esmaspäev, 20. juuli 2009

Olavi Ruitlase "Naine" - soovitan!

.
Tunnen Olavi Ruitlast isiklikult umbes 10 aastat. Ja kui ma peaksin hakkama temast kirjutama persoonilugu ja avama temas kõige olemuslikumad jooned, siis nimetaksin esimese asjana tema siirust, otsekohesust ja südametunnistust. Olavi on hea südamega aus inimene, kõlagu ta luuletused või väljaütlemised kui tahes väljakutsuvalt.

Nüüd on see siirus, otsekohesus ja südametunnistus omandanud ka kirjanduslikult väga kõrgetasemelise kuju - raamatuna "Naine". See on äärmiselt hea raamat, kindlalt üks selle aasta proosa tippe.

Vähe on ilmselt neid mehi, kes seda raamatut lugedes ei jää ühel hetkel jahmatuses vaatama: kurat, need leheküljed on nagu täpselt minu elust kirjutatud! Sõna-sõnalt!

Olavi on teoses loobunud absoluutselt igasugustest nimedest, isegi kohanimedest. Ja nimetab tegelasi ainult tinglike hüüdnimedega nagu nt Naine, Väike Naine, Kirglik Naine jne. See muudab teose - mis iseenesest kujutab elu kirurgi täpsuse ja halastamatusega - veel suuremaks kui elu, annab sellele mingi suure üldistuse, valmilikkuse, tähendussõnaliku mõõtme.

See on siira, ausa ja südametunnistusega MEHE kirjutatud raamat NAISTEST. Ja iga lause, mõte, sõna on täpselt mõõdetud ja kaalutud. Ilukirjanduslik suursaavutus. Ja mis veel: see raamat meeldib ka naistele, Katja palus Olavile oma komplimendid edasi öelda.


Piltidel: Olavi ja tema raamat hiljutilõppenud seminaril Lätete Pääl. All loeb "Naist" lasteraamatute pildimeister Marja-Liisa Plats.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

tuntavalt alla keskmise koolitatuse nivooga joovpõlvkonna literaadist isase heietused madalama keskklassi emastest vä?

wr ütles ...

Lollus.

Anonüümne ütles ...

anole 9:14

miks sa üldse küsid siis vä?

Anonüümne ütles ...

oma silm on kunn, ostsin ja loen läbi. Kuigi autoripoolene Lewinski Moonika laadis promo ehmatas, et tegu on alaväärtusliku tegijaga! Täna olla teost Apollo süsteemi poodides oma 10 tk maha müüdud. Tallinna ja Tartu raamatukogudesse veel pole toodud,küll aga mitmetesse maaraamatukogudesse on 26 tk tellitud :)

Unknown ütles ...

Ostsin ka ja läbi loetud!"Kui joob mees, siis põleb maja katus, kui naine, siis terve maja", sihukesi tarksõnu tõi meelde see konspektilaadne elukirjeldus! Olgu õpetuseks teistele mehehakatistelle, et ei maksa võtta "kohvritega" second-hand naist ka täitsa kuivale jäänuna ja tühja kõhu sunnil - kes ei osanud eelmisega elada, jätkab samas vaimus ka uuel ringil? Võta naine omast kastist ja ole ise mees oma ihuvilju üles kasvatama.