neljapäev, 26. november 2009

kaks soovitust arvuti väliskõvaketta asjus

Juhtus nii, et paar nädalat tagasi läks katki mu arvuti väliskõvaketas (Maxtor 200GB, 2006). Alguses tegi paaril käivitamiskorral lihtsalt häält tõk-tõk-tõk-tõk, ja kahises nagu bensiinita mootor, ja läks kõvasti aega, kuni tekkis side ketta sisaldusega. Aga siis läks asi täitsa õhtale, side sisaldusega null. Muidugi hakkasin otsima arvutiparandust, kus saaks vähemalt kettal olnud info kätte. Järgnevalt kaks soovitust kõigile, kes peaks tulevikus seisma sama probleemi ees:

1.
Kui arvuti väliskõvaketas hakkab tegema häält tõk-tõk-tõk-tõk, ja kuuldub nagu automootor, milles pole bensiini, tõsta sellelt ruttu andmed ära - need helid on ketta viimased hingetõmbed, see on peagi omadega õhtal. Reeglina on välisketaste kasutamisaeg 3-5 aastat.

2.
Kui hakkad otsima arvutiparandust ja sulle ühes kohas öeldakse: "Kas teil on seal väga vajalikud andmed peal? Nende taastamine algab alates 20 000 kroonist", siis ärge ehmuge, vaid soovige viisakalt head päeva ja otsige uus parandus, kus sama asi tehakse ära 600 kr eest, sh käibemaks.

Nüüd olen rõõmus. Ei peagi hakkama Allan Vainola avaldamata kodusalvestusi ega mp3-de kogu "House of Rising Sun'i" erinevatest esitustest (praegu 32 nimetust) uuesti kokku korjama, halvemal juhul taga nutma jääma. Rääkimata muust. Sellestki, et uuel kettal on ruumi 5x rohkem.

10 kommentaari:

Unknown ütles ...

260 erinevat versiooni laulust House of the Rising Sun leiad näiteks siit - http://risingsun.pp.ru/

Mare ütles ...

Vaatasin oma
nelja aastast kõvaketast, kes teeb kriiks-krääks-prööks,
ja oma viie-kuue aastast läpakat, kes lihtsalt ei tööta normaalselt, jookseb kogu aeg kokku ning vahepeal teeb kõva puhurihäält.
Mälupulgad on ka iidamast-aadamast ja kõige suurem mahutab pool giga.
Täitsa hirm tuli peale.

wr ütles ...

Sport...: Uhh! Huvitav!

Mare: Jaa-jaa, kui sellised helid, siis soovitaks igaks juhuks riistvara parandusse uurimisele viia, või vähemalt olulistest asjadest koopia teha. Läpakatele pannakse brändi esinduses ka uusi kõvakettaid, mis on paremad ja suurema mahutavusega.

Unknown ütles ...

See on üks mu varjusurmas olelev blogi, mis sai kunagi Tallinna sportakrobaatika tegemiste tarvis üles säätud.

Ka see link oli sulle tarvilik?

wr ütles ...

Ei saa salata, see link on väga huvitav. Seda enam, et saab alla ka laadida. Tänud viitamast!

afanasjev ütles ...

Aga osta tavaline lauaarvuti ning pane sinna mitu tavalist kõvaketast sisse + suurem ventikas. Tavalised kettad hästiventileeritud korpuses peavad kauem vastu, sest nad saavad vähem klobida ja rohkem jahutada. Ka on varukoopiate tegemine kiirem. Rääkimata sellest, et jupid on odavad ja kõike saab ise lisada/vahetada (vajalikud kannatus ja kruvikeeraja).

wr ütles ...

Kes see tänapäeval enam lauakat ostab...!

afanasjev ütles ...

Kui arvutit ühes tirima ei pea, on läpakas umbes sama vajalik nagu kaasaskantav külmkapp.

Funktsionaalsuse küsimus.

Eks ta maitse asi ole kah.

wk ütles ...

Oleks ju abiks ka viidata selisele asjalikule parandusele, kus talutava hinna eest andmeid taastatakse?

wr ütles ...

Tõsi. Meybo Nõmme Digitohter.