pühapäev, 21. detsember 2008

Kuidas ma suure lumetormi päeval Hesas käisin

Käisin koos Mika Keräneniga 23. novembril Helsingis Mardilaadal, kus esitlesime kirjastuses Jutulind ilmunud Mika lasteraamatut "Varastatud oranž jalgratas". Tagasi tulime sama päeva õhtul - aga kuna Eestis oli vahepeal ootamatult puhkenud suur lumetorm, siis ootasime Helsingi sadamas kolm tundi laeval teeleasumist.

Need kolm tundi ootamist ja samuti sõidu peale kulunud kolm tundi möödusid väga meeleolukalt. Kui Soome läksime hommikul Mikaga kahekesi, siis tagasiteel viibisime laevas koos hulga teiste eesti kirjanikega, kelleks olid Jan Kaus, Olavi Ruitlane, Kivisildnik, Jaan Pehk ja Kaupo Meiel. Nemad olid ka Mardilaadal esinenud.

Järgnevalt usaldan sellest meelejäävast teekonnast mulje loomise ja mälestuse fikseerimise väikese fotogalerii hooleks, fotograafideks osalt Mika, osalt mina.

Pärast Helsingis maabumist, sadamahoone ees. Helsingis võttis meid vastu juba korralik lumetorm, kogu tee laadapaika Kaapelitehdas'esse sumasime nagu valges kotis.

Teel Kaapelitehdas'esse kohtasime suurt estofiili ja teenekat tõlkijat Hannu Oittineni

Nüüd juba tagasiteel laevas. Jan Kaus.

Kivisildnik

Kivisildnik ja Olavi Ruitlane

Nii kui laeva saime, ütles Mika, et toob mikrofoni ja anname laval improviseeritud esinemise. Täpselt nii ta tegigi. Kõigepealt luges ta minu "Kärppsetest" ette oma soomekeelseid tõlkeid. Lähedal asuvates laudades oli omajagu kuulajaid, need kuulasid huviga. Juhtmete kaudu läks kõik laval toimuv laiali ka igasse saali nurgatagusesse.

Seejärel luges Mika ette jalgpallivanasõnu. Prantsusmaa sõimab Senegali, ühed mustad mõlemad. Jne.

Siis kutsus Mika, kelle aktiivsusepuhang meid kõiki niihästi üllatas kui ka rõõmustas, lavale Olavi Ruitlase. Ruitlasel ei olnud oma luuletuste sõnad meeles, seepärast panin kaamera käest ja lugesime koos "Puiduärimehe naist" ja "Lumesulatajat". Väga vahvalt kukkus välja.

Pärast luges Mika kuulajaile ette veel paar peatükki oma lasteraamatust. Mina aga tundsin kerget väsimust, läksin viskasin ennast pikali ja uinusin Mika ettelugemise saatel. Laeval antud eksprompt-show oli mulle ja Mikale päeva kolmas - ja kõige parem - esinemine.

Lõpuks ometi Tallinnasse jõudes. Jaan Pehk ootab maalepääsu.

Kommentaare ei ole: