teisipäev, 23. detsember 2008

omandasin Laura Gilberti kõmulise kunstiteose

Oktoobri teise nädala alguses jõudis eesti ajakirjandusse uudis sellest, kuidas Manhattanil elav kunstnik Laura Gilbert andis protestiks majanduslanguse vastu välja 0-dollarilise rahatähe ja levitas seda Wall Streetil - loomulikult oma nominaalväärtusele vastavalt ehk tasuta. Trükiarvuks 10 000 eksemplari.

Kohe tekkis minus huvi selle teravmeelse kunstiteose vastu. Läksin kunstniku kodulehele, uurisin lähemalt ja huvi ainult suurenes. Kirjutasin Laura Gilbertile e-kirja ja küsisin, kas oleks võimalik üks eksemplar ka posti teel üle ookeani saata. Kunstnik vastas lahkelt, et muidugi on see võimalik, hea meelega. Tasusin kümmekond dollarit postikulude eest ja jäin ootama.

Ja nüüd ongi minu omanduses üks eksemplar seda kõmulist kunstiteost! Näeb välja väga ilus ja uhke. Nullid ja sõna "zero" on dollari kujunduse sisse asetatud muide väga filigraanselt. (Kujutis pole minu eksemplar, vaid repro kunstniku kodulehelt.)

Ameerika Ühendriikides paistab see teos olevat endale tõmmanud märkimisväärsel hulgal tähelepanu, nagu võib näha kas või Laura Gilberti kodulehelt. Ja mida lausa selle esiküljel näha saab, on järgmine tekst:

The Zero Dollar, digital color laser print, 11 x 8.5 inches.

With an edition of 10,000, the monetary value of the print is deflated to zero. The artist has distributed the print free as a protest artwork on Wall Street and to individuals all over the world -- including in Estonia and South Korea, the Sultanate of Oman and Australia, Iraq and Afghanistan, Canada and Argentina.

Kommentaare ei ole: