kolmapäev, 2. detsember 2009

Lisandusi Tartu NAK-i ajaloole. Väike fotogalerii seebikarbi eerast

Kaua need fotod ikka paberkandjal vedelevad, eks ju. Mis digitaliseeritud, see säilib hoopis paremini. Rääkimata sellest, et on laiemalt kättesaadav.

Arhivaar on järgnevalt kokku kogunud ja kommenteerinud valiku Tartu NAK-iga seonduvaid fotosid, peamiselt aastaist 1999-2002. Kvaliteet on neil selline, nagu on, aga tuleb arvestada, et sel ajal veel igaühel korralikku peegelkaamerat polnud, nagu tänapäeval. Isegi digiseebikate hiilgeajastuni jäi veel aega.

Suure osa neist fotodest olen teinud ise. See seletab ka fakti, et mina olen ainult kahel pildil. Peaaegu kõik ülejäänu on pärit Tartu NAK-i arhiivist ja leitud tänavu kevadel Tartu Kirjanduse Maja pööningult. Peamiselt olid need rühma liikmetelt kogutud almanahhi "Emajõe kondor" (2002) illustreerimiseks. Ja ühe foto sain endise TNT-lase Marie Myrgi fotoalbumist.

Lühiduse eesmärgil on minu tehtud fotod tähistatud tärniga, ülejäänud fotode puhul on autor nimeliselt mainitud, kui ta on teada. Fotod, mis ilmusid almanahhis, on tähistatud märkega EK. Head vaatamist!

- - -

Grupp naklasi Tartu NAK-i toas 1997. aastal NAK-i (ilmselt) esimese juhatuse valimisel. Esiplaanil Contra ja Kauksi Ülle mitteliikmetena, s.o toetajaliikmetena hääli lugemas. Eemal paistavad Leo Luks ja fs, toona veel Francois Serpent.

fs, Veiko Märka ja Jan Rahman, ca 1997. fs'i andmetel on foto autor tõenäoliselt Ülle Harju, ka üks algusaegade naklasi.

Indrek Ryytle Urvastes, Contra vanemate talus. Contra arvas, et tõenäoliselt on see foto siis tema tehtud.

Keskel Veiko Märka, vasakul nurgas Airi Hallik-Konnula, paremal nurgas on keegi, kes on väga Kauksi Ülle nägu - kas on tema, kuulub edasisele väljaselgitamisele

Aapo Ilves ja Veiko Märka Koerus, Vabadussõja mälestussamba juures, ca 2001

Ajakirja Sitatorn toimetaja, hilisem semiootikateadlane Leo Luks (EK)

Mihkel Kera alias Mika Keränen. (F: Lauri Kulpsoo) (EK)

Priit Liiviste (EK)

Ardi Ringvee (EK)

Veiko Märka, Piret Jaaks ja Kristiina Nurmis teevad parukatega nalja. Seda fotot võib veel näha Veiko luulekogu "Keel tarretises" (2001) tagakaanel.

Jan Rahman ja Ardi Ringvee. Pilt on tehtud Contra sünnipäeva tähistamisel Urvaste koolimaja saalis. Taga on Airi Hallik-Konnula. (EK)

Tiina Pai (EK)

Vanem foto Veiko Märkast. Foto taga on templijäljend: "Elmo Riig. Sakala. 96. 06." (EK)

Veiko Märka ja mari poeet Gennadi Salmianov Tartu Kirjanduse Maja saalis, 2002

Veiko Märka ja Olavi Ruitlane Tartu Kirjanduse Maja saalis. Foto taga on kiri: "30. 01. 2001. Ruitlase raamatu esitlus." Tegu siis lasteromaaniga "Kail".

Wimberg esinemas 27. 04. 2001 Pirogovi platsil. Kõrval ootab esinemisjärge Veiko Märka. Selle foto tegi (vist) kaasas olnud Lauri Vanamölder.


2 x Tartu NAK-i esinemine Tallinna Kirjanike Majas. Aga mis esinemisega tegu? See ei ole vist ikkagi 24. 11. 1999 toimunud kogu Tartu NAK-i külaskäik Tallinna, sest samast üritusest on mul veel pilt, mis kujutab mind esinemas - mina aga 24. 11. 1999 ei esinenud, polnud naklanegi. Igatahes on fotodel: Aapo Ilves, Jaan Pehk, Olavi Ruitlane, Veiko Märka. Alumine foto on pärit Marie Myrgi fotoalbumist.

LÄTETE PÄÄL, 19.-22. juuli 2001
Võrumaal, Kütiorus

Vasakul tegelevad toiduvõtmisega Veiko Märka ja Valdo Valper (*)

Kuulajad. Võib näha isikuid: Veiko Märka, Valdo Valper, Berk Vaher, Olavi Ruitlane, Leo Luks, Aapo Ilves, Airi Hallik-Konnula jt. (*)

Hasso Krull, Janika Kronberg ja Leelo Laurits (*)

Valdo Valper, Leo Luks ja Marko Kompus (*)

Contra dekonstrueerib aabitsat (EK)

ETENDUS "NEW YORK! NEW YORK!"
11. 12. 2001 Tartu Kirjanduse Majas

Reklaamfoto Contraga. Seda kasutati ürituse plakatil.

Olavi Ruitlane, Vahur Afanasjev, Veiko Märka (*)

Contra, Aapo Ilves ja Veiko Tartu NAK-i toas. Seinal minu maalitud loosung esimesele SOTSIA-le, mis toimus 2001 aprilli lõpus Pedas. Nüüdseks on loosung kaotsi läinud. (Kes teab selle saatust/asukohta, palun andku teada!) (*)

Piret Jaaks, Vahur, Jaan Pehk ja Triin Ploom (*)

LÄTETE PÄÄL, 19.-21. juuli 2002
Võrumaal, Urvastes

Urmas Vadi ja Aapo Ilves (*)

Vahur Afanasjev, Contra, Jaan Pehk ja Herbert Konnula, poolteist aastat vana (*)

Jaan aitab Olavit (*)

Peeter Laurits peab ettekannet. Vasakul kuulab Veiko Märka, paremal on Ardi Ringvee koos abikaasaga. Mäletan, et kui kätte jõudis küsimuste esitamise aeg, siis küsis Veiko Peetrilt: "Miks sul kõrvad nii karvased on?" Ja Peeter vastas: "Selleks, et sind paremini kuulda." (*)

Aldo Luud näitab pilte. Kõrval Mika Keränen, Aapo ja Wimberg.

Marko Kompus ja Mehis Heinsaar (*)

Kuulajad. Pöörane Hirv peab ettekannet. (*)

Jaan Pehk vaatab välja (*)

14 kommentaari:

ilves@metsas.ee ütles ...

"tundmatu isik" koos veikoga peaks olema mari poeet gennadi salmianov, aastaks ilmselt 2002 ja kohaks tartu kirjanduse maja

afanasjev ütles ...

nostalžii! väga ilusad olime ja lubame olla ka tulevikus.

wr ütles ...

Viisin nüüd Contralt, Aapolt, fs'ilt ja Marko Kompuselt saadud täiendavat infot sisse. Aga täiendusi saab teha veel. Mis ajast näiteks on pärit need kaks Tallinna-pilti?

Aga minevik on kaunis ja võimas tõesti. On, mida tulevikus meenutada ja uurida.

konnula contra ütles ...

haha Vahur oli Usa kaitseminister Powell või kes iganes see Powell oli, igatahes musta näoga, aga mina olin Osama bin Laden
Triin oli lööklaine

hüüdja hääl oaasis ütles ...

Võimas!! NY NY - olin ansambel Blindi helimees Alo Jaanivald , kes lööklaine eest ära jooksis.

wr ütles ...

Mina mängisin Wimberg Trade Centerit, mille moslemilendur Piret Jaaks uppi paiskab. Ja minu alt puges välja Albert Gulk, kes mängiski vist lööklainet.

Etendusest on mul veel paar Aldo Luua tehtud profifotot ka, aga ma neid ei hakkaks blogisse panema, äkki keegi hakkab autoriõigusi vaatama.

Kristina Viin ütles ...

Veiko on kunagi olnud ikka NAK-i seksikaim ja täitsa punk! :)

tabloti

ilves@metsas.ee ütles ...

ei, lööklaine oli ikka triin ploom ja tema ülesanne oli jaani mängitud blindi helimeest taga ajada mööda saali. muide, blindi toonase helimehe perekonnanimes sisaldub samuti sõna jaan. vist. kui ma õigesti mäletan. ja kusagil naki blogi sügavustes on vist selle etenduse plakat kah.

ilves@metsas.ee ütles ...

äkki sa, wimps, viitsid oma nakiajaloo lingid naki bloogi riputada

konnula contra ütles ...

ma ei viitsi, aga ega ma ei ole wimps ka

sconge

wr ütles ...

Wimps ei mäleta enam, millega ta peab NAK-i blogisse sisse logima, ja kas ta üldse kasutajagi on. Ta pole sinna kunagi ühtki postitust teinud. Äkki mõni päkapikk lingib?

andry ütles ...

kas ajakiri "Sitatorn" ka päriselt ilmus. On see raamatukogust saadaval?

Jään põnevil vastust ootama.
andry.ervald@gmail.com

Parool on miski pärast poolakeelne
PAWLECIE

konnula contra ütles ...

http://www.hot.ee/leoluks/

http://et.wikipedia.org/wiki/Sitatorn

Kader ütles ...

Neljandal pildil olev ilus kaamerasse vaatav poiss on minu vend Hugo ja üheteistkümnendal pildil nurgas seisev topsi ja poisipeaga tegelane olen mina :)

eyesse