laupäev, 6. november 2010

huvitav kirjanduslugu. 4 kildu

.
Kärdla gümnaasiumis

Käisin 3.-4. novembrini kirjanike raamatukogutuuril Hiiu- ja Läänemaal. Esinesime Käina gümnaasiumis, Kõrgessaare raamatukogus, Kärdla linnaraamatukogus, Risti raamatukogus ja Haapsalus Lääne Maakonna Keskraamatukogus. Minu grupis olid veel Jaanus Vaiksoo, Kaupo Meiel ja Olev Remsu. Oli igati intensiivne reis. Aga praegu mitte sellest, vaid - panen kirja neli kirjandusloolist killukest, mida reisil Jaanus ja Olev rääkisid. Olgu lisatud, et see on ainult murdosake kõigist neist lugudest ja lookestest, mida me reisil rääkisime.

- - -

Intervjuu Max Laossoniga

Selle loo rääkis Olev Remsu. Dokfilmirežissöör Andres Sööt tegi kuskil 1988-1989 ajalooteemalist dokfilmi ja soovis selles esitada mõned küsimused ka Max Laossonile, kui ühele 1940. aasta sündmuste tunnistajale. Telefonis Laosson intervjuust keeldus. Selle peale korraldas võttegrupp provokatsiooni, minnes kaameraga otse Laossoni ukse taha. Laosson elas Kaupmehe tänavas, võttegrupp võttis trepikojas koha sisse. Heli Speek üritas ukse avanud Laossoniga vestlust alustada, aga niipea kui mees kaamerat nägi, kostis ta midagi, mis kõlas nagu "Käige persse!", ja virutas ukse kinni. Nii ei saadudki Laossonilt intervjuud. Remsu arvas, et vast on see lintisaanud filmijupp tänini Söödi valduses.


Mati Hindi matemaatikaülesanne

Selle ja järgmised kaks lugu rääkis Jaanus Vaiksoo. Siinse loo tunnistajaks oli ta ise. Kuskil 1980. aastate lõpus, kui Eesti NSV rannaalad olid veel Nõukogude Liidu piiritsoon, tuli keeleteadlane Mati Hint, kõnekas toon hääles, ühes seltskonnas lagedale ideega, et õpikukirjastusele võiks pakkuda algklasside matemaatikaõpikusse panemiseks head harjutust: "Merel on 10 sõjalaeva ja 2 parti. Mitu objekti on merel?"


Pärt Lias ja kääksuv kiik

Pärt Liasele hakkas närvidele käima koduakna taga kääksuv kiik. Kogu aeg lapsed seal kiiguvad ja kääksutavad, rahu ei saa! Lias otsustas kiige ära õlitada. Võttis toiduõlipudeli ja ronis kiige otsa. Hakkas seal õlitama, kaotas aga ühel hetkel tasakaalu ja kukkus alla - ja roided katki.


Endel Sõgel ja moraali allakäik

Kuskil 198o. aastatel oli Pirita rannarestoranis rahvusvahelise keeleteadlaste konverentsi lõpubankett. Mai Loog, tuntud slängiuurija, kes töötas Eesti Keele Instituudis (EKI), võttis uksel väliskülalisi vastu, seljas pilkuköitvalt lühike seelik. Lõpuks saabus peole ka EKI kunagine füürer Endel Sõgel. Vana parteilase jaoks oli Loogi julge kostüüm liiast. "Et sa oled siit kohe kadunud!" käratas ta. Seda, kas Loog läkski, Vaiksoo kindlalt ei teadnud öelda, aga arvas, et ju siis ikka läks.


Risti raamatukogus

Kõrgessaare raamatukogus

(F: Olev Remsu kaamera)

Kommentaare ei ole: