pühapäev, 6. jaanuar 2008

üleskutse

Nii, kuulsin just uudistest, et kultuuriministeeriumil on rohkem raha, kui kunagi varem - 3 miljardit krooni. Selge see, et seda on väga palju. Võiks hakata mõtlema, kuidas seda kulutada. Muidu antakse see mingile kanneldajate seltsile või tõlgitakse selle eest viis kilomeetrit mõttetut luulet. Ajud tööle, papp kirjanikele - ja headele kirjanikele! Tunnen isiklikult vähemalt 20 sellist.

4 kommentaari:

Adeliine ütles ...

Kui juhuslikult lubatakse mul oma arvamust avaldada, siis "mingile kanneldajate seltsile" raha andmine ei ole kaugeltki maailma lõpp. Olen ise kanneldaja ja tean väga paljusid häid kanneldajaid. Kannel kuulub eesti kultuuri hulka sama palju kui kirjandus. Aitäh.

wr ütles ...

Jaa, aga kannel kõlab mõistetavalt nii araablasele kui ka ameeriklasele. Kirjandust tuleb kahjuks tõlkida & tutvustada, mis aga nõuab kõvasti pappi. Seni kuni millegi tõlkimine saavutatakse ainult kirjaniku enda tutvuste või 1,5 ametniku aastatepikkuse vaevalise sebimistöö kaudu, ei saagi eesti väärtuslik kirjandus maailma vallutada. Normaalne oleks näiteks riigipoolne (korralike) stipendiumide eraldamine tõlkijatele. See võikski mu arusaamise järgi olla üks võimalusi seda 3 miljardit lahendada. Ei alahinda muusika ilu, kannel on väga ilus pill, eriti kui sellel reilendrit mängitakse, aga minu point siinkohal, jah, selline.

Adeliine ütles ...

Just see ongi, et ei kõla mõistetavalt. Isegi osa eestlastest ei ole veel täpselt aru saanud, mis see kannel on ja mis sellega tehakse. Seda tuleb samamoodi tutvustada ja nö "tõlkida", mis tähendab lindistamisi, kontserte, välisreise, õpitubasid. Kui räägitakse mingist ülearusest kolmest miljardist, siis minu arvates võiks ju vennalikult-õelikult seda kõigi vahel jagada.

wr ütles ...

Hästi. Teeme siis nii, et tõmbame vahe sisse, et head kanneldajad ja mõttetud kanneldajad. Nagu sa märkad, olen sama piiri postituses sisse tõmmanud ka tõlkimise puhul. Võivad saada küll nii head ühed kui ka head teised. Aga ainult head.
Samas, kas mitte kulka ei toeta juba rahvamuusika valdkonda päris heldelt? Tõlkimiseks paarikümne tuhhi suurustest stippidest, nagu kulka neid eraldab, ei piisa, see peaks katma inimesele poole aasta töö ja vaeva ning tulema kuskilt mujalt.