laupäev, 23. august 2008

suurlinn? väikelinn? Tallinna ja Tartu teemal

Arutavad siin Tallinna ja Tartu teemal. Vaidlus on vana ja mõttetu. Teist poolt ümber ei veena, nii et tehtagu parem midagi etemat. (Mina olen Tallinna austaja ja leian, et Tartu on tapvalt mõttetu linn, seejuures ilma nii nendest hüvedest, mida pakub suur linn, kui ka nendest, mida pakub väike linn.) Kes aga tahab aja kombitsaist vabaks pääseda, ei pea minema Tartusse, vaid tulgu elama Pääskülla. Ma ei tee varsti enam isegi kuudel ja aastatel vahet, rääkimata päevadest ja nädalatest.

Aga mis on suur linn? Ja mis väike linn? Töötasin välja definitsiooni. Suur on linn, kus on võimalik teha 9-st õhtul 9-ni hommikul kestev katkematu kõrtsiring. Tallinnas on see võimalik, Tartus lõpeb see kell 4 Zavoodis. Jaa, loomulikult on Tartus siis võimalik minna kellegi poole edasi jooma, aga seda saab teha iga kell igas suvalises kohas. Nii et see ei puutu valemisse. Ja kumb on parem, kas kõrts või pinnakas, ei puutu ka siinkohal asjasse.

Nii, nüüd poodi, söön - ja tagasi töötama.

Täiendus: Ei pea sellepärast veel arvama, et Tallinn on miski joodikute või joomise linn. Hoolimata joomakohtade nappusest pole ma mitte kuskil mujal näinud nii palju ja nii kohutavas vormis joomist, kui Tartus. Kui reastaksin 10 oma tutvuskonna hullemat joodikut, siis umbes 8 neist elaks just seal linnas...

13 kommentaari:

Larko ütles ...

Selle definitsiooni kohaselt sai London suurlinnaks alles aastal 2005, sest enne seda nägi seadus ette inglise pubide sulgemise kell 11 õhtul.

Anonüümne ütles ...

Eksid, pubi "Krooks" on avatud iga päev 11.00- 04.30. Aga milline Tallinna pubi on kauem avatud kui 04:30?

Anonüümne ütles ...

Pool Kuus on avatud poole kuueni, nagu nimigi ütleb.

wr ütles ...

Pidasin silmas mitte ainult pubisid, vaid üldse laiemas mõttes kohti, mis on avalikud, avatud ja kus saab vähemalt õlut ja maapähkleid.

Londonis on/olid vist pärast pubide sulgemist avatud mingid muud pool-maaalused istumiskohad? Hiljuti keegi nagu väitis midagi sellist.

Aga Marko: Levika ja Wiiralti (või Leiburi või Balti Sepiku) kohviku vahelist ajalist lünka täidavad edukalt näiteks:
* Woodstock (lahti 6-ni)
* Tommi Grill (lahti 7-ni)
* The Old Club (24h!)
* Arnelli baar (24h!)

Vanasti oli ka Bikers Pub 24h lahti, nüüd vist pannakse hommikul millalgi ikka korraks kinni, täpselt ei tea.

wr ütles ...

Anon:

Tõsi. Pikendan Tartu-tsüklit poole kuueni. Siiski ainult K-P (E-T on neljani). Olen sealt saanud umbes sel kellajal head karbonaadi.

Larko ütles ...

Muidugi oli Londonis vanasti ööklubisid, eraklubisid ja salakõrtsegi, kuid igal pool Londonis polnud sugugi probleemivabalt võimalik hommikutundidel õlut juua, just nimelt avalikult. Kui see nüüd suurlinna mõõt olla saabki. Näiteks Tartust ja Tallinnast suuremas Helsingis jääd küll kell 4-9 hommikul ilma õlleta, Stockhomis juba kauemaks. Sellise definitsiooni kohaselt ei saaks üheski restriktiivse alkoholipoliitikaga riigis suurlinnu ollagi.

wr ütles ...

Tjah, sel juhul, paistab, et Tallinn ei tee ära mitte ainult Tartule, vaid ka Helsingile ja Stockholmile. Aga ma siiski ei tahaks uskuda, et nendes metropolides puuduvad 4-9 lahti istumiskohad.

Kui see ka nii on, siis sellelt aluselt võttes on nad väikelinnad. Umbes nagu Türi, kus viimane pubi kell 24 kinni pannakse. Inimeste arvult mäekõrguselt suuremad, aga meelsuselt - provintslikud.

Larko ütles ...

Njah, näiteks 7,7 miljoni elanikuga Teheranis ei saa sa seaduslikult õlut juua 24 tundi ööpäevas. :-)

Usu või ära usu, Soomes ja Rootsis on juba seadused sellised, et isegi kella neljani võib kõrts vaid eriloaga lahti olla. Enne kella üheksat hommikul on nii jaemüük kui kõrtsis õlle joomine rängelt keelatud.

wr ütles ...

Kurat, küll Tallinn on ikka hea linn! Kui nüüd autosid ka vähemaks saaks, ja parke-kohvikuid juurde, siis oleks täisvärk.

Manjana ütles ...

ehh, kui ma veel noor olin ja londonis käisin (siis kui pubid olid 11ni), siis sain teada, mis on suurlinn. see on siis kui sa võid suvalisel õhtul pidu alustada ja ikka on kõik kohad, kuhu satud kõvasti rahvast täis. vanasti küll tallinnas pühapäeva-esmaspäeva õhtul midagi ei toimunud, rahvas hakkas alles kolmapäeval end välja jooma vedama.

tallinn on armas väike pisilinn, kus keskus on täis peamiselt turiste :) tartu on suht samasugune, aint turiste on vähem.

arstionu ütles ...

omades nii eriti väikeste (3000 elanikku), väikeste (100 000 - 250 000) elanikku, suuremapoolsete (500 000) kui suurlinnade (milj - 10 milj. elanikku) kogemust ütlen, wimps, ma pole sinuga nõus.

tartu täidab oma rolli täiesti perfektselt - asukohad kättesaadavad jalutades, samas on piisavalt võimalusi, et aega sisustada ning elanikke piisavalt palju, et vajadusel anonüümseks jääda. tallinn aga... on ülekasvanud küla. infrastruktuur ei ole suutnud nõukogude ajal elanikkonna kasvuga sammu pidada, ühistransport imeb ning palju võtab sul aega, et koduuksest pääskülas välja astuda ja hella hundi uksest siseneda? vähemalt pool tundi?

kui näha suurlinna või pealinna, tuleb minna näiteks berliini, mis teeb stockholmile, roomale, londonile ja isegi pariisile silmad ette (ja viimane sai ju ometi ehitatud napoleoni poolt algusest peale suurlinnaks).

nii et meie konnatiigis vaielda, teemal tartu vs tallinn on mõttetu, üks on väikelinn, mis täidab oma funktsiooni ning teine on ülekasvanud väikelinn, mis ei täida. ning 4 kõrtsi, seda fakti ei muuda.

kõik :)

Anonüümne ütles ...

joomine joomiseks, aga miks ei tõstata autor probleemi, KUS on parem LASTEGA perel? Single-person-society sündroom ruulib vä?
Mu meelest on autostumine ränk probleem mõlemile linnale - üks inimesekene sees ja kimab - kuhu?

Ühistranspordi korraldus - linna vereringe -on mõlemas linnas vist sotsiaalabi funktsioonides, kust tööl käijal või lapsega perel tasub eemale hoida?

Ja tagajärg: autode hallistuskord ümbritseb nii avalikke hooneid, ostukeskusi, elumajasid, eriti kärgmaju! Tallinna sünnitusmajasid iseäranis!

Kristina Viin ütles ...

Ma mõtlesin ka ükspäev, kui palju võimalusi on Tartus ühes päevas segi joomiseks, hullumoodi. Piisab vaid sellest, et tsentrisse minna ja siis kohtad seal juba ühte, teist, kolmandat, viieteistkümnendat tuttavat... Ja üritusi on ka muidugi palju.

Kuid Herne poest enam õhtul (mis kellast? 9?, rääkimata ööst, alkoholi ei saa.

Aga jah, anonüümseks jalutajaks on pea võimatu jääda.