reede, 3. detsember 2010

Berk Vaheri mõtteuperpallike

Berk Vaher kirjutab tänases Sirbis:

"...kosutav oli viimases Loomingus näha Alvar Loogi ülikriitilist hinnangut Wimbergi luuletusteks nimetatavale piinlikule haltuurale (ehkki see polnud Loogi paremaid arvustusi, sisaldades peaaegu sama palju mõttekordusi kui selle objekt). Wimberg on kirjutanud arvestataval tasemel proosat ja ilmsesti meeldib luuletajana mudilastele, kuid ma pole kunagi mõistnud, kuidas saab teda kui luuletajat täiskasvanutele mõeldud kirjanduse kontekstis „tegijana” võtta. Tegijamana kui näiteks on taibatud laiemalt võtta Marko Kompust või Kiwa – aga muidugi, üks on ju lihtne, lõbus, rahvalik ja aitab nõnda kirjandust populariseerida, teised aga panevad mingit obskuurset sürri, mis siingi lugejale peale ei lähe, mis siis veel tõlkevõimalustest kõnelda."

Nii siis ei mõista Berk, kuidas mõned tahavad mind võtta täiskasvanute luuletajana. Aga on vastuse kohe seejärel justkui iseenesest ju andnud: olen lihtne, lõbus, rahvalik ja aitan kirjandust populariseerida. Nii ongi! Seepärast olengi täiskasvanute luuletaja. Mõistad ikka küll, Berk, kui natuke mõtelda üritad!

Kuid ega mõistus olegi see osa, millele ma Berk Vaheri puhul panustaksin. Pseudotarkust täis tuubitud ninaupitaja ja tähtsapanija. Nagu olen aru saanud, on tema ampluaa rohkem paberite täitmises, mida ta Tartu Kirjanduse Maja ametnikuna igapäevaselt teebki. Ja teeb suurepäraselt. Tehku edasi. Meid, kirjanikke, jätku oma ignorantse lobaga rahule.

Kiwa on tore mees, aga tema "ilukirjanduslikku" loomingut olen jah nõus praeguse seisuga nõus asetama ainult jutumärkidesse. Mulle tundub, et ka ta ise ei sea endale ses vallas nii suuri sihte kui tema isehakanud jutlustaja Berk. Ja Kompuse luule on lihtsalt anekdoot. "Obskuurne sürr" on mõlema isiku puhul täpne sõnastus. Sellise luulega pole tõepoolest kellelgi midagi pihta hakata.

Maitse asi, loomulikult. See on minu maitse. Aga ehk kellegi veel.

PS. "Wabastatud wärssides" on üks luulelõik ka Berk Vaherist.

HILISEM LISANDUS

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

populariseerimise jutt on küll 10-sse. mulle pole kunagi luuletusi lugeda meeldinud. vast ainult lasteluuletusi. aa need luuletused, mida sa oma blogisse kirjutad, meeldivad mulle! tavaliselt ma igasugu üliarenenud meeltega kirjandusasjatundjatele pajatangi, et luule mulle ei meeldi, aa wimbergi oma meeldib :)

wr ütles ...

Hehe, aitäh!

Indrek ütles ...

Hr Wimberg, palun öelge kas teie toodud hind ühe luulerea kohta vstab tõele?

http://www.sirp.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=3781:kirjaniku-t-tuleb-kalliks-kuulutada&catid=7:kirjandus&Itemid=9&issue=3125

konnula contra ütles ...

oi-oi-oi

ma pean seda arvustust lugema, kuidas ta tõestab, et wimbergi luuletused kuhugi ei kõlba, hästi peab tõestama

a no wimps ja berk on niikuinii vastandid nagu suvi ja talv, nende nääklemine ei pane üldse imestama

aga on ka muide inimesi, kellele meeldivad nii wimps kui marko kompus, mina olen

stanc

wr ütles ...

Jah, 30 kr värsi eest neto on täiesti normaalne taks. Miinimum.

Ehkki ise eelistan hinda määrata luuletusele n-ö otsa vaadates. Kui pikk ja milline on sisu. 4-6 salmi eest mitte vähem kui 500 neto. Sõltub ka asjaoludest. Mõni ajaleht maksab 1000 bruto. See tegelikult ongi ühe korraliku luuletuse kasutamise hind. Kui tellimise peale kirjutatud, siis on veel kõrgem.

(Kui nüüd mõni peaks leidma, et seda on palju, siis lasku käia, kirjutagu ise 1 salm riimilist või 10 rida vabavärsilist luulet ja vaadaku, kas keegi teine tahab seda lugeda.)

wr ütles ...

Oli jah selline arvustus, mis siis ikka. Ainult Berki rõõmus karglemine selle pärast on tobe.

Aga minule meeldivad näiteks nii Contra kui ka fs!

Indrek ütles ...

Aitäh selgitamast.