kolmapäev, 12. märts 2008

Urve Palo vastab isadele

Tänases Eesti Päevalehe Online'is vastab rahvastikuminister Urve Palo eilses Eesti Päevalehes ilmunud artiklile, milles isade liikumine esitab oma seisukohad uue perekonnaseaduse eelnõu osas.

Muuhulgas kirjutab Palo:

Toetan ühenduse Isade Eest eest kõneleja seisukohta, et on igati loomulik, et ühiskonnas mõistetaks, et normaalne suhtlemine isaga on lapse õigus samavõrd nagu õigus haridusele ja arstiabile.

Loodan väga, et see liikumine laieneb ning seeläbi aitab muuta ühiskonnas levinud arvamust, et laste kasvatamine on rohkem nagu naiste töö ja vastutus. Isade rolli tähtsustamisel laste kasvatusprotsessis langeb ehk ka meie lahutuste arv ning ka kohtud ei pea igapäevaselt menetlema mitmeid tuhandeid lapse elatise maksmisest kõrvalehoidumise hagisid.

Kindlasti ei saa olla päri ka uue seaduseelnõu plaaniga, et kui kooselust, mis ei ole abieluks sõlmitud, sündinud lapse emb-kumb vanematest keeldub hoolduskohustuse suhtes kokku leppimast, on hooldajaks ainult ema. See vähendab oluliselt võimalust lapsevanemate võrdseks osalemiseks lapse hooldamisel ja riivab eelkõige just isade õigusi. Eestis puudutab see probleem 49% lastest, sest just nii suur on vaba-abielust sündinud laste osakaal.

Lapsed on muutumas ühiskonnas oluliseks ning "lapse huvid" igapäevaseks praktikaks mitmete otsuste tegemise aluseks.

Kuna perekonnaseadus puudutab enamust Eesti elanikkonnast ja meie laste tulevikku, siis pean väga oluliseks, et enne uue seaduse vastuvõtmist seda tõsiselt kaalutakse ja erinevate huvigruppidega läbi räägitakse.

Väga meeldiv, et antud teemal niivõrd keskse ministeeriumi kõrgeim esindaja on isade ühenduse artiklile vastanud, ja seda teinud veel ka nii mõistvas ja koostööle suunavas vormis. See annab lootust, et eelnõu muutub eri ministeeriumide ja võimuinstantside toetusel samm-sammult järjest paremaks ja peale emade ka isade ja laste huve arvestavaks.

Kommentaare ei ole: