teisipäev, 15. detsember 2009

Silver Anniko "Rusikate" uustrükk - kas võeti müügist maha?

Paar nädalat tagasi jõudis raamatupoodidesse müügile Silver Anniko kunagise populaarse romaani "Rusikad" (1979) teine trükk. Raamatu tiitellehele ja selle pöördele polnud kirjastaja ega toimetaja nime märgitud. Kataloog ESTER-i abiga saab siiski teada, et väljaandjaks on keegi Arelando Grupp.

Küll aga kandis raamat uhkelt 1979. aasta tutvustusteksti, mis mõjus tänases päevas naeruväärsena. Ja raamatu väljaandmist saatis tavatult suurejooneline reklaam bussipeatustes.
Reklaamgi oli maitsetu: kaks tibi ja raamatukaas, juures kiri "Lettidelt korjatud kultusromaan taas lugejate ees", või midagi sellist. Silmanähtavalt oli loodetud suurt (hõlp)tulu.

Aga nüüd on kuulda, et ka see raamat on lettidelt korjatud! Tõesti, ei Apollo, Rahva Raamat ega Raamatukoi sellenimelist toodet enam ei müü. MIS JUHTUS? Kas keegi teab? Uuriv ajakirjandus pole veel teemat leidnud.

Kui see raamat poodi ei pääse, siis ilmselt kannab keegi ikka vägagi prisket kahju. Arvestades juba nii paksude raamatute trükkimise ja bussipeatuste reklaami maksumust.


Raamatukoi antikvariaadiküljel näeb raamat välja selline.

PS. Ma tõesti ei usu, et omaaegsete rahvamenukite uustrükkidega tänapäeval suurt tulu annaks teenida. Ei ole mõtet enam "Kivisid ja leiba", "Rusikaid", "Rannamände" jms välja anda.

Mis sest, et ESTER-i andmetel on raamatukogudes enamik "Rusikate" uustrüki eksemplare juba välja laenutatud. Kuuldavasti on masu tingimustes raamatukogude külastatavus kordades suurenenud: inimestel on tänu töötusele rohkelt vaba aega käes. Aga kirjastajale toob tulu ainult poemüük.
Ja mina ei usu, et inimesed oma 200-le kroonile paremat rakendust ei oska leida.

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eelmisel nädalal Ringvaate saates mainis Apollo müügijuht (või mis-iganes-Apollo-töötaja ta oli), et "Rusikad" võeti lettidelt maha, kuna Anniko autoriõiguste pärija on raamatu müügi kohtutõkendiga peatanud. Ilmselt tahtis kirjastus kiiret raha teha, aga unustas, et erinevalt N Liidust kehtivad Eesti Vabariigis autoriõigused ja enne raamatu väljaandmist on sobilik autorilt või tema pärijatelt selleks luba küsida...

Juurak ütles ...

"Kuuldavasti on masu tingimustes raamatukogude külastatavus kordades suurenenud: inimestel on tänu töötusele rohkelt vaba aega käes."
Ja samas raamatukogudes uuest aastast ei saa olema peaaegu et üldse uusi raamatuid. Ei teagi, kumb pool rohkem kannatab - kas odav ja lihtsa sisuga kerge armastusromaan/krimka vai kvaliteetkirjandus, eks see sõltub keskkogude komplekteerijatest, aga selge on see, et edasi tuleb suuremalt jaolt vana rasva peal minna. Kui üldse on, kes läheb.
Kurb.

wr ütles ...

Muide, kui natuke uurida, kes siis on see Arelando Grupp, tuleb välja, et tegu on firmaga, kelle põhitegevusalaks näikse olevat kinnisvara omamine: http://www.google.ee/search?hl=et&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&hs=dRf&q=%22Arelando+Grupp%22&btnG=Otsi&lr=&aq=f&oq=

Raha on, aga mõistust ei, ütleks selle peale. Väga kultuuritus kuues, rääkimata sellest, et oskamatult, sai see raamat välja antud.

Nõgene ütles ...

Heino Laur (14.03.1962) on ettevõtte juhatuse liige. Aga ta on seda veel paljudes firmades: Apex Oil OÜ, Arelando Grupp OÜ, Derama OÜ, Estrotemp OÜ, Õnnesaar OÜ.

Rekkur OÜ nõukogu liikme ja Õnnesaar OÜ omanikuna ka veel kirjas.

taree ütles ...

müük jätkus internetis http://www.rusikad.info/ lehel, kuid nüüdseks on seegi maas. olen pärijaga põgusalt suhelnud sel teemal.

hüüdja hääl oaasis ütles ...

huvitav mis "rusikate" järjest sai, kuuldused olid, et selline asi on kuskil käsikirjaliselt olemas. on see kuulujutt või ei, teab keegi? Anniko olla planeerinud seda välja anda, aga enne jõudis kuri mõrtsuk tegusid teha. see koledus oli vist aastal 1982. türi mu türi.

Anonüümne ütles ...

Taree võiks valgustada, milline Anniko sugulastest see pärija on? Tütar? Olen kuulnud, et väljaandja poolt otsiti autoriõiguste pärijat aga ei leitud.

wr ütles ...

Annikol oli vist suur hulk naisi, kas seega ka järeltulijaid ja päranditombule kandideerijaid?

"Rusikate" järg ei ole legend, seda on mulle üks Anniko järeltulijaid ise kinnitanud. On olemas küll selline käsikiri.

Tõsi, teadjad võiks valgustada!

Anonüümne ütles ...

Ettevõtte nimi: ARELANDO GRUPP OÜ
Aadress: Uus-Sadama 21-301 10120 Tallinn
Registrikood: 11178273
Põhikapital: 40 000 EEK
Registreeritud: 14.10.2005 Registripiirkond: Harju Maakohtu Registriosakond

wr ütles ...

Fikseerin veel, et kogu www.rusikad.info sisu on nüüd suur rasvane tekst: "Leht suletud Majanduspolitsei käsul".