neljapäev, 2. september 2010

veel lepingute sõlmimisest

Mõni postitus tagasi kirjutasin pikalt sellest, mida tasuks kultuurivaldkonnas tegijal jälgida lepingute sõlmimisel tööandjatega. Lisan sellele nüüd ühe väga tähtsa märkuse, mis on mõeldud tähele panemiseks just tööandjatele.

Nimelt, tööandjad-rahamaksjad! Mida rutem te soovite käsikirja vm tellitavat toodet või kas või lepingut ennast kirjanikult kätte saada, seda rutem olge valmis raha üle kandma. Sätted laadis "maksame 30 päeva jooksul pärast Teose ilmumist" tähendavad seda, et Autor lükkab tööd oma peas kaugele edasi, venitab sellega, vahest kaob täitsa levist - pühendudes neile töödele, mis kiiremini (kohe!) raha sisse toovad. Aga kui kokku leppida, et raha kantakse üle kohe pärast käsikirja esitamist, siis valmib töö tõenäoliselt väga kiiresti.

Sellist pika ajalise distantsi pealt maksmist harrastab vist enamik kirjastusi. Tänapäevas on see ooteaeg lausa 60 päeva. Aga keda huvitab see raha seal kauges tulevikus? Ei, kohe on vaja, just praegu on võlad üle pea kasvamas ja arved tahavad maksmist!

See puudutab ka lepingute allakirjutamist ennast. Mul ootab praegu kapi peal ümbrikus oma aega ühe kirjastuse leping, mille allakirjutamisel saan jaanuaris, mil ilmub teatav Teos, väikse summakese. Mul pole olnud stiimulit lepingut isegi ümbrikust välja võtta, et see alla kirjutada ja tagasi posti panna. Kogu aeg on muude asjadega tegemist. Eks ma ükskord enne jaanuari teen seda! Küll jõuab! Ent - kui saaksin selle raha kohe, oleks see ammu postis. Aga kirjastus vist juba üsnagi ootab mu allkirja, et saaks teksti raamatusseminemises kindel olla...

Vaat selline tarkus. Asjad liiguvad ja valmivad seda kiiremini, mida kiiremini jõuab raha Autori pangakontole.

Kommentaare ei ole: