-s (Euroopa kõige ahistatumad rahvusvähemused on mustlased ja Balti riikides elavad venelased), ja paljud muud selleteemalised uudised nii palju vaenulikke kirgi üles.

Miks? Sest siis saaks see "kannatav" pool "ahistavale" poolele öelda, et meie ei tea sellest midagi, meie käest ei ole seda küsitud, meie pole sellist asja kellelegi väitnud, ja veel enam - me tõesti ei tunne, nagu meil oleks siin nüüd nii halb elada. Ühesõnaga: meie pole Kremlis või linnaosavalitsuses kitumas käinud, ja see, millest uudises juttu, on poliitikute oma initsiatiiv ja looming. (Tuginen seda väites isiklikule allikale.)

Aga kuna suhtlus on väike, siis elab kumbki pool teadmatuses teise poole tegelikest seisukohtadest. Ja ägedamatel eestlastel on jälle võimalus öelda, et kui ei meeldi, eks minge siis tagasi Venemaale. Ja viha on jälle üles köetud. (Eesti venekeelsetesse infokanalitesse polnud see uudis tänase õhtu seisuga veel jõudnud. Huvitav, milline oleks Eesti venelaste endi reaktsioon sellele jutule?)

9 kommentaari:

ilves@metsas.ee ütles ...

loen just seda raamatut, soovitan kõigile - http://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?168288

nikitheone ütles ...

minu reaktsioon on see, et see on bullshit.

wk ütles ...

Nikitheone, äkki täpsustad, mis see SEE on, mis pullikaka on?

Anonüümne ütles ...

Arhiivihiir leidi täna arhiivist ühe eesti mehe seletuskirja, kus ta emotsionaalselt väitis - pigem töötaksin koos mustlase, juudi või neegriga, aga mitte selle mehega!

See hüüatus oli tehtud aastal 1994, põhjendamaks miks ta tööluusi tegi.

Kahjuks ei ilmnenud, mis rahvusest oli siis too mees. Kahtlustan et eestlane.

Äkki peaks sellise seletuskirjaga maha saanud mehe üles otsima ja rahvastikuministriks edutama.

Sartorius ütles ...

Jutt jumala õige ning ülalkirjutatule toetudes kutsun üles iga õiget eestlast kodustama üks väike prääksuv venelane ja hoolitsema ta eest.

wr ütles ...

Eks kindlasti on ka neid, kes mu seisukohtadega nõus ei ole. Las need siis vihkavad ja sõimavad edasi, lootuses, et just nii saab Eestile hea tulevik kindlustatud. Mina, nagu öeldud, seda lootust ei jaga.

Sartorius ütles ...

Minu arust on suuresti tegemist pseudoprobleemiga mille me ise - nii venelased kui eestlased tekitanud oleme. Iga kord kui kuskil vilksatab sõna "eesti- vene integratsioon" hakkavad kõik jube valuliselt reageerima ja vahtu üles peksma. Tegelikkused ju kõik bäckmanid, sirõkid jt ise tekitavad jüriliime ja kalevrebaseid. Ja kogu ülejäänud rahvas toidab neid oma liigse tähelepanuga, milles kajastuvad emotsioonid rohkem kui loogiline mõtlemine. Võibolla tuleks nii bäckmanitest, sirõkidest kui ka liimidest ja rebastest hoopis külmalt mööda kõndida ja oma tegemisi edasi toimetada rahulikult, selleasemel, et seisma jääda ja toetama või vaidlema jääda. Ja kui kogu eesti rahvas nii mõtleks ja toimetaks siis tekiks olukord kus klounid esinevad tühjale saalile ja see ilmselt kaua ei kestaks. Reaalselt ju elu toimib - mõlemad pooled ju saavad suheldud ja toimetatud koos.

wr ütles ...

Täiesti nõus selle tühja saali teooriaga!

Anonüümne ütles ...

Kirjutaks sellele postitusele kahe käega alla :)
Aga seda ma ütlen ka, et väga raske on mul isiklikult mõnikord jääda rahulikuks, kui mingid tegelased raiuvad nagu rauda, et Eestis peaks olema kaks riigikeelt või et Ida-Virumaale peaks andma mingi veidra autonoomia või et me peaksime koos venelastega tähistama võidupüha (ja kui neid tingimusi ei täideta, siis on tegemist eestivenelaste fašistliku tagakiusamisega) ja siis ma lõpuks juba ütlengi, et kui EV's elada ei meeldi, siis koligu sinna kus meeldib - nt Venemaale - ja vaataku kui mõnus seal on.

k.