pühapäev, 8. veebruar 2009

Eesti Laul 2009

Vaatasin eile suure huviga Eesti Laul 2009 võistlust. Muusikaline üldpilt oli oluliselt parem kui Juhan Paadami ajal. Nüüd on pildile pääsenud ka neid lauljaid ja muusikuid, kes tegelikult ka laulda ja muusikat teha oskavad. Ürituse vapilooma vahetus on seega õnnestunud. Tubli, Heidy Purga!

Siiski on ka arenguruumi. Sopatümpsu produtseeriv trio Kotkas-Paulus-Laisaar pääseb ikka veel laiutama. Ja ikka on veel liiga palju suvalisi lauljaid. Jne. Nii et ütleks kokkuvõtvalt: oli seda, millele kaasa elada, ja oli ka seda, mille ajal köögist suupisteid tuua. Järgnevalt väike ülevaade laulutsi.

1. "You Ain't What I Need", esitaja Lowry

Jama. Lauri Pihlap ei oska laulda, suu ei käi lahti ja hääl ei tule välja.

2. "I Am Too Good For You", esitaja Janne Saar

Ka jama. Üks halvimaid laule nende kümne seast. Janne Saar ei oska ka laulda. Seade tahab midagi kõrget ja lennulist, aga Janne näitab vaid seda, et tal on laulusõnad peas. Vähe!

3. "Öösiti kõndides", esitaja StereoChemistry

Igav, müra.

4. "Rändajad", esitaja Urban Symphony

Sven Lõhmuse kohta ootamatult kabe tulemus. Käib kah. Aga Eurovisonile? Mkm. Visuaal upub klišeedesse (viiuliga naised jne).

5. "Nelikümmend", esitaja Chalice & Maagiline Kuues

Tipptase! Maailmaklass! Seni esimene laul, millele pole vaja mingeid mööndusi teha. See on päris muusik, mitte produtsentide tibulas üles kasvatatud toode. (Kes on muusik ja kes lihtsalt meloodia saatel õhu väristaja, seda näitasid ilmekalt ka lühikesed laulujärgsed intervjuud.)

6. "Üürnik", esitaja Köök ja Kaire Vilgats

Teine väga hea laul sellel võistlusel. Sõnad, mis ei ole lihtsalt viisi peale suvaliselt väänatud. Nutikas idee, muhe huumor. Kokku intellektuaalne ja muusikaliselt tõsiseltvõetav tulemus.

7. "Fre:dom", esitaja Rolf Junior

Imal jama. Eurovisioni pedede ja jugoslaavlaste sektsioon.

8. "See päev", esitaja Traffic

Vt laul nr 3.

9. "One Last Dance", esitaja Ithaka Maria

Ithaka Maria on väga hea laulja. Kahjuks mitte seekord, kus ta esitab võistluse ühe halvima ja mõttetuima laulu. Autoriks Kotkas, Paulus ja Laisaar - ja Marya Roxx, kes tegelikult on pornonäitlejannaliku staarinime all kaugel maal rokitüdruku karjääri tegev eksninja Maarja Kivi. Kitarri mängib teine ninja Piret Järvis. Staaride armee asja ei päästa. Hale, hale, hale viisike.

10. "Destiny", esitaja Laura

Kolmas üle prahi lugu sel võistlusel. Sven Lõhmus on imelikul kombel teinud üllatavalt kaasakiskuva laulu. Ja Laura esitab seda kenasti väljapeetult. Ja lausa - seda saab hiljem isegi ümiseda!

- - -

Õhtut juhtinud vennad Kõrvitsad olid lahedalt ja loovalt krobelised. FHM-i peatoimetaja Robert Kõrvits tegi, minule teadaolevalt, oma õhtujuhidebüüdi hiljutisel Raadio2 aastahiti gaalal, saades selle eest teravat kriitikat. Mu meelest ta seal nii hull ei olnudki - pigem oli gaala üldse põlve otsas kokku klopsitud. Nüüd tegi ta samuti mõned õhtujuhi jaoks valusad apsud, kuid jättis siiski üldkokkuvõttes hea mulje. Koos muusikust venna Henryga sobivad täitsa hästi muusikasaadet juhtima.

Pakun, et Eurovisionile sõidab Laura. Chalice'i ja Kööki koteeriks arenenud muusikamaitsega inimesed küll kõrgemalt, aga kahjuks ei otsusta eurolaulu üle ainult arenenud muusikamaitsega inimesed.

Laule saab kuulata siit.

Kommentaare ei ole: