esmaspäev, 10. jaanuar 2011

krt, miks näitlejad ei oska luulet lugeda?

Uuest aastast käivitus ETV-s saade "100 luulepärli". Tegu on 100 luuletusega, mis on teatud hulga inimeste poolt välja valitud kui eesti luule paremik. See selleks. Igal õhtul loeb pärast AK-d keegi näitleja ühe luuletuse ette. Ja see, vabandage väga, on erakordselt rõve! Näitlejad ei oska luulet lugeda, nad rikuvad selle lihtsalt ära, jätavad heast luulest järele ainult rootsud ja varred.

Näeb see siis nii välja: näitleja vaatab uduse pilguga kivistunult kaamerasse, teeb suu lahti, ohkab, lausub värsi, pööritab silmi, vaatab maha, ähib, vahib kuhugi eemale, nagu näeks seal midagi põnevat, ohkab välja järgmise värsi, ägab, nagu hakkaks surema, surebki vist ära, sest paus enne järgmist värssi on nii pikk, et kaob side eelnevaga, ärkab siis ellu, vahib teisele poole, ägab järgmise värsi, siis vahib vaatajale otsa nagu üritaks teda diivanisse pilguga kinni naelutada. Jälle pikk paus, ähkimine, ohkamine, ägin, hingeldamine...

Miskipärast on luulevälistel inimestel arusaam, et näitlejad on kõige õigemad luulelugejad: nad ju õpivad lavakunstikoolis kõnekunsti, hääldamist, hingamist, diafragmaga manipuleerimist jne. Jah, õpivad. Ja on muidu igati tublid, tehku aga oma kolme õde ja ühtset eestit ja punjaba potitehast, täieline respect. Aga jätku luule rahule! Nad ei oska sellega midagi peale hakata!

Ütlen siis, mida on vaja luule esitamise juures - on vaja unustada kõnekunst ja "õige hingamine". Kõik see on praht! Kui see kõrvale jätta, tuleb õige ütlemise laad juba ise. On lummavaid luuletajaid, kes esitavad oma luuletusi puhisedes-nohisedes (Toomas Liiv) või rabedalt fraase pillates (Olavi Ruitlane) või kraaksudes (Matti Milius-Moguči) jne. Mõni susistab s-i, mõni vuristab. Ka päris konarlikud esitusviisid - kui need on naturaalsed - on luule lugemisel sada korda paremad kui näitlejate võltspaatos, lakutud ja poleeritud diafragmastatud ponnistus. Tean luuletajaid, kelle etlus on niivõrd perfektne, et sellest peaksid näitlejad ise õppust võtma: Elo Viiding, Andra Teede, Veiko Märka, Jürgen Rooste, fs, Jan Kaus, Doris Kareva, Andres Ehin, Maarja Kangro...

Palun, mu armsad eesti näitlejad, lugege seda postitust ja võtke ennast kokku, lõpetage see eetris surmavaakumine ära! Luule ei ole nii püha, et peaks selle ees värisema. Võtke luule kahe käega kõvasti kätte - ja olge inimesed, mitte kunstetlejad! Luule ei ole ilu, luule on jõud. Luule ei ole habisev küünlaleek, luule on... On raske öelda, mis ta on - enne tekib silmade ette vanatestamentlik pilt Moosesest, kes hoiab mäetipul pea kohal kivitahvleid, taamal lõkendav põõsas. Jah, see on luule.

10 kommentaari:

konnula contra ütles ...

jah, kui meenutada seda etluskonkurssi, kus me käisime, muide Wimps, kas sa oled kursis, kas "meie omad" said vabariiklikult midagi, aga tahtsin öelda, et seal oleks Anu Lamp tõesti kõhklematult rajalt maha võetud meie poolt.Ma eriti teisi ei ole näinud, aga esmaspäevaõhtune pani ka mind õlgu kehitama.
Ma isegi arvan, et tegu ei ole oskamatusega, vaid seal on haltuura maik man, tekstiga pole tööd tehtud.

Küsimus võib olla ka mitte kõige sobivamas valikus, et näitleja ja luuletus ei sobi kokku. Ei tea, kuidas neid kokku viiakse. Igaüks loeb enda lemmikluuletuse? Vaevalt, pigem ei usu.
Kui Elle Kull kunagi ResPublica koosolekul minu kirjutatud tekste luges, see oli ääretult naljakas.
Aga Ummamuudu laulja Meelis Leis, oli kunagi Raadio2 saatejuht ja luges tunni jooksul terve portsu luuletusi minu esimesest luulekogust "Ohoh!", ilmselt ta polnud mind esinemas kuulnud, ma olin ju üsna tundmatu tüüp tollal. Aga ta tabas minu meelest õige tooni väga hästi ära, aga noh, ta vist pole näitleja ka.
Samas muidugi nt Mikk Mikiver oli küll etlemises tegija.
actice

zeeta ütles ...

on olemas luule kui poeesia, on olemas lyyriline luule - sellised nyansid ...
on olemas värsid, salmid, olmeriimid ja riimistatud sõnad ...
neid kõiki tuleb lugeda erinevalt.
ja lavakas seda yldiselt (vanasti vähemalt) õpetati.
Anu Lamp loeb oivaliselt mõtestatud irooniamaigulist värssi, nt.
esitaja ja esitatava sobivus on tõepoolest oluline, sobitutakse aga mitmeti - inimesed ikkagi erinevad. (konnula ja kull on kontrad kyll, jah)
kahjuks pole neid uusi luulesaateid ETVs näinud, tööl sel ajal.

wr ütles ...

Juhan Viiding luges ka hästi, aga see ei lähe arvesse, sest ta esmalt ju oligi luuletaja.

Võiks teha mingi ühisürituse, kus näitlejad kohtuvad luuletajatega. Sest ega tegelikult ju näitlejatel kirjanikega üldse mingit kokkupuudet õieti ei ole. Siis näitlejad kuuleksid, kuidas luulet tegelikult tuleb esitada.

Jüri ütles ...

mõnikord ma arvan, et näitlejale on lavastajat vaja ka sellisel puhul, aga seda etvs vaevalt pruugitakse. üks luuletus, mis see siis lugeda ei ole.
tegelikult ongi luule lugemine väga vastikult raske (ma enda oskuste ega oskamatuse kohta ei julge isegi midagi arvata) ja ühe luuletuse korralikuks lugemiseks peaks päris palju tööd tegema. luuletajad on muidugi oma tekstidega piisavalt tuttavad ja pääsevad sellevõrra kergemini.

siin hiljuti luges üks näitleja luulet nii, et ainus küsimus mis tekkis oli: "kas tal on hiljuti insult olnud?"

siiski, tasakaalu huvides olgu öeldud, et väga paljud luuletajad lugesid sessamas etvs oma tekste lausa väljakannatamatult halvasti. tunnistan teatud häbi ja häbematusega, et ma seda luulehetke väga tihti ei vaata, suuremaid üldistusi ei julge teha.

ilves@metsas.ee ütles ...

päris halb oli just telekas jah

wr ütles ...

Jah, Kreismann ei oska ka luulet lugeda. Jõllitas ühte punkti nagu näeks kauguses kumamas Elu Mõtet, aga vahepeal pidi ikka olevikust ka läbi hüppama, paberilt maha piiluma. Ei usu!

Jüri ütles ...

vähemalt otsisin alveri luuletuse üles ja lugesin läbi.
selgus, et ma ei olnud elavas esituses ikka üldse mõtet jälgida. hea luuletus on.

ps. ma tean kuidas seda peab lugema!

Unknown ütles ...

ei oska jah! Ja miks loevad ainult vanad näitlejad, kes proteeside klõbisedes habesse pobisevad? ja elust paistab neil villand olevat. Kas tüdimus ja igavus on siis IN?
Tahaks näha särasilmseid noori esitamas kõlava häälega head luulet (praegune valik on küsitav)... ja kaamerasse s.t. vaatajale silma tuleb ka julgeda vaadata.

Jüri ütles ...

http://etv.err.ee/arhiiv.php?id=101369

ma ei salli muidu ojapetsi, aga see on hea. esiteks on see naljakas ja teiseks, erinevalt ülejäänud näitlejaist loeb ta mõtte välja ja saab ka artikuleerimisega toime.

Jüri ütles ...

http://etv.err.ee/arhiiv.php?id=101369

ma ei salli muidu eriti ojapetsi, aga siin loeb ta mõtte välja ja on samal ajal naljakas. isegi igast sõnast saab aru (erinevalt enamikust diafragmaga manipuleerivaist näitlejaist).

ja vb parodeerib ta ka luuletajaid kes oma tekste loevad.

ja andke andeks, selles tekstis pole mõtet ollagi, aga esituse põhjal - pole paha!