teisipäev, 24. november 2009

kaks ettepanekut perearstisüsteemi reformimiseks

Eilse päeva olulisima uudise valguses analüüsisin Eesti perearstisüsteemi ja jõudsin järeldusele, et see vajab kahte olulist muudatust. Need muudatused oleksid järgmised:

1.
Lisaks perearstile peaks igal inimesel olema ase-perearst, kelle poole on võimalik pöörduda siis, kui põhiperearst ei ole kättesaadav (pole tööl, on haige, ülekoormatud vms). Kui kõne all on inimese tervis, siis ei saa olla argument, et perearst X töötab paaritutel kuupäevadel ainult 8-14. Nii ei pruugi perearsti lausa 3 päeva järjest tööl olla, kui nädalavahetus kaasa arvata, rääkimata esimesest vabast visiidiajast.

2.
Igal inimesel peaks olema võimalus oma perearstile või ase-perearstile kas või keset ööd otse helistada ja vähemalt konkreetset nõu küsida. Igal inimesel peaks olema selleks puhuks tema perearsti mobiilinumber.

Kui perearst ei ole valmis inimesi aitama 24h, siis ärgu õppigu arstiks. Või ärgu kirjutagu Hippokratese vandele alla. Oled seda vannet vandunud, siis ära aja juttu, et sul on palk väike või pole sinu töö (= sul on inimeste tervisest ükskõik). Siis hakka ehitajaks või kingsepaks.

14 kommentaari:

E:r ütles ...

Number 2 ei ole realistlik.. see on mula.

"Ärgu õppigu arstiks" tähendab mida.. tähendab seda, et keegi ei hakkagi perearstiks!

Perearsti infotelefon on väiksemate hädade puhul asjalik, kiirabi PEAB olema võimeline suuremate hädade korral aitama.

Jah, "eriolukorras", Pandeemia tingimustes ei tohiks arstid 8h peale alustamist haiglast välja jalutada, aga inimõigused on neilgi.

Anonüümne ütles ...

Kui küsida tohib, siis millal perearstil on magada lubatud? Ma ei viitsi internetist otsima hakata, kui kaua inimene ilma uneta elus püsib. Ja võib juhtuda, et perearstil on eraelu. Ja lapsed. Või ei tohi perearst äkki lapsi ka saada? Et hakkab tööd segama või nii.

Esimene punkt pole teostatav puht majanduselikel põhjustel - pole praegustelegi arstidele-õdedele palka maksta, kust see abi-perearsti palk võetakse?

Et arstiabi peaks sotsmaksu maksvatele kodanikele paremini kättesaadav olema kui praegu, on aga siililegi selge.

Kõik hakkab peale ka iseendast. Kui ikka vähemalt üritad tervislikult elada ja natukenegi oma paksu tagumikku liigutada, ei lähe tervis kah nii lihtsalt käest ära.

wr ütles ...

Mispärast mula? Kas on ebanormaalne nõuda, et arst, keda riik sellisel kujul peale sunnib, oleks inimesel kogu aeg siis juba ka kättesaadav? Perearst peaks ju kõiki oma patsiente ISIKLIKULT tundma, erinevalt perearsti infotelefoni valvetöötajast.

Ja kui perearstil on liiga palju patsiente, nii et ta üldse rahu ei saa, siis tuleb seda arvu vähendada. Mäletan, kuidas mulle ühes polikliinikus üritati vastavat blanketti pihku suruda, et ma ikka kellegi teise hingekirja läheks... Patsientide arv on vist seoses mingi rahanumbriga?

Elu ja töö ei ole kellelegi meelakkumine, peale mõnede poliitikute ja ärimeeste. Kõigil tuleb rabada. Miks perearstid üldse ainult poolikuid tööpäevi teevad? Kõik teised töötavad palehigis E-R 9-17, miks perearstid ei võiks sama teha?

wr ütles ...

Vastus anonüümsele on minu eelmises vastuses. Täiesti mõistuspärane oleks nõuda, et perearstid töötaksid nagu KÕIK teised inimesed, E-R 9.00-17.00. Millest need poolikud tööpäevad? Töö ei ole ju raske - aga on OLULINE. Just perearsti saatekirja on enamikus kohtades vaja. Seda enam, et arstlikku läbivaatust teevad enamasti teised arstid, need, kelle juurde perearst visiidi määrab.

Elina A. ütles ...

No meil Võrus on perearstiga (keda vajame põhiliselt laste jaoks) küll nii, et saab ka helistada mobiilile nädalavahetusel. Ja kui keegi ei peaks saama, siis on olemas väga hea tasuta perearstinõuandeliin 1220. Sinna olen korduvalt helistanud.
Ja vähemalt Võru OÜs Võru Arst on ka nii, et kui oma arst on ära, asendab teda mõni teine OÜ arst. Ja koju tuleb meil arst ka, on korduvalt käinud ning on vaadanud üle ka need pereliikmed, kelle perearst ta tegelikult ei ole.

Ilmselt on Tallinnas olukord hullem, niisamuti maakohtades.

dr Baarmän ütles ...

Keegi võiks selle õnnetu vandumise lõpuks ise kah läbi lugeda:
Kui tähele paned, pole seal 24h kättesaadavusest ridagi.
Aga mul on Sulle kah 2 küsimuse vormis ettepanekut:
1. Kas Sa ise oleksid valmis vastama lugejate küsimustele ja kriitikale 24/7/365? Ise sa ju selle elutee valisid :)
2. Kas Sa julgeksid usaldada kaks nädalat järjest patsientide hädakõnedele vastanud, väsinud, magamata ja paistes silmadega arsti diagnoosi? Ja järgiksid kõhklematult tema ravijuhiseid? :p

dr Baarmän ütles ...

Ahjaa, kell 14-18 teeb su perearst koduvisiite või, mis tõenäolisem, tegeleb Haigekassa bürokraatiaga.

wr ütles ...

Oktoobrist 2001 olen ma olnud 24h kirjanik. Ja eriti viimastel aastatel olen ma teinud tööd, mis ei ole lõppenud ei õhtul kell 17 ega reedel, kui teised lähevad nädalavahetusele. Jah, minu jaoks ei ole eriti olemas vahet, mis nädalapäevaga tegu. Seejuures olen ma arsti kõrval suht tühise elukutse esindaja.

Anonüümne ütles ...

Julgen arvata, et sinu nn tööpäev ei alga ka kell 8 või 9. Et su tööpäev ei lõpe kell 17, selle oled ikka ise valinud.
Mingi veider viha keeb sul üle pea.
Küsimus, et kas perearstil tohib olla isiklik elu ja kuidas ta oma laste eest peaks hoolitsema, et 24/7/365 sulle kättesaadav olla, on sul veel vastamata.
Siiralt tahan teada, mida sa sellele peale kostad.

Anonüümne ütles ...

Minu meelest see jutt küll vihast ajendatud pole. Kuna a) ma ei ole pensionär, b) mul ei ole lapsi ning c) suudan omal jalal kohale minna, siis tunnen end iga kord üsna süüdi, et miks ma sinna üldse julgesin oma nina pista. Eriti loll tunne tekib siis, kui oled juba 1,5 tundi ukse taga oodanud... Helistamisega veel hullem. Perearst pole andnud lehekest kellaaegadega, millal ta tööl on, samuti ei leia seda internetist. Kui ta ka on tööl, siis enamasti ei taha õde ühendada või siis käsib (ise sügavalt ohates) arstiga hästi lühidalt rääkida, sest üks ema lapsega on hetkel sees... Nii et kui ma ka käin seal korra 3 aasta jooksul, siis seda tunnet küll pole, et perearstil isegi minu vastuvõtule mõeldud aja jooksul oleks aega mind kuulata.

Anonüümne ütles ...

to teine anonüümne
Väike selgitus: ma ei arvagi, et praegune perearstisüsteem on perfektne. Kaugel sellest. Peamised probleemid tulevad aga alarahastusest.

Miks ma blogiomaniku vihale tähelepanu juhtisin - see on suunatud süsteemi ühe ohvri - perearsti vastu, kellele esitatakse siin blogis ebainimlikke nõudmisi a la olgu 24/7 kättesaadav või mingu kraavi viskama. Sellist suhtumist ei saa mitte kuidagi mõistlikuks pidada.
Ei saa nõuda teistelt inimestelt seda, milleks ise võimelised polda. Mitte keegi ei ole võimeline 24/7 tööpostil olema. Rääkimata sellest, et see on seadusevastane.

Niisiis - viga on süsteemis, mitte selles, et on inimesi, kes on vaevaks võtnud arstiks õppida ning on nüüd sama süsteemi vangid kui patsiendidki.

Minu perearst andis mulle visiitkaardi vastuvõtuaegade ja oma mobiilinumbriga esimesel visiidil ja vajadusel helistan talle tema töö ajal. Pole kunagi ühtegi halba kogemust olnud, pole kunagi abist ilma jäänud.
Ka arstid on erinevad, nagu inimesedki.

wr ütles ...

Nõus 19.27 anonüümsega. Suht nullilähedane on näiteks info perearstide kohta internetis. Leheke lauatelefoninumbriga ja nende 8-14 ja 14-18 kellaaegadega on mõnikord kõik, mis nendega seob. Ürita siis neid tabada! Isegi vabariigi presidendi saaks enne kätte. Meie e-vabariigis on e-pank ja e-kool ja e-maksuamet, aga perearstiduses on infoliikumine 19. sajandi tasemel: ainult lauatelefon.

Olgu öeldud, et mul on täitsa mõistlik perearst, asjaliku jutuga mees. Aga ka tabatav ainult nappidel aegadel. Nagu ka lapse perearst: lugupeetud doktor, aga helistamise aega oota nagu kuuvarjutust.

19.27 anonüümse kommentaar tõi ka meelde, kuidas käisin oma perearsti juures oma tervist kontrollimas. Avalikkuses tehakse kampaaniat: mehed üle 30, minge ja kontrollige oma südant ja muid asju. Läksin, ja esimese asjana küsiti minult, et kui ma millegi üle otseselt ei kaeba, siis miks ma selle asjaga vaeva näen. Ma ei hakanud targutama, et nt ohtlikud kasvajad ei anna endast alguses üldse häirekellaga märku, pidasin arsti sellest asjast nagu teadlikumaks. Lõpuks suunati mind paari kohta.

Tõesti, milleks kõik need suured ühiskondlikud tervisekampaaniad, eriti meeste tervise pärast muretsemised, kui ma pean leiutama mingeid vabandusi, et arst mind ette võtaks? Arst võib ise olla tark ja usaldusväärne, aga tee temani on millegipärast väga keeruline.

Anonüümne ütles ...

Imetlen blogipidaja järjepidevust talle ebameeldivate küsimuste eiramises. Pilt kirjanikuhärrast sai palju selgemaks.

Anonüümne ütles ...

19.27 anonüümne võtab uuesti sõna

Leian jätkuvalt, et wr ei jaura niisama. Kes on vaadanud seriaali "Sõbrad" ehk mäletab ststeeni, kus Ross käis ka suure mehena oma lapseeaarsti juures. Põhjus lihtne- arst kuulas ära, andis kommi ja lohutas...
Minu maal elavad vanemad imestavad siiani, miks ma pean perearstile pääsemiseks 1,5 nädalat enne aja kinni panema. Nemad lihtsalt lähevad vajadusel kohale.

Tallinnas aga on perearstid nii koormatud, et lõpuks jutule pääsedes ei söanda enam mitte koheselt tapvatest muredest rääkidagi. Mul käis mees perearsti juures, et oma veregruppi teada saada. Täiskasvanud inimene ju võib oma veregruppi teada!!! Perearst aga küsis, et milleks teil seda vaja on ning alles pika selgitamise peale oli nõus proovi võtma.

See siin pole loomulikult isikliku hädaldamise ja arstide sõimamise koht, kuid inimeste heaks välja mõeldud süsteem võiks siiski toimida inimeste heaks.
Ja perearst võiks olla alati kättesaadav (va juhud, mil nagunii kiirabisse helistad).
Ja ajal, mil meil on tore veebikeskkond iPatsient, mis võimaldab veebis eriarstile regisreerimist, maksmist, ilma polikliiniku registratuuri läbimiseta otse arsti ukse taha minemist ja hilisemat analüüside/diagnooside vaatamist, tundub tõesti kummaline, et perearst nii raskesti kättesaadav on.
Pikk jutt lõppenud!