laupäev, 13. märts 2010

väike fotogalerii: tänane Tallinn

.
Jalutasime täna veidi linna peal. Taevas oli sinine ja olemine märtsine. Tegime mõned pildid ka.

Nagu näha, on Raekoja platsi päikselisemasse serva, kust kevad varem peale hakkab, juba välilauad üles pandud.


Raekoja platsi ääres asuv Tallinna Raeapteek - kui keegi ei tea - on üks vanimaid Euroopas (seega siis ilmselt ka kogu maailmas) ühel ja samal kohal tänini tegutsevaid apteeke. Esimene dateeritud teade selle tegutsemisest on pärit aastast 1422. Jaan Kross on selle apteegi seadnud oma suurepärase ajaloolise lastejutustuse "Mardileib" tegevuskohaks ja lasknud oma tegelastel seal avastada - martsipani.

Tegime seal meiegi sisseoste. Küsisin, kas muumiat või juudakeeli ka müügil on. Müüja mõistis ja kostis vastu: ei ole! Siis küsisin, kas vastab tõele, et apteegiõhk on tervisele kasulik. Selle peale kosteti, et kui selle tervistavasse jõusse uskuda, siis psühholoogiline moment on vast ikka olemas. Selle peale tsiteerisin klassikut: "Jooge, mis teile antakse, ja uskuge, lootke ja armastage, siis saate kõigest ja kõige üle võimuse!" Sellega oli apteeker täiesti päri.


Vaade apteegi aknast Raekoja platsile


Siis läksime NoKusse sööma. Aastast 2001 on see olnud mu lemmikkõrtse Tallinnas ja püsinud õnneks muutumatuna. Sisekujundust ei ole "huvitamamaks" uuendatud või rikutud, muusikaline taust ei kisu kõrvu peast, külastajaskond on intelligentne ja uks käib endiselt kaardiga kinni. Ja vaadake seda arvutit seal letinurga peal. Jaa, kunagi oli aeg, kus siinse blogi autor sai oma e-kirju lugeda üksnes Pedas, Karu tänava ühika esikus või - NoKus, letinurga peal. Iseasi, kas see sama arvuti on...

Eesti Post müüs Postimaja maha. Mis sest nüüd saab, kes seda teab. Tallinna linnaarhitektide ja neid kinniplekkivate võimumeeste maitsehinnaguid päris hästi tundes arvan, et sellest kenast majast lastakse buldooseriga üle ja tehakse sinna peale järjekordne odav klaasist ja betoonist rõve pinal, nagu need on mõlemal pool kõrval. You go, Vilen Künnap!

(F: Wr, Katja)

Kommentaare ei ole: