esmaspäev, 1. veebruar 2010

pilte Tähekese 50. sünnipäeva peolt (Jaan Rannap, Olivia Saar, Leelo Tungal jt)

Eile, 31. jaanuaril peeti Lastekirjanduse Keskuses Tähekese 50. sünnipäeva. Kohal oli palju rahvast, sh lastekirjanikke, illustreerijaid, tõlkijaid ja kriitikuid. Nagu näiteks Jaan Rannap, Leelo Tungal, Olivia Saar, Ira Lember, Helle Michelson, Aino Pervik, Andrus Kivirähk, Kristiina Kass, Hillar Mets, Jüri Mildeberg, Mare Müürsepp... Lasin fotokal veidi ka plõksuda.

Ilona Martson, Tähekese peatoimetaja aastast 2004


2 x publik



3 x Olivia Saar, Tähekese vastutav sekretär 1960-1977

Olivia Saar ja Jaan Rannap

Jaan Rannap, Tähekese vanemtoimetaja 1977-2004


2 x Leelo Tungal, osaliselt konkureeriva, aga sellegipoolest sõbraliku väljaande Hea Laps peatoimetaja (aastast 1994)

Lapsed laulsid ja kaamerad filmisid. Õhtul oli AK-s klipp. Ja tänases EPL-is on intervjuu Ilona Martsoniga.

Fotod © Wr

*

Olivia Saar jutustas oma sünnipäevakõnes huvitava lookese. Millalgi sügaval nõukogude ajal avaldati Tähekeses Ellen Niidu luuletus, kus oli juttu inglist. Saar tsiteeris ka värsse endid, kuid need mulle täpselt meelde ei jäänud. Tegu oli mingi talveteemalise luuletusega, kus oli riim kringel : ingel ja mõte oli umbes selline, et "minu sõber ingel saatis mulle piparkooke". Mingitest inglitest aga ei tohtinud nõukogude ajal kuskil juttu olla - igandlik religioossus! Tähekese vastutavad isikud kutsuti kohe vajalikku kohta, et neid tugevasti noomida.

Aga ometi tulid Tähekese tegijad pahandusest ilusasti välja. Kuna luuletus oli ära trükitud trükitähtedega, võis öelda, et mõeldud on tavalist Hiiumaal esinevat tütarlapsenime Ingel. Tähekesel oli olnud kunagi lausa lapskirjasaatja nimega Ingel Müüripeal. Sellise seletuse vastu polnud kellelgi enam midagi öelda. Noomida tahtjate poole võis nüüd koguni silmad suureks ajada, et - missuguseid ingleid siis teie siit välja tahtsite lugeda?!

2 kommentaari:

Elina A. ütles ...

Kena kuldne kringel
on mu näärisalmis,
selle tuttav ingel
tegi ahjus valmis...

wr ütles ...

Jep, seesama!