neljapäev, 21. august 2008

toetan Eurovisioni boikoteerimise ideed

Maalehe peatoimetaja Sulev Valner ja Eesti Rahvusringhäälingu juhatuse esimees Margus Allikmaa kutsuvad üles boikoteerima järgmise aasta Eurovisioni, mis teadupärast toimub Moskvas - reaktsioonina Gruusia sündmustele.

Toetan seda mõtet täiesti. Esiteks, see oleks tõesti mõningane poliitilise selgroo näitamine. Aga teiseks, kaotada pole midagi ka kunstilises plaanis.

Muusikute karistamine poliitika pärast? Kes tahab oma tilulilulauluga kogu maailma ees lolli mängida, võib seda teha täiesti tasuta YouTube'is.
Ja võime kindlad olla, et Moskvas saab Eurovisionist endast üks poliitiline komejant! Nagu olümpiamängudest Hiinas. Nimetatud tingimustes ei ole olemas "puhast" sporti või "puhast" muusikat, kõik on juba eos šovinistlikule ideoloogiale allutatud ning kaudselt selle kandjad ja tolereerijad. Meenutame ka seda, milleks muutus riigi- ja Eesti venelastest fännide tõlgenduses juunikuine jalka-MM.

Selle raha eest, mis Eestil Eurovisionile minemata jätmisel alles jääb, võiks reaalselt ja päriselt toetada Eesti noori andekaid muusikuid, mitte mõttetuid hooajalaulukesi ning nende "heliloojaid" ja "sõnadekirjutajaid". Minule teada olevalt ei ole Eurovision toonud sisulist kasu ühelegi Eesti muusikule, peale abstraktse "kogemuse". ABBA-imet on suutnud teha ainult ABBA.

Antagu see raha mõnele paljutõotavale bändile plaadi või välisriikides promo tegemiseks. Neid bände ja artiste on Eestis küll ja küll, alates kas või HU?-st, Eliidist, Junk Riot'ist, Chalice'ist, Ans. Andurist, Köögist, Loitsust... Siis on sellest juba tõesti kasu ka muusikuile endile, rääkimata sellest, et eesti MUUSIKALE. Siit oleks loota midagi tõepoolest muud maailma vallutavat.

Laine Jänes jälle kõhkleb. Aga ega tema ei teagi kultuurist midagi.

Lisandus: Valneri ja Allikmaa algatust toetab ka Jürgen Ligi.

Kommentaare ei ole: