kolmapäev, 6. august 2008

nüüd hakkas Jürgen Ligi kulkat kangutama

Lootus, et see hapukurk vahetub sujuvalt välja mõne muu, kultuuri suhtes palju indiferentsema hapukurgi vastu, osutus paraku pelgaks lootuseks. Nüüd võttis Jürgen Ligi kehastuses asja suurelt ette Reform. Kumminuiade ja käeraudade spetsialist kultuuri rahade kallal? Oo, selle kohta on Krõlov kirjutanud suurepärase valmi pärdikust ja prillidest.

Katkend tema jutust (vt artiklit tänases Postimehes):

"Teatrite ja muuseumide rahasid kriisiolukorras vähendatakse, riik peab politseinikke ja õpetajaid vallandama, ja samal ajal traavib mingi seltskond mööda ilma ringi ja ütleb, et arendab ennast. Arendab küll, kuid näitlejale on ka palju tähtsam see, et neil oleks töökoht olemas ja saaks etendusi anda, mitte see, et nad saaks reisil käia."

Osaliselt sekundeerib sots Peeter Kreitzberg:

"Arvan, et kulka rahastamise skeem vajab läbivaatamist, kuid ma ei tormaks seda kohe reorganiseerima," märkis ta. "Kuid olen nõus, et osa asju peaks olema läbipaistvamad ja eelarvest rahastatavad, kas või näitlejate honorarid. Ma ei läheks kõigepealt allikate kallale, vaid vaataks enne läbi kulkast rahastamise eesmärgid."

Mõistus on õnneks peas isamaaliitlasel Andres Herkelil:

"Kui see tähendab, et kultuuriministeerium eelarvet tehes otsustab ja asi hakkab käima nii nagu tavaliselt ehk siis kui kusagil on mingit tähtsamat poliitilist või mittepoliitilist raha vaja, siis on kulka koht, kust maha tõmmata, siis sellist lähenemist ma kindlasti ei saa toetada," märkis Herkel.

Erakondade suhe kultuuriga tuleb neist ütlustest hästi välja.

- - - - -

Ühesõnaga, armsad õpetajad, politseinikud, tuletõrjujad, meditsiinitöötajad jt alatasustatud erialade spetsialistid. Kultuuriinimestel on ääretult kahju, et teil ei ole oma sihtasutust, mis teile toetusi annaks, sest teil oleks seda tõesti samamoodi vaja. Aga see ei ole nende asi, eks ju. Kes keelab ka teil endale üht sellist tekitada?

- - - - -

Hakkasin praegu mõtlema, et kultuuriinimeste hoiatusstreik võiks võimas asi olla. Ilma eesti põllumeeste kartuliteta saab hakkama, aga mis saab näiteks siis, kui Estonia kontserdisaal on kinni, ning Kumu ja Draamateater ka? Ja Tõnis Mägi keeldub laulupeol "Koitu" laulmast? Rääkimata sellest, et kogu suvi läbi ei toimuks ühtegi suvelavastust?

4 kommentaari:

Toivo Ellakvere ütles ...

hüsteeria ja lumelabidaga vehkimine ei ole vast kõige parem viis oma sõnumi esitamiseks. (diclaimer: aga mida mina ka maailma asjadest tean).

wr ütles ...

Hüsteeria koha pealt on sul põhimõtteliselt õigus, aga hüsteeriat võib sageli segi ajada ka oma seisukoha väga konkreetses vormis väljendamisega.
Võtsin haaratavuse huvides siiski müra maha ja tänan kommentaari eest.

Sekeldaja ütles ...

Intrigeerimine ajakirjanduses ja poliitikas ei ole hea toon, eriti kultuuriküsimustes.
Ka sõna hüsteeria kasutamine psühhiaatriavälises kontekstis tekitab allergiat.
Kui seda vana ja kulunud poliitikavälist konteksti üldse pruukida, siis hüsteerikud, kahjuk silmkirjalikud, on siin eelkõige ajakirjandus, seejärel nagu tellitult pealelendavad reformierakonna poliitikud, ning lõpuks ka Kreitzberg.

Unknown ütles ...

Ilma eesti põllumeeste kartuliteta saab hakkama, aga mis saab näiteks siis, kui Estonia kontserdisaal on kinni, ning Kumu ja Draamateater ka? Ja Tõnis Mägi keeldub laulupeol "Koitu" laulmast? Rääkimata sellest, et kogu suvi läbi ei toimuks ühtegi suvelavastust??????


Ilma oma kartuli ja leivata - siis on igal riigil riigikesel ja tema kodanikul käpad püsti! Kui tööd ja süüa ei jagu, pole teaatrist ja luuletistest miskit lugu! Ja suvelavastised - neist on ammu küllastumus kätte jõudnud: milleks õhtasel ajal lasta end sääskedel jürada mingi isetegevuse saatel? Õigesti teevad need literaadid ja muud kunstiinimese nime all avalikkusele esitlevad isikud, kes kartulimaal vaba aja veedavad. Kellel endal või kelle lähedastel maaomand on. Kellel käsi mullane, sel tasku kullane!