teisipäev, 2. august 2011

ajalooline flashback

Jaa, jaa, seda uudist lugedes meenus mulle, et Paides oli kunagi 21. juuli väljak. See oli linna peaväljak, mille ääres oli Türi bussi peatus ja kiriku ees takso-ootajate järjekord. 21. juuli viitas loomulikult 21. juulile 1940, mil Eesti Vabariik smugeldati nõukogude rahvaste vennalikku perre. Nüüd on Tallinnal oma kuupäevanumbriga väljak.



Endine 21. juuli väljak Paides, 2008 (F: Wr)



21. juuli väljak Paides, 1966 (Järvamaa Muuseum, allikas)


Ei usu küll, et keegi hakkab Harju mäe kohta pikalt ja lohisevalt ütlema "20. augusti väljak". See oli, on ja jääb ikka Harju mäeks. Õelalt spekuleerin, et küllap töötas selle pseudoprojekti kallal ikka grupp ametnikke, äkki isegi mitu ametkonda, kes kõik said ka selle eest preemiat.

Kunagi oli Tallinnas "V. I. Lenini nimeline kultuuri- ja spordipalee", aga linnarahvas nimetas seda hoonet ikka linnahalliks, ükskõik, kas paluti või kästi.

7 kommentaari:

Manjana ütles ...

kohe kurb lugeda, kuidas nii vana inimene ajab juuni ja juuli segamini. 21. juuni 1940. aa toimus riigipööre (rahvas tänaval, poliitvangide vabastamine). kuid 21. juuli 1940 kuulutas Riigivolikogu Eestis välja NSV (mida ENSV-s ei peetud nii oluliseks sündmuseks) ja kõiki asju nimetati ikka riigipöörde ametliku kuupäeva järgi.

wr ütles ...

Milles ma siis eksisin? Paides oli 21. juuli väljak ja NSV moodustamist ma silmas pidasingi.

Manjana ütles ...

ma väidan, et paides oli 21. juuNi väljak. kahjuks on internetis ainult üks jutt, kus sama väidetakse: Ervin Õunapuu tõmbab mõõga.
Võid sa oma väite tõestuseks mingi viite tuua?

wr ütles ...

Ee... et nagu mida sa öelda tahad? Paides oli 21. juuli väljak. Guugeldada sa oskad, näed ise. Mu postituses on ka nii. See, et 10 a tagasi lohakusest 21. juuni kirjutasin, ei puutu asjasse.

Lauri ütles ...

Mind aga huvitab, kuidas on võimalik mäge väljakuks tituleerida? Joobnu fantaasia?

wr ütles ...

See on lihtne. Tuleb mäe ots buldooseriga tasaseks lükata. Siis on 2 in 1. Kõige lahedam oleks väljakule veel ka torn püstitada.

Lauri ütles ...

Hea mõte! Nii saaks ju rajada väljakuid ka Džomolungma, Kommunismi mäetipu ja Kilimanjaro otsa.