neljapäev, 26. veebruar 2009

romaanivõistlusest, kommenteerivalt

Seekordse romaanivõistluse tulemused on selgunud. Esikohta välja ei antud, anti välja teine koht ja kaks kolmandat kohta.

2. koht: Milvi Martina Piir, "Liblikad janus"
3. koht: Birk Rohelend, "Minu sõraline sõber"
...............Marion Andra, "Algolagnia"

Äramärgitud: Robert Randma, "Sigaret"
.......................Helju Pets, "Õnneõiteta sirelid"

Ergutusauhind: Liina Lüecke, "Sügismüsteerium"

..........................Robert Kurvits, "Püha ja õudne lõhn"

Paistab, et võistluse tase oli tänavu erakordselt nõrk. Kõigepealt näitab seda asjaolu, et esimene koht jäeti välja andmata. Kuskil 1980. aastate lõpus ja 1990. aastate alguses oli kaks korda nii järjest, et esikohta välja ei antud. Siis kas võeti ennast kokku või läks üldine kirjanduspilt paremaks, aga seejärel hakati ikka üritama esikoht välja selgitada. Kuni tänaseni see ka õnnestus.

Erakordselt nõrka taset näitab ka asjaolu, et kui tavaliselt jõuavad finaali 10 teost, siis seekord jõudis sinna ainult seitse. Ju siis ei olnud saadetud teoste hulgas tõesti enam rohkem käsikirju, mis oleks olnud väärt nimeliselt ära mainimist. Ja neist seitsmest on kaks tükki veel lausa ergutusauhinna saajad - see peaks vist näitama, et neile on eriti suuri mööndusi tehtud.

Seitsmest autorist on mulle varem teada ainult kaks esimest, Piir ja Rohelend. Milvi Martina Piir on muide Tartu NAK-i taasasutajaliige, naklusest küll peagi kaugele eemale triivinud. Rohelend on varem avaldanud noorteromaani "Mina, Mortimer". Kõik ülejäänud on seni kirjanduslikult tundmatud suurused.

Marion Andra on küll ka varem romaane kirjutanud, muuhulgas 2006. aasta romaanivõistlusel äramärgitute hulka jõudnud, aga kirjanduspildis nähtavale kohale, minu meelest, seni jõudmata. Igatahes, "Algolagnia" kuulub just selliste pealkirjade hulka, mis minus suurt kahtlust tekitavad. (Siin ühe ta romaani arvustus Eesti Ekspressis.)

Üldiselt, pole ime. Tänapäeval on ainult kahte sorti inimestel võimalik romaane kirjutada: noortel algajatel, kes veel koolis käivad, ja neil, kes juba pensionäripõlve peavad. Need, kes vahepeal, peavad oma jõu ja energia kulutama argistele asjadele. Näiteks aastal 2006 kirjutati tubli 80% algupärastest romaanidest 60-80-aastaste kirjanike poolt. Minu enda tehtud statistika!

Loe ka romaanivõistlusest Postimehes.

Siin Milvi Martina Piir fotodel Tartu NAK-i algusaegadest.

6 kommentaari:

birk ütles ...

nõustun viimase lausega :) ülikooli ja täiskohaga töö ja kolumnide kirjutamise ja väikese lapse kõrvalt on kuradi raske kirjutada viiesajaleheküljelist romaani. ja ausalt öeldes võttis kogu see kommenteerimine ja irisemine kohutavalt masendavalt madala taseme üle üldse isu ära konkurssidel osaleda. ainult kiusu pärast teen seda veelgi :)

Birk

wr ütles ...

Oo, tere, Birk!
Ma olen ka seal võistlusel ainult ühe korra olnud, sain selle 10 hulka. Rohkem ei viitsi, see nagu ei ole nii prestiižne skeene ka, et seal rohkem kui 1 kord olla.

Aga mis puutub irisemisse, siis tsiteerin vanu roomlasi: "Platon on sõber, aga tõde on kallim."

LiizaKazz ütles ...

vabandust, Wimberg, kesse Platon oli?

Mitte et see oluline oleks, aga ikkagi... kreeklane või kuidas?

*
Mis irisemisse puutub, siis... Lõpeks on ikkagi nii, et enamus romaane, mis ilmub, ei satugi tähelepanu orbiiti, pigem ikka orbiidist välja. Seega, irisegem. Irisegem, aga sis kui irisemisest kõrini saab, kirjutagem ise romaan.

plasma-jack ütles ...

roomlased said kreeka mõtlejaid tsiteerida küll, ehkki jah, see oli Aristoteles, kes nii ütles.

Igatahes, "Algolagnia" kuulub just selliste pealkirjade hulka, mis minus suurt kahtlust tekitavad.

hihi

wr ütles ...

Täpsustagem, et pärast kreeklasi sai kogu maailm seda tsiteerida.

Anonüümne ütles ...

Tegelikult on romaanivõistlusel lõppvooru jõudnute õige järjekord selline (žürii antud punktide järgi):
2. koht "Liblikad janus"
3. koht "Mu sõraline sõber"
3. koht "Algolagnia"
4. koht "Sügismüsteerium"
5. koht "Püha ja õudne lõhn"
6. koht "Sigaret"
7. koht "Õnneõiteta sirelid"

Ergutuspreemiad olid rahalised, äramärkimine mitte.