pühapäev, 10. august 2008

lõpetasin kolme musketäriga


Viisin edukalt lõpule selle suve lugemisalase suurprojekti - lugeda läbi kogu Alexandre Dumas' kolme musketäri saaga, mis koosneb 5 paksust või veel paksemast köitest: "Kolm musketäri", "Kakskümmend aastat hiljem" ja kolmeks köiteks jagunev "Kümme aastat hiljem ehk vikont de Bragelonne". "Kolm musketäri" lugesin täismehe silmaga üle paar aastat tagasi, sel suvel võtsin ette viimased neli köidet, millest 2,5 viimast lugesin üldse esimest korda. Ja täna öösel kell 5 keerasin viimase köite viimase lehekülje. Mul on hea meel, et suur lünk minu lugemuses sai selle näol likvideeritud.

Kokkuvõttes ilus, võimas, haarav lugemine. Kuigi selle viimase 2,5 köite jooksul tahtnuks näha rohkem meie sõpru musketäre ning vähem poliitilisi intriige ja õukondlikku koketeriid.
Omaette elamuseks on loomulikult Richard Kaljo illustratsioonid, mille imetlemiseks ma lugemise käigus korduvalt peatusin. Kirjastus Eesti Ekspress annab musketärilugude kordustrükke pärast esimest välja ilma nendeta - teatavail põhjustel. Seda suurema rõõmuga võib kirjastus Jutulind teatada, et annab kõigi 5 köite illustratsioonidest selle aasta lõpuks välja kogumiku. Niisiis võib edaspidi lugeda Eesti Ekspressi kordustrükke ja kõrvale lehitseda Jutulinnu pildiraamatut - saab kokku tervikliku elamuse.

Next in line: Dumas' "Krahv Monte Cristo" ja Juhan Smuuli "Jäine raamat". Ülemisel pildil: Richard Kaljo illustratsioon "Kolmele musketärile", d'Artagnan ja hertsog Buckingham teel Londonisse (koopia originaalist). Alumisel pildil: d'Artagnani prototüübi ausammas Prantsusmaa linnas Auchis (loe Wikipediast juurde, ja romaani kohta ka).

1 kommentaar:

meiel ütles ...

võtsin läinud suvel krahv monte kristo taaslugemise plaani. teostasin. võttis aega ikka ja lõppkokkuvõttes väga suurt elamust ei saanud (esimene kord oli nii ammu, et ei mäleta), aga üldmulje oli siiski meeldiv.

tulev suvi võiks musketärid läbi lugeda taas. esimene osa on suht hästi meeles, ülejäänu ähmane.