kolmapäev, 8. detsember 2010

retronurk: uusi sähvatusi seebikarbi eerast

.
Sellel pildil olen koos Hedda Maureri ja Anke Lil'iga 1998. aasta suvel. Ilmus koguteos "Kruogan" ja me läksime seda Meie Meelde promoma. Saimegi promotud, tollase Ajakirjandusmaja ees tegime ka fotosessiooni.

Neist punastest pükstest peaksin kirjutama eraldi mälestused. Oh kuidas ma selliseid otsisin! Kuni 1997. aasta sügisel ühest vanalinna poekesest järsku leidsin. Kandsin neid, kuni nad rebenesid ühel Peda eesti fillide väljasõidul 2000. aasta kevadel. Tahtsin hüpata ühe kivi otsa, aga järsku - püksid rebenesid ühest ebamugavast kohast. Ja jäigi hüppamata.

See foto on tehtud ühel väga mälestusväärsel õhtul. Nagu kuupäev fotol kinnitab, 30. novembril 1999. Contral tegutses mõnda aega koguni fänniklubi ja see fänniklubi korraldas Haapsalus miski suurema Contra-ürituse. Sel üritusel ongi see pilt tehtud. Mind ja Jürgenit kutsuti ka, n-ö külalisesinejaks. See oligi vist mu esimene isiklik kokkupuude Contraga. Pärast sõitsime mina ja Jürgen Tallinnasse tagasi samas autos Vahur Kersnaga. Fotol kõige paremal tuntud Läänemaa kirjamees Viljar Ansko.

Peda-ajad! Noored eesti fillid! Ei ole enam selliseid aegu Pedas, ei ole Pedatki! Hea, et sai õigel ajal ülikoolis ära käidud. Ja ei ole enam neid seinugi, mis taustal paistavad, need ju nüüd lammutati maha: Peda kohvik ja raamatukogu ja... Fotol mina, Jürgen Rooste ja Lauri Vanamölder. Ilmselt 1999. aasta ehk II kursuse kevadel.

See on väga kirjanduslooline foto. Minu esimene ja seni viimane isiklik kohtumine Hellar Grabbiga. See leidis aset 2001. aasta kevadel, ühel soojal, kuid vihmasel päeval Rahvusraamatukogus. Nagu mälust välja kangastub, võis tegu olla Aarne Rubeni romaani "Vares-Barbaruse valitsus" esitlusega. Kui nii, siis saab foto ka suht kindla kuupäeva: 16. mai. Sest seda daatumit kannab Rubeni pühendus minu eksemplaris. Foto tegi Teet Malsroos.

Juhufoto Rahva Raamatu kaupluses Draamateatri vastas. Fotol mina, Elo Viiding ja fs. Mis asjus me sinna sattusime, ei mäleta. Elo sirvib 2001. aasta Loomingu juulinumbrit. Ju siis on foto selle aasta suve lõpus tehtud.



Kuskil 2002. aastal toimus Raekoja platsil mingi metsateemaline üritus. Suur lava oli püsti pandud. Mina ja Jürgen esinesime ka. Tutvusin seal Rein Rannapiga, kes tegi mulle ettepaneku kirjutada ühele ta viisile sõnad. Eks ta otsis uusi, värskeid sõnadekirjutajaid. Aga ma ei saanud selle tööga tollal kuigi hästi hakkama, tegin suht kehvad sõnad. Pärast Jassi Zahharov ühe korra laulis seda laulu - aga rohkem polegi sellest midagi kuuldud.


2002. aasta maikuus ilmus mu romaan "Lipamäe". Sel puhul soovis ETV kultuurisaate võttegrupp sõita romaani tegevuse toimumispaika, et seal mind intervjueerida. Sõitsimegi siis Kaaruka külla. Natuke filmisime Lipamäel, seal ka mõlemad fotod tehtud. Osa juttu võeti linti ka Kassaka talu aias õunapuude vahel. Ja nagu ma mäletan, sõitsime tagasi Peetri kaudu, ju ma siis näitasin teleinimestele ka kirikut, mis romaanis maatasa tehti.

4 kommentaari:

Lauri ütles ...

See kivi, mille tõttu su püksid rebenesid, polnud lihtsalt kivi. Vaid see oli Muuga mõisa tiigi kõrval olev mürakas, millel tahvel umbes sellise viitega, et siin sündis Eduard Vilde. Ja juhtus see Leo Villandi järjekordse ekskursiooni ajal. Nii et kultuurilooline värk. Kivi näeb sellelt aadressilt: http://www.v-maarja.ee/?part=gallery&i_id=957

wr ütles ...

Aitäh täiendamast!
Äkki sul on ka täpselt meeles, millal see kolmekesi pilt Peda ees on tehtud?

Ja too Muuga-reis oli ju 2000 kevad, eks? 2001 me käisime Türil ja Tartus.

Anu V. ütles ...

Oli küll 200. aastsa kevad. Ma käisin spetsiaalselt albumit vaatamas - mul on sinust, Laurist ja sellest kivist pilt ka:)
Anu

wr ütles ...

Hm, Anu! Skänni sisse ja levita!